Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
10 Φλεβάρη: Ρίξτε το φραχτη του Έβρου

Συγκέντρωση ­­αλληλεγγύης στους πρόσφυγες θα πραγματοποιηθεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, στον Έβρο. Η συγκέντρωση οργανώνεται με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ στις 10 Φλεβάρη στη 1μμ, στους Κήπους του Έβρου. Ταυτόχρονη κινητοποίηση θα γίνει και στην άλλη μεριά των συνόρων. Οι δύο συγκεντρώσεις θα ενωθούν και θα δωθεί στη δημοσιότητα κοινή διακύρηξη ενάντια στο φράχτη του Έβρου και τις ρατσιστικές πολιτικές ΕΕ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Στη συγκέντρωση θα χαιρετήσουν ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός και μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ, ο Γιώργος Μποτσίδης, μέλος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης κι ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικός από την Ξάνθη. Η ΚΕΕΡΦΑ εντάσσει αυτήν την εκδήλωση στην προετοιμασία των μεγάλων αντιφασιστικών κι αντιρατσιστικών συλλαλητηρίων που θα γίνουν στις 16 Μάρτη σε οχτώ πόλεις της Ελλάδας και σε δεκάδες χώρες σε όλο τον πλανήτη.

“Υψώνουμε την φωνή μας και απαιτούμε να μπει τέλος στο συνεχιζόμενο φόρο αίματος που πληρώνουν στο βωμό των κλειστών συνόρων και των συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας-Λιβύης οι πρόσφυγες στο Αιγαίο, τον ΄Εβρο, την Μεσόγειο” υπογραμμίζει η ΚΕΕΡΦΑ στο κάλεσμά της. 

“Σχεδόν τρεις χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες και μικροί Αϊλάν πνίγηκαν στα παγωμένα νερά στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από το θάνατο στις βομβαρδισμένες και ρημαγμένες χώρες που άφησαν πίσω τους φεύγοντας καταδιωκόμενοι. Και όμως, αντί ανθρώπινης υποδοχής και σεβασμού στο δικαίωμα στο άσυλο, μετράμε εκατοντάδες θύματα, εγκλωβισμένους ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποκλεισμένους σε νησιά. Ακόμη πιο προκλητικά, μετράμε βασανισμένους και βίαια διωγμένους από την Ελληνική Αστυνομία με μεθόδους πλήρως παράνομες, που έχουν καταγγελθεί ξανά και ξανά από τα ΜΜΕ και οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, πρόσφυγες επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία αφού έχουν υποστεί βασανισμούς και ξυλοδαρμούς από μηχανισμό που λειτουργεί ως παρακράτος εμποδίζοντας την υποβολή αίτησης ασύλου. Απαιτούμε την κατάργηση των συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας-Λιβύης, να πέσει ο συρματοφόρος φράχτης στον Έβρο, να υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στα σύνορα και να διασφαλιστεί το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου με το σταμάτημα κάθε παράνομης διαδικασίας απέλασης” καταλήγε το κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ.

• Αντιφασιστική εκδήλωση εστιασμένη στην εξέλιξη της δίκης της Χ.Α θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη την προηγούμενη μέρα της συγκέντρωσης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η ΚΕΕΡΦΑ και η τοπική ΕΛΜΕ το Σάββατο 9 Φλεβάρη, στο Αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ στο Πολυτεχνείο, και θα μιλήσουν ο Κώστας Σκαρμέας, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικός και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ.