Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Αγωνιστικός Μάρτης

31/1, Απεργιακή διαδήλωση υγειονομικών στην Πάτρα

Στην Πάτρα στις 30-31 Γενάρη είχαμε ένα διήμερο για τη δημόσια Υγεία. Στις 30/1 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ για το 2019 και στις 31/1 είχαμε την στάση εργασίας για τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας και την κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης. Πάνω από 250 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία του Άγιου Ανδρέα και του Ρίου της Πάτρας, αλλά και από την Αμαλιάδα, το Αγρίνιο, την Άρτα, διαδηλώσαμε στην ΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας – μια κινητοποίηση που στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων.

Την Τετάρτη 30/1 πήραμε μέρος στο Γενικό Συμβούλιο που ήταν πολύωρο και με μεγάλες αντιπαραθέσεις. Υπήρχε μεγάλη συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης της ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη περίοδο αλλά μεγάλες ήταν και οι κόντρες για όλα τα πολιτικά ζητήματα της περιόδου όπως το Μακεδονικό και η στάση των κομμάτων και των παρατάξεων που τα στηρίζουν. Παρά τις ενστάσεις της ΔΑΚΕ πήραμε το λόγο και τοποθετηθήκαμε όπως κάθε φορά. Βασικό θέμα που ανοίξαμε ήταν το ζήτημα για την απεργιακή 8 Μάρτη. 

Η 8 Μάρτη φέτος πρέπει να γίνει υπόθεση του εργατικού κινήματος για πολλούς λόγους. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων με τις τεράστιες περικοπές στο κοινωνικό κράτος, την ελαστικοποίηση της εργασίας και όλες τις επιθέσεις που δεχτήκαμε συνολικά σαν εργατική τάξη, οι γυναίκες βρέθηκαν ακόμα μια φορά πιο σκληρά στο στόχαστρο. Είναι δουλειά του εργατικού κινήματος να παλέψει στο πλευρό των γυναικών ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις στην εργασία. 

Παρουσιάσαμε τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις σωματείων εργαζόμενων από νοσοκομεία όπως ο Αγ. Σάββας και το Γεννηματά και βάλαμε παραδείγματα συναδελφισσών που δούλευαν μέχρι τον 8ο μήνα της κύησης γιατί δεν υπήρχαν συνάδελφοι να τις αλλάξουν. Πλην της ΔΑΚΕ όλες οι άλλες παρατάξεις τοποθετήθηκαν θετικά, ενώ στο τέλος από τη μεριά του προεδρείου τονίστηκε πως μαζί με όλες τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές δράσεις στο αγωνιστικό μας πρόγραμμα μπαίνει τόσο η 8 Μάρτη, όσο και η 16 Μάρτη η Διεθνής Μέρα Ενάντια στα Ρατσισμό και τους φασίστες.

Σημαντικό είναι και το επόμενο μεγάλο διήμερο κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ στις 13 και 14 Μάρτη στην Αθήνα. Στις 13 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη σωματείων Υγείας και στις 14 Μάρτη πανελλαδική διαδήλωση με κεντρικές διεκδικήσεις την αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία, τις μονιμοποιήσεις και τις μαζικές προσλήψεις. 

Σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουμε για να οργανώσουμε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας: Μια δυνατή απεργιακή 8 Μάρτη, με επόμενο σταθμό το διήμερο της ΠΟΕΔΗΝ στις 13-14 Μάρτη και στη συνέχεια τις 16 Μάρτη στη Διεθνή Μέρα ενάντια στο Ρατσισμό και τους Φασίστες.

Χρίστος Αργύρης 
μέλος του ΔΣ Συλλόγου εργαζομένων Γεννηματά