Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αυστρία 16 Μάρτη: Ξεσηκωνόμαστε ενάντια στο ρατσισμό

Aντιφασιστική διαδήλωση στην Αυστρία με σύνθημα: “Ο Κικλ πρέπει να φύγει”

Ο κόσμος είναι με τη μεριά μας. Η πλειοψηφία σιχαίνεται το φασισμό και το ρατσισμό.

Στη Βιέννη, συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις, αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες και ΜΚΟ, οργανώνουν ένα μαζικό συλλαλητήριο με το σύνθημα “Ξεσηκωθείτε ενάντια στο ρατσισμό” στις 16 Μάρτη.

Η χρονιά ξεκίνησε με μια μετωπική επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα από τον Αυστριακό Υπουργό Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κίκλ, μέλος του φασιστικού Kόμματος Ελευθερίας (FPÖ). Όπως δήλωσε, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πολύ θα ήθελε να αναθεωρήσει “παράξενες νομικές δομές, απαρχαιωμένες και ανεπτυγμένες κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες”. Η συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαμορφώθηκε μετά τον τρόμο του Ολοκαυτώματος και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Εξασφαλίζει το δικαίωμα σε πρόσφυγες να ζητούν και να απολαμβάνουν άσυλο σε άλλες χώρες. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να στερηθούν άνθρωποι τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις.

80 χρόνια πριν, το 1939, πάνω από 900 Εβραίοι πρόσφυγες που επέβαιναν στο Γερμανικό επιβαταγωγό St.Louis, εμποδίστηκαν από το να αποβιβαστούν στην Κούβα. Ήταν μια οδύσσεια, στο τέλος της οποίας πολλοί στάλθηκαν πίσω στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας της Συνόδου του Εβιάν το 1938, που καλέστηκε από τις ΗΠΑ με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων από τη Γερμανία. Οι 32 χώρες που συμμετείχαν δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε καμία συμφωνία.

Σήμερα, η απελπιστική κατάσταση των προσφύγων και η ποινικοποίηση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο μας θυμίζει τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας μας. Αλλά η κήρυξη πολέμου στα ανθρώπινα δικαιώματα από τον Κικλ, δεν είναι απλά το ξεκίνημα μια νέας ρατσιστικής επίθεσης εν όψει των Ευρωεκλογών του Μάη. Είναι μέρος του φασιστικού σχεδίου του Κόμματος Ελευθερίας.

Ο Κικλ είπε: “Πιστεύω ότι ο νόμος πρέπει να υπακούει την πολιτική κι όχι η πολιτική το νόμο”. Επανέλαβε αυτό που έλεγε ο ναζί νομικός Καρλ Σμιντ, ο οποίος την 1η Αυγούστου του 1934, έγραψε στη Γερμανική Νομική Επιθεώρηση: “Ο Φύρερ προστατεύει το νόμο από τη χειρότερη μορφή παραβίασής του όταν, σε στιγμές κινδύνου, φτιάχνει ο ίδιος νόμους, άμεσα, με την εξουσία της ηγεσίας του (Führertum) ως ο υπέρτατος δικαστής. Ο αληθινός Φύρερ είναι πάντα και δικαστής”.

Η επίθεση του Κικλ γίνεται για να υπερκεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι φασίστες στο να χτίσουν ένα μαζικό κίνημα στους δρόμους στα πρότυπα των SA, των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου. Οι φασίστες σήμερα, προσπαθούν να στρέψουν την κοινωνία προς τη μεριά τους, να διαμορφώσουν ένα κλίμα σύμφωνα με το οποίο η ανοιχτή βία στους δρόμους είναι ξανά ανεκτή. Το Κόμμα Ελευθερίας, ως κομμάτι της συγκυβέρνησης με το συντηρητικό δεξιό κόμμα, αυξάνει τις μαζικές απελάσεις προσφύγων, ηγούνται των επιθέσεων εναντίων των μουσουλμάνων, απαγορεύουν τη μαντήλα στα νηπιαγωγεία και ποινικοποιούν ΜΚΟ όπως η Caritas, η Sea-Watch, η Sea Eye και άλλες.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη κινούνται δεξιόστροφα, αλλά ο κόσμος είναι με τη δική μας μεριά. Πρώτα απ'όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πλειοψηφία σιχαίνεται το φασισμό, τον αντισημιτισμό και όλα όσα οδήγησαν και συνδέονται με το Ολοκαύτωμα. 87% των ανθρώπων στην Αυστρία λένε ότι δεν θα ανεχτούν κάποιον που “δοξάζει τον Εθνικοσοσιαλισμό”. Χρειάζεται να αποκαλούμε τους φασίστες με το πραγματικό τους όνομα. Δηλαδή αιμοδιψείς ναζί. Τους πονάει. 

Δεύτερον, όπως παντού στην Ευρώπη, εκατομμύρια άνθρωποι εντάχτηκαν στο αντιρατσισικό κίνημα – οι ίδιοι οι πρόσφυγες και αλληλέγγυος κόσμος που τους βοηθάει και διεκδικεί. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε 10 μεγάλες χώρες της ΕΕ, το 77% στηρίζει και είναι υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία και τον πόλεμο.

Το καλύτερο όπλο μας για να αντεπιτεθούμε στο ρατσισμό και την άνοδο των φασιστών είναι το χτίσιμο του αντιρατσιστικού κινήματος, γύρω από τη διεθνή ημέρα ενάντια στο ρατσισμό στις 16 Μάρτη.

Ντέιβιντ Άλμπριχ
Πλατφόρμα για μια ανθρώπινη πολιτική ασύλου, Αυστρία