Εργατικό κίνημα
Απεργιακή 8 Μάρτη για την απελευθέρωση των Γυναικών: Πάμε με τη δύναμη της τάξης μας

Από αριστερά: Α. Ερωτοκρίτου, Μ. Χαρχαρίδου, Μ. Αμπελιώτη, Κ. Θωίδου, Ζ. Λυσικάτου

 

Τη δυναμική που έχει η πρωτοβουλία για απεργία στις 8 Μάρτη ανέδειξε η σύσκεψη που κάλεσαν σωματεία, ομοσπονδίες, γυναικείες και LGBTQI+ κινήσεις τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Η αίθουσα συσκέψεων του συνδικάτου αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει τις δεκάδες αγωνίστριες και αγωνιστές που πρωτοστατούν αυτή τη στιγμή στους εργατικούς τους χώρους, τις σχολές τους, τις συλλογικότητές τους, ώστε η φετινή Διεθνής Ημέρα Γυναικών να είναι απεργιακή.

Η απεργία στις 8 Μάρτη είναι γεγονός. Την επόμενη ημέρα από τη σύσκεψη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προχώρησε στην υιοθέτηση της πρότασης για απεργιακή 8 Μάρτη που είχε κατατεθεί στο Γενικό της Συμβούλιο στις 16 Γενάρη και αποφάσισε στάση εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι όλο το Δημόσιο ετοιμάζεται να κατέβει στο δρόμο εκείνη τη μέρα. Ταυτόχρονα, μια σειρά ακόμα ομοσπονδίες και σωματεία καλούν στάση εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Και την απόφασή τους στηρίζουν φοιτητικοί σύλλογοι, γυναικείες και LGBTQI+ κινήσεις, οργανώσεις της Αριστεράς. Στόχος πλέον είναι η πρόταση να κερδίσει όλα τα συνδικάτα και να γίνει κέντρο για όλες τις δυνάμεις του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.

Στη συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη, όλες και όλοι που πήραν το λόγο τόνισαν τη σημασία που έχει η πρωτοβουλία και συμφώνησαν ότι αποτελεί ένα μεγάλο βήμα μπροστά στον αγώνα ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις και επιθέσεις, ενάντια στη γυναικεία καταπίεση. Πολλές/οί μετέφεραν είτε τις απεργιακές αποφάσεις των συλλόγων τους είτε τη στήριξη των οργανώσεών τους. Άλλες/οι μίλησαν για την πρόθεσή τους να καταθέσουν την πρόταση στους χώρους τους και τις συλλογικότητές τους. Και όλες/οι στάθηκαν στην ανάγκη η πρωτοβουλία να απλωθεί παντού για να φτάσει η 8 Μάρτη να μετατραπεί σε γενική απεργία.

Η σύσκεψη έληξε με τη συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής της “Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη” και αποφάσεις για την έκδοση αφίσας, προκήρυξης και αυτοκόλλητου, για παρεμβάσεις στα συνδικάτα στα οποία έχει κατατεθεί η πρόταση και αναμένεται να την συζητήσουν το επόμενο διάστημα, για κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς να στηρίξουν την απεργιακή 8 Μάρτη, για οργάνωση της απεργίας από τα κάτω σε κάθε χώρο και γειτονιά.


Τη σύσκεψη άνοιξαν πέντε συνδικαλίστριες από κλάδους που έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για απεργία στις 8 Μάρτη και συγκέντρωση στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όλες τους μίλησαν για τη σημασία της απεργιακής απάντησης στο σεξισμό και την καταπίεση, για την ανάγκη η πρωτοβουλία να φτάσει παντού, καθώς και για τη συμβολή των εκδηλώσεων παρουσίασης στους χώρους τους του νέου βιβλίου της Μαρίας Στύλλου “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών” στο να γίνει η απεργία πραγματικότητα.

“Μεγάλη μάχη” χαρακτήρισε την απεργία στις 8 Μάρτη η Αργυρή Ερωτοκρίτου, ειδικευόμενη γιατρός και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Γεννηματάς που συντόνισε και τη συζήτηση. Αναδεικνύοντας όλες τις επιθέσεις σε βάρος της εργατικής τάξης και κύρια των εργαζόμενων γυναικών, όπως οι μισθολογικές ανισότητες, η διάλυση του κράτους πρόνοιας με την ανυπαρξία παιδικών σταθμών, γηροκομείων κλπ, το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, τόνισε πως “οι μάχες για αυξήσεις, για προσλήψεις, για μονιμοποιήσεις, για ΣΣΕ, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, που είναι σε εξέλιξη σε όλους τους χώρους  βρίσκουν τις γυναίκες μπροστά. Η απεργία στις 8 Μάρτη, πλάι με τους άντρες συναδέλφους μας, είναι μεγάλη μάχη. Χρειάζεται να καλέσουμε τους πάντες σε αυτή. Ταυτόχρονα είναι μάχη ενάντια στο σεξισμό, μήνυμα πως έχουμε τη δύναμη σαν τάξη να απαντήσουμε, ότι δεν θα επιτρέψουμε τη διάσπασή μας από τα πάνω”.

Τη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε στο ΔΣ του Σωματείου η πρόταση για την απεργία, περιέγραψε η Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια και επίσης μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Γεννηματάς. Όπως είπε, όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι το θέμα των γυναικών είναι σημαντικό, αλλά ύστερα άρχισαν οι υπεκφυγές. Η ΔΑΚΕ πρότεινε να γίνει άλλη μέρα η απεργία γιατί εκείνη η μέρα είναι γιορτή. Οι συνδικαλιστές της κεντροαριστεράς συμφώνησαν στη στάση εργασίας αλλά μόνο για τις γυναίκες. Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ είδαν θετικά την πρόταση αλλά πρότειναν τη μορφή της απεργίας να την οριστικοποιήσει η ΑΔΕΔΥ. Τελικά η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με τη ΔΑΚΕ να ψηφίζει κατά.

“Παντού είναι μάχη να αναγκάσουμε τα σωματεία μας να συμμετέχουν”, είπε και συμπλήρωσε ότι “Η κατάσταση των γυναικών είναι ένα καζάνι που βράζει και ο μόνος τρόπος για να παλέψουν είναι η απεργιακή κινητοποίηση. Ο καθένας και η καθεμιά να το οργανώσει στα σωματεία και τους χώρους του, αλλά και να το μεταφέρει παντού, στο φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον. Θέλουμε τους άντρες και τις γυναίκες εργαζόμενες εκείνη τη μέρα μαζί στο δρόμο, για να τα πάρουμε όλα πίσω, να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας. Να πάρει φωτιά η απεργία εκείνη τη μέρα”.

«Να πρωτοστατήσουμε»

“Στείλαμε την πρόταση για την απεργία στις 8 Μάρτη σε πέντε από τα Σωματεία του δήμου Αθήνας και ήδη έχουν πάρει απεργιακή απόφαση τα τρία από αυτά”, ξεκίνησε η Μαρία Αμπελιώτη, συνδικαλίστρια στο χώρο της καθαριότητας, τονίζοντας το ρόλο που έπαιξε σε αυτή την εξέλιξη η εκδήλωση για το βιβλίο “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών”. “Η ανταπόκριση στην εκδήλωση ήταν μεγάλη, τόσο από τις γυναίκες όσο και από τους άντρες”, είπε, “Όλοι το έλαβαν υπόψη τους. Χρειάζεται να πρωτοστατήσουμε για να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στα συνδικαλιστικά όργανα, ενάντια στους σεξιστικούς διαχωρισμούς. Αμέσως μετά την εκδήλωση, άρχισε συζήτηση για μια Ένωση Γυναικών, ήδη κατά διαστήματα γίνονται συγκεντρώσεις στο εντευκτήριο”. Και έκλεισε με την μάχη που έχουν ξεκινήσει για τη λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού στο χώρο της.

Στις τρεις γυναίκες που έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους από έκρηξη σε ταβέρνα στην Καλαμάτα, αφιέρωσε τη σύσκεψη για τις 8 Μάρτη, η Κατερίνα Θωίδου, συμβασιούχος ΟΑΕΔ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. “Για αυτές τις γυναίκες που δούλευαν στην αφάνεια και σε εντατικούς ρυθμούς σε μια κουζίνα είμαστε σήμερα εδώ. Για να δουλεύουν όλες οι γυναίκες με ασφάλεια, με ΣΣΕ, με δικαιώματα παλεύουμε”, είπε, έχοντας ήδη μιλήσει για τη σύνδεση των γυναικείων διεκδικήσεων και αγώνων με της εργατικής τάξης συνολικά, για την ανάγκη της ενωτικής απάντησης των γυναικών και αντρών εργαζόμενων στις επιθέσεις και τις σεξιστικές ιδέες της κυρίαρχης τάξης. “Η πάλη για την απελευθέρωση δεν είναι κάτι αφηρημένο, είναι μάχη δεμένη με τα αιτήματα όλης της τάξης”, είπε.

Από τις “μικρές” μάχες όπως αυτές που δίνουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των νοσοκομείων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ξεκίνησε η Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, θέλοντας να τονίσει ότι η απεργία στις 8 Μάρτη πατάει πάνω σε αγώνες των γυναικών που είναι ήδη ξεκινημένοι παντού. Και συνέχισε ανοίγοντας τα ζητήματα της προοπτικής. “Με την απεργία στις 8 Μάρτη, βάζουμε μπροστά την τάξη που έχει τη δύναμη να τσακίσει το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, να πάρει πίσω όσα μας στέρησαν τόσο χρόνια, να πάρει στα χέρια της την κοινωνία ολόκληρη”, είπε, “Το ζήτημα των γυναικών είναι κεντρικό σε αυτή τη μάχη. Τα απογευματινά συλλαλητήρια είναι αδύναμα. Ο νικηφόρος δρόμος είναι ο απεργιακός”.


Η απεργιακή 8 Μάρτη έχει ήδη αγκαλιάσει: 

Από τριτοβάθμια συνδικάτα, την ΑΔΕΔΥ. Από Ομοσπονδίες, την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΠΟΕΔΗΝ. Από Συλλόγους Εργαζομένων Νοσοκομείων, τον Άγιο Σάββα, το Γεννηματά, το Αγλαϊα Κυριακού, τον Ερυθρού, το Αγία Όλγα, το Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης. Από Σωματεία Εργαζόμένων Δήμων, το Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων, την Ένωση Εργατοϋπαλλήλων και το Ανεξάρτητο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων του Δήμου Αθήνας. Από Συλλόγους Εργαζομένων Υπουργείων, το Σύλλογο Υπαλλήλων ΓΓ Βιομηχανίας και ΓΓ Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (τ. ΥΠ.ΑΝ). Από Συλλόγους Εκπαιδευτικών, την ΕΛΜΕ Χανίων και το Σύλλογο ΠΕ Χανίων. Από Σωματεία ΜΜΕ, το ΠΑΣΥΜΗΤΕ – ΕΡΤ. Από Φοιτητικούς Συλλόγους, το Σύλλογο Φοιτητών ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας. Από Γυναικείες και LGBTQI+ κινήσεις, την Ομάδα Γυναικών ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Ομάδα Φύλου και Σεξουαλικότητας LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και Άνω – Proud Seniors Greece.


Δελτίο Τύπου
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΗ

Απεργιακή συγκέντρωση στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος

Τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων αγωνιστών και κινήσεων, για μετατροπή της 8 Μάρτη σε απεργιακή μέρα δράσης. Την πρωτοβουλία για την σύσκεψη πήραν μια σειρά από σωματεία  στην υγεία, στην εκπαίδευση, στους Δήμους, κινήσεις γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΑΔΕΔΥ. 

Αγωνιστές και αγωνίστριες από τους χώρους δουλειάς μετέφεραν τις αποφάσεις των σωματείων και των ομοσπονδιών τους, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της πάλης για την διεκδίκηση δικαιωμάτων που πάρθηκαν πίσω ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της κρίσης. Ήδη στην απεργιακή κινητοποίηση για τις 8 Μάρτη και την συγκέντρωση στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους, η ΑΔΕΔΥ, η  ΠΟΕΔΗΝ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Γεννηματάς, ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Ερυθρός, ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Αγία Όλγα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓ Βιομηχανίας και ΓΓ Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, το Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων Δήμου Αθήνας, η Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθήνας, το Ανεξάρτητο  Σωματείο Εργατοτεχνιτών  και  Υπαλλήλων  Δήμου Αθήνας,  ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Σύλλογος ΠΕ Χανίων, ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ. 

Στην πλούσια συζήτηση που έγινε, οι παρεμβάσεις των αγωνιστριών και των αγωνιστών που συμμετείχαν, στάθηκαν στα ζητήματα που αφορούν τις μισθολογικές ανισότητες, την διάλυση του κράτους πρόνοιας, την ανυπαρξία παιδικών σταθμών, την περικοπή αδειών κύησης, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, μάχες που μία σειρά από σωματεία και συλλογικότητες έχουν ήδη δώσει. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα που ήδη έχουν καταθέσει ψηφίσματα και αναμένεται η συμμετοχή τους στις 8 Μάρτη. 

Η κατάληξη της σύσκεψης ήταν η ομόφωνη απόφαση να απλωθεί η πρωτοβουλία για την απεργιακή 8 Μάρτη σε ακόμη περισσότερα σωματεία. Ήδη τις επόμενες ημέρες η πρόταση για την συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 8ης Μόρτη, θα μπει σε δεκάδες σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από τη σύσκεψη δημιουργήθηκε οργανωτική επιτροπή για να συντονίσει την προσπάθεια και αποφασίστηκε η έκδοση αφίσας και προκήρυξης. 

Για την «Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη»
Αργυρή Ερωτοκρίτου, ΔΣ συλλόγου εργαζόμενων νοσοκομείου Γεννηματάς
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6996244515