Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες

Εμπουκά Μαμασουμπέκ (αριστερά) και Τζίτζι (δεξιά)

Α.Τ. Ομόνοιας

Μεγάλα ερωτηματικά γεννά ο θάνατος του Εμπουκά σχετικά με τις συνθήκες και την αιτία που ξεψύχησε. Ο Εμπουκά ήταν μετανάστης εργάτης από τη Νιγηρία, πατέρας δύο μικρών παιδιών ηλικίας 6 μηνών και 5 ετών. Την Παρασκευή 8/2 πήγε κανονικά στη δουλειά του αλλά δεν γύρισε ποτέ. Παρότι υπήρχαν οι μαρτυρίες ότι ο Εμπουκά είχε προσαχθεί – για άγνωστο λόγο - στο Α.Τ. Ομόνοιας, για τρεις ημέρες οι αστυνομικοί του τμήματος το αρνούνταν και δήλωναν άγνοια για την τύχη του. Με τρεμάμενη φωνή η συντρόφισσά του η Τζίτζι, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τη Δευτέρα 18/2 η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική και Νιγηριανή Κοινότητα:

“Ο άντρας μου έφυγε από το σπίτι την Παρασκευή στις 10:30 το πρωί. Τον περίμενα να έρθει μετά τη δουλειά αλλά δεν επέστρεψε. Δεν απάντησε στα τηλεφωνήματά μου ούτε στα μηνύματα. Πήρα φίλους του, πήρα και τον δικηγόρο μας μήπως μπορεί να μάθει κάτι. Ο δικηγόρος πήρε τα αστυνομικά τμήματα αλλά του είπαν ότι δεν ήξεραν τίποτα. Κάποια στιγμή το Σάββατο πήγα στη δουλειά του. Εκεί ένας συνάδελφός του μου είπε ότι η αστυνομία τον είχε συλλάβει. Στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας που πήγα μου είπαν ότι δεν τον είχαν. Στο αστυνομικό τμήμα της Κυψέλης το ίδιο. Μου είπαν να πάρω στα νοσοκομεία. Ούτε εκεί τον είχαν. Τελικά μετά από πολλά τηλέφωνα που έκανε ο δικηγόρος μας, μάθαμε ότι είναι νεκρός”. 

Ο πρόεδρος της Νιγηριανής Κοινότητας, Ντόναλντ Οχαουέρε, συνέχισε:

“Έμαθα για τον θάνατο του Εμπουκά, την Τρίτη 12/2 το βράδυ. Την άλλη μέρα πήγα στο Α.Τ Ομόνοιας και ο αξιωματικός μου είπε ότι πράγματι τον είχαν φέρει για εξακρίβωση στοιχείων. Κάποια στιγμή λέει αισθάνθηκε δύσπνοια και κάλεσαν το ΕΚΑΒ. Αλλά δεν μου είπαν περισσότερα. Με παρέπεμψαν στο Α.Τ. Κυψέλης κι εκεί μου είπαν ότι περιμένουν την ιατροδικαστική έκθεση. Πνευμονικό οίδημα λέει ήταν η αιτία. Πέθανε στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής. Δυο μικρά παιδιά θα μεγαλώσουν χωρίς τον πατέρα τους. Πέθανε στην αναμονή στο Α.Τ της Ομόνοιας”. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Οχαουέρε, ο Εμπουκά ήταν ήδη νεκρός, όταν ξεκίνησε να τον αναζητά η Τζίτζι. Είχε πεθάνει μέσα στο αστυνομικό τμήμα και παρ'όλα αυτά η αστυνομία έδινε ψευδείς και παραπλανητικές απαντήσεις τόσο στις ερωτήσεις της γυνάικας του όσο και του δικηγόρου της. 

Σε ερώτηση για το αν επαληθεύονται τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ξυλοδαρμό του Εμπουκά, ο Οχαουέρε απάντησε ότι “το ερευνούμε. Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά αλλά ισχύει ότι έχουμε αμφιβολίες για το πως έγιναν τα πράγματα. Ήταν νέο παιδί. Δεν είμαι γιατρός αλλά οι ειδικοί που έχω επικοινωνήσει λένε ότι αν πράγματι ήταν απλά ένα πνευμονικό οίδημα και είχαν καλέσει το ΕΚΑΒ θα τον είχαν προλάβει. Αν υπάρχει κάποιος μάρτυρας που είδε ξυλοδαρμό να έρθει να μας πει τι έγινε. Είδαμε τη σορό του αλλά οι μελανιές στο μαύρο δέρμα δεν διακρίνονται εύκολα. Δεν μας έχουν δώσει καμία απάντηση για το γιατί δεν απάνταγαν στη Τζίτζι όταν τον έψαχνε”.

Ωστόσο δεν θεωρούνται άδικα ύποπτες οι συνθήκες του θανάτου του Εμπουκά μέσα στο Α.Τ της Ομόνοιας. “Το συγκεκριμένο τμήμα έχει καταγγελθεί για ξυλοδαρμούς οι οποίοι μάλιστα γίνονται στο ασανσέρ που δεν έχει κάμερες” σχολίασε ο Πέτρος Κωνσταντίνου και θύμησε την περίπτωση βασανισμού μέχρι θανάτου του Μαρνικολάι στο Α.Τ Πατησίων. “Εκείνη η ιατροδικαστική έκθεση τι έγινε; Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στο αν διερευνούνται τα ρατσιστικά εγκλήματα και ιδιαίτερα σε αυτά τα οποία εμπλέκεται η δραστηριότητα της ΕΛ.ΑΣ. Ζητάμε λοιπόν να χυθεί άπλετο φως ξεκινώντας από τα πολύ απλά. Θέλουμε να μάθουμε γιατί βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα, ένας οικογενειάρχης, μεροκαματιάρης άνθρωπος. Όποιος περπατάει στο δρόμο κι έχει σκουρόχρωμο δέρμα είναι ύποπτος;” συνέχισε.

Για δολοφονία από την ΕΛ.ΑΣ μιλάει η Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής: “Ένας άντρας από τη Νιγηρία, από την κοινότητά μας, δολοφονήθηκε πριν λίγες μέρες στην Ομόνοια από την ελληνική αστυνομία. Χρειάζεται να βγούμε έξω και να φωνάξουμε.  Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα πριν χαθούν ακόμη περισσότερες ζωές. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε ήδη δύο άτομα ακόμη από την κοινότητά μας που έχουν δολοφονηθεί πρόσφατα από την αστυνομική βία. Και πολλά ακόμη άτομα έχουν χάσει τις ζωές τους εδώ και χρόνια αντίστοιχα και δεν το μαθαίνουμε ποτέ. Aκούμε καθημερινά για ξυλοδαρμούς από την αστυνομία ατόμων αφρικανικής καταγωγής όπου τους εγκαταλείπουν στο δρόμο μετά για να πεθάνουν. Οι δολοφονίες αυτές αποσιωπούνται. Ο Ebuka ήταν πατέρας δύο παιδιών, το ένα νεογέννητο. Τον πενθούν η γυναίκα του, τα παιδιά του, η κοινότητά του. Στεκόμαστε αλληλέγγυα με την οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Η αστυνομία δεν μας προστατεύει. Ως Αφρικανική Κοινότητα στην Ελλάδα αισθανόμαστε συνεχώς ότι οι ζωές μας είναι σε κίνδυνο. Απαιτούμε δικαιοσύνη για τον Ebuka!” 

 

Διαβάστε επίσης

Η ΚΕΕΡΦΑ και οι κοινότητες μεταναστών καταγγέλλουν
Μπάτσοι και φασίστες χτυπάνε μαζί