Εργατικό κίνημα
Διοικητικοί ΑΕΙ: Δίωξη κατά υπαλλήλου στο ΕΜΠ

Το απάνθρωπο κυνηγητό σε βάρος της καταγγέλλει η διοικητικός του ΕΜΠ Χριστιάνα Πισιώτα, η οποία από το 2016 αντιμετωπίζει πειθαρχική και, από τον Οκτώβρη του 2018, ποινική δίωξη επειδή αρνήθηκε την εσωτερική μετακίνησή της. Η Χ. Πισιώτα ήταν εκλεγμένη στη διοικούσα επιτροπή του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΜΠ την περίοδο της μεγάλης απεργίας του 2014, καθώς και μία από τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Όταν επέστρεψε στη δουλειά, της ανακοινώθηκε η μετακίνηση, για την οποία η Διοίκηση δεν έδωσε καμία εξήγηση. 

Όταν η πειθαρχική δίωξη έφερε σαν αποτέλεσμα «μόνο» επίπληξη, ο καθηγητής Κ. Χαριτίδης που την είχε ξεκινήσει, με τη στήριξη του πρύτανη του ΕΜΠ Ι. Γκόλια, προχώρησε σε ποινική δίωξη, μετατρέποντας το δικαίωμα της υπαλλήλου να αρνηθεί την μετακίνηση και την απαίτησή της για εξηγήσεις, σε αδικήματα. 

Μετά από 31 χρόνια υπηρεσίας στο ΕΜΠ, από τα οποία τα 11 στο τμήμα στο οποίο βρίσκεται τώρα, η Χ. Πισιώτα αντιμετωπίζει κίνδυνο απόλυσης και ποινής φυλάκισης. Όπως τονίζει στο κείμενο που έχει δημοσιοποιήσει ζητώντας τη συμπαράσταση εργαζόμενων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνδικαλιστικών φορέων: «Καταδεικνύε[ται] το ολοένα και πιο ανελεύθερο καθεστώς που οι διοικήσεις προσπαθούν να επιβάλουν στα υποτιθέμενα ‘λίκνα της ελευθερίας έκφρασης και δημοκρατίας’ Ευαγή Ιδρύματα. Τα φαινόμενα υπηρεσιακών διώξεων και συνδικαλιστικών μηνύσεων παρατηρούνται και σε άλλα Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και έχουν ήδη καταγραφεί ακραία αυταρχικές συμπεριφορές των Πρυτάνεων κατά των Διοικητικών Υπαλλήλων».