Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Απεργία στον Αγ. Σάββα 18/2 - Προσλήψεις, όχι απολύσεις

Με μια από τις πιο πετυχημένες απεργίες που έχουν γίνει στην καθαριότητα του Αγ. Σάββα, τη Δευτέρα 18/2, οι συμβασιούχες καθαρίστριες έστειλαν ισχυρό μήνυμα στη διοίκηση του νοσοκομείου και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως δεν πρόκειται να δεχτούν τις μεθοδεύσεις που οδηγούν στην απόλυσή τους.

Από την Παρασκευή 15/2 οι εργαζόμενες είχαν επιλέξει οι ίδιες το προσωπικό ασφαλείας ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή περίπτωση να στηθεί οποιοσδήποτε απεργοσπαστικός μηχανισμός. Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 18/2 πάνω από 20 εργαζόμενες/οι είχαν συγκεντρωθεί στην πύλη του νοσοκομείου και περιφρούρησαν την απεργία τους. 

Αργότερα, ακόμα περισσότεροι εργαζόμενες/οι κατέβηκαν και διαδήλωσαν μπροστά στο υπουργείο Υγείας. Εκεί συναντήθηκαν με τις συμβασιούχες εργαζόμενες του Δρομοκαΐτειου που αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο ζήτημα και είχαν συγκεντρωθεί και αυτές έξω από το υπουργείο με τρίωρη στάση εργασίας.

Κανένας κυβερνητικός δεν ήταν παρών για να συναντήσει τις εκπροσώπους των καθαριστριών. Εξοργισμένες οι καθαρίστριες βγήκαν στη διασταύρωση στη Μάρνης μπροστά από το υπουργείο και έκλεισαν και τα δυο ρεύματα του δρόμου για αρκετές ώρες, μέχρι να αναγκαστούν από το γραφείο των υπουργών να τις δεχτούν.

“Ούτε ο Ξανθός, ούτε ο Πολάκης, ούτε κάποιος από τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου ήταν στη θέση τους για να ακούσουν τα αιτήματα των καθαριστριών. Τελικά και κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων καθαριστριών οι διευθυντές των γραφείων του Ξανθού και του Πολάκη μας δέχτηκαν, χωρίς ωστόσο να έχουν καμιά απάντηση”, ανέφερε στην ΕΑ η Ζαννέτα Λυσικάτου από το ΔΣ του σωματείου των εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα.

“Στα αιτήματά μας για μονιμοποίηση σε όλες όσες εργάζονται στην καθαριότητα των νοσοκομείων, οι διευθυντές των γραφείων των υπουργών ήταν ανένδοτοι. Στην αρχή δήλωσαν πως και στο υπουργείο Υγείας ισχύει ακόμα ο κανόνας του ένας προς έναν και αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία υπάρχει προτεραιότητα για προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές. Λίγο αργότερα βέβαια, και κάτω από την πίεση των εκπροσώπων των καθαριστριών που ζητούσαν επίμονα να μάθουν πότε θα έρθει η προτεραιότητα για μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα, οι δυο διευθυντές παραδέχτηκαν πως δεν υπάρχει τέτοια προοπτική αφού, όπως δήλωσαν, η μονιμότητα στην καθαριότητα των νοσοκομείων έχει καταργηθεί και πλέον καλύπτεται μόνο από ελαστικά εργαζόμενους”. 

Ανάγκες

“Από τη μεριά μας ξεκαθαρίσαμε πως αυτή η πρακτική δεν πρόκειται να περάσει. Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μην απολυθεί κανείς, να καταργηθεί η ελαστική εργασία, η ομηρία και η ανακύκλωση της ανεργίας, να μονιμοποιηθούν όλες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα και να προκηρυχθούν επιπλέον θέσεις εργασίας αφού οι ανάγκες είναι τεράστιες και ήδη δεν καλύπτονται ούτε από το υπάρχον προσωπικό. Στον Αγ. Σάββα δεν υπάρχει καθαρίστρια που να μην της χρωστάνε ρεπό ή άδεια αφού είναι λίγες και δεν υπάρχουν αρκετά άτομα για να δουλέψουν και να μπορέσουν να βγουν οι βάρδιες κανονικά. 

Σαν σωματείο εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα εξηγήσαμε πως δεν θα αφήσουμε να απολυθεί κανείς και πως θα κλιμακώσουμε με απεργίες διαρκείας και άπλωμα της απεργίας σε συμπαράσταση από άλλα νοσοκομεία. Τονίσαμε πως δεν οργανώσαμε την κινητοποίηση για να διαπραγματευτούμε κάποια λίγα μόρια παραπάνω στην ερχόμενη προκήρυξη θέσεων, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μέχρι τέλους και ζητάμε πολιτική απόφαση που θα δίνει αρχικά παράταση στην εργασία για τις συμβασιούχες καθαρίστριες και στην συνέχεια μονιμοποίηση για όλες με επιπλέον προσλήψεις μόνιμων καθαριστριών για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Από τη μεριά μας δεν περιμένουμε πότε η διοίκηση θα ανακοινώσει την νέα προκήρυξη για τις προσλήψεις στον Αγ. Σάββα, που στην ουσία θα πετάει στο δρόμο τις καθαρίστριες. Οργανώνουμε τον αγώνα μας με νέα συνέλευση και με πρόταση από πλευράς του σωματείου για νέα απεργία την Τετάρτη 20/2”, δήλωσε η Ζ. Λυσικάτου. 

Σε μεγάλη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας με κεντρικό αίτημα τις μονιμοποιήσεις και τις μαζικές προσλήψεις καλεί όλους τους υγειονομικούς η ΠΟΕΔΗΝ για τις 14 Μάρτη. Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να οργανωθεί η απεργία. 

 α