Εργατικό κίνημα
Απεργίες στους Δήμους

6/2, Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ για τα ΒΑΕ

24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α για την Πέμπτη 21 Φλεβάρη με κύριο αίτημα τη συνέχιση χορήγησης του Επικίνδυνου και Ανθυγιεινού Επιδόματος που από το Μάρτη μειώνεται ή περικόπτεται ολοκληρωτικά σε χιλιάδες εργαζόμενους στις υπηρεσίες των δήμων. Ταυτόχρονα η ΠΟΕ-ΟΤΑ μέσα από την απεργία της θέλει να αναδείξει μια σειρα από “τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. με την κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης Δημοτικών Υπηρεσιών”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπνδίας. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση στις 21/2, στις 11πμ μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5) στο Σύνταγμα.

“Είναι γνωστή η πρόθεση και της κυβέρνησης και των θεσμών να περικόψουν το ΒΑΕ ακόμα μέχρι και 40%. Αυτός ήταν ο λόγος που για μήνες ολόκληρους δεν δημοσιοποιούσαν το πόρισμα της επιτροπής σχετικά με την καταβολή του επιδόματος. 

Χρειάστηκαν μια σειρά από στάσεις εργασίας για να φτάσουμε να ανακοινωθεί το πόρισμα και να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως, αντί για επέκταση των ΒΑΕ και σε εκείνες τις κατηγορίες που το δικαιούνται και δεν τους καταβάλλεται, αυτό που προβλεπόταν από την επιτροπή ήταν μεγάλες μειώσεις και περικοπές σε ολόκληρες ειδικότητες”, δήλωσε στην ΕΑ ο Νίκος Χατζάρας, μέλος του ΔΣ του Βοήθεια στο Σπίτι Κεντρικής Μακεδονίας, εργαζόμενος στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη και μέλος του Αντικαπιταλιστικού Δικτύου Εργαζόμενων στους ΟΤΑ – Η Σκουπιδιάρα. 

“Τους τελευταίους μήνες είδαμε στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις, όπως αυτή της ΑΔΕΔΥ την προηγούμενη βδομάδα. Αυτή τη στιγμή οι οικονομικές υπηρεσίες έχουν εντολή να μην πληρώσουν το ΒΑΕ αφού το κονδύλι δεν φτάνει πέρα από το Φλεβάρη. Άρα από την μισθοδοσία του Μάρτη θα ξεκινήσουν οι περικοπές. Πρόκειται για μεγάλο πισωγύρισμα που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο.

Καλά κάνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και πάει σε 24ωρη απεργία, αλλά ξέρουμε πως δεν είναι αρκετή. Πρέπει να βγούμε μπροστά με αγώνες για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει πολιτική απόφαση ότι κατ' αρχήν άμεσα δεν θα σταματήσει να πληρώνεται το ΒΑΕ”.

Επέκταση

“Τη στιγμή που οι θάνατοι των συναδέλφων στους δήμους έχουν φτάσει σε πρωτοφανή σημεία, δεν μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει την επικινδυνότητα της εργασίας μας. Δεν θα έπρεπε να συζητάμε για περικοπή αλλά για επέκταση του ΒΑΕ και σε άλλες ειδικότητες. Για παράδειγμα εμείς στο Βοήθεια στο Σπίτι μετά από πολλές μάχες καταφέραμε να κερδίσουμε ΒΑΕ για τις νοσηλεύτριες αλλά δεν το έχουν πάρει ακόμα οι οικογενειακές βοηθοί, αυτές που μπαίνουν και καθαρίζουν τα σπίτια των ανήμπορων ανθρώπων.  Χρειάζεται να βάλουμε μπροστά να οργανώσουμε την απεργία της Πέμπτης, και στην συνέχεια να βάλουμε απεργιακό πρόγραμμα τέτοιο που θα κόψει κάθε σκέψη για περικοπή των ΒΑΕ”, ανέφερε ο Ν. Χατζάρας. 

“Η απεργία και η συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την υποστήριξη της ΑΔΕΔΥ είναι ένα σημαντικό βήμα για να σταματήσουμε την περικοπή των ΒΑΕ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι Θεσμοί επιβάλλουν περικοπή της δαπάνης κατά 32%. Αυτή η περικοπή χτυπάει μια ολόκληρη σειρά ειδικοτήτων από την καταβολή του ΒΑΕ”, τονίζει η Μαρία Αμπελιώτη, διοικητική εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου της Αθήνας.

“Καθοριστικό αίτημα αποτελεί και η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ, παράλληλα με την πρόσληψη ιατρών εργασίας και εξειδικευμένων τεχνικών ασφαλείας. 

Τέλος οφείλουμε να τονίσουμε πως η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 21/2 έρχεται λίγες μόλις μέρες πριν την απεργίακη 8 Μάρτη τη μέρα της γυναίκας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη διεκδίκηση του κοινωνικού κράτους που χάσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε όλες τις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και πρωτοστατούν γυναίκες εργαζόμενες των ΟΤΑ, οι οποίες μετά από αγώνες, ψηφίσματα και πιέσεις κατάφεραν να οριστεί η 8/3 ως απεργία, αναδεικνύοντας τα ταξικά προβλήματα του φύλου τους, συστρατεύοντας και τους άνδρες εργαζόμενους σε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, κινητοποίηση στις 8/3, στις 2μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος”, ανέφερε η Μ. Αμπελιώτη.