Εργατικό κίνημα
Τράπεζες: Να οργανώσουμε την αντίσταση

Συνεδρίαση τη Δευτέρα 25 Φλεβάρη κάλεσε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ με βασικό ζήτημα το σχέδιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα όπως προσπαθούν να το επιβάλουν οι τραπεζίτες με την απόλυση μέχρι και 15.000 εργαζόμενων.

“Επιτέλους η ΟΤΟΕ αποφάσισε να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Εδώ και πολύ καιρό οι εργαζόμενοι στις τράπεζες βρίσκονται κάτω από διαρκείς πιέσεις απέναντι στην προσπάθεια των τραπεζιτών να διώξουν από πάνω τους τα κόκκινα δάνεια και μαζί να ξεφορτωθούν χιλιάδες εργαζόμενους.

Δυστυχώς σε αυτό το παιχνίδι οι τραπεζίτες έχουν συμμάχους και την κυβέρνηση του Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο πως ο Τσίπρας μέσα στην προηγούμενη βδομάδα συναντήθηκε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συμφωνώντας στο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Αυτό θα σημάνει πως ολόκληρα τμήματα των τραπεζικών εργασιών θα περάσουν σε fund και προφανώς χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Μπορούμε να καταλάβουμε επίσης πως με τον καινούριο νόμο που αναιρεί την προστασία της πρώτης κατοικίας που είχε φέρει ο νόμος Κατσέλη, το πέρασμα των κόκκινων δανείων σε αρπακτικά funds θα σημάνει χιλιάδες πλειστηριασμούς”, εξηγεί στην ΕΑ ο Παναγιώτης Π., τρπεζοϋπάλληλος και μέλος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια.

Αγωνιστικές εμπειρίες

“Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις των τραπεζιτών η απεργία των εργαζόμενων στην Τράπεζα Πειραιώς στις 19/2 ήρθε να ταράξει τα νερά. Απέδειξε πως και στον τραπεζικό τομέα υπάρχουν μεγάλα κομμάτια εργαζόμενων που δεν πρόκειται να αποδεχτούν τα σχέδιά τους. Είναι εργαζόμενοι που έρχονται με αγωνιστικές εμπειρίες από άλλες τράπεζες που τα προηγούμενα χρόνια συγχωνεύτηκαν. Το είδαμε αυτό στην Πειραιώς με το σωματείο των εργαζόμενων που προέρχονταν από τη Γενική Τράπεζα, το βλέπουμε με το σωματείο των εργαζόμενων στην πρώην Εμπορική. Είναι κόσμος με απεργιακές εμπειρίες από το παρελθόν που μπαίνει στη μάχη ενάντια στις απολύσεις. 

Δεν πρέπει να περιμένουμε πότε οι τραπεζίτες θα περάσουν στην υλοποίηση του σχεδίου τους. Τώρα είναι η ώρα η ΟΤΟΕ να μπει μπροστά να συντονίσει τα πρωτοβάθμια σωματεία και να ξεκινήσουμε να οργανώνουμε τον αγώνα μας. Γι' αυτό είναι ανάγκη από τώρα να ξεκινήσουμε να ενημερώνουμε τους συναδέλφους για την συνέχεια και να ετοιμαζόμαστε για μεγάλους αγώνες την επόμενη περίοδο.  

Είναι ανάγκη λοιπόν και στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ αλλά και στα πρωτοβάθμια σωματεία να βάλουμε μπροστά αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης που να ξεκινάει με περιοδείες και ενημέρωση των συναδέλφων και να φτάνει μέχρι την οργάνωση κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας και απεργίες. Είναι ο μόνος δρόμος ώστε στο επόμενο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να σώσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας”, ανέφερε ο Παναγιώτης Π.