Δημοτικές εκλογές
"Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας": 4ο Διαμέρισμα - “Δίπλα ο ένας στον άλλο, ενάντια στον κοινό αντίπαλο”

Συνέλευση “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” 4ου Διαμερίσματος, 14/2

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευση της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας στο 4ο Διαμέρισμα, στο καφενείο Πλάτωνας, στην Ακαδημία Πλάτωνα την Πέμπτη 14 Φλεβάρη. Τη συνέλευση άνοιξαν με τις ομιλίες τους η Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφος πρώην εργαζόμενη στον Αθήνα 9.84, η Άννα Στάμου από την Μουσουλμανική Ένωση, η Μαρία Αμπελιώτη, εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Αθήνας και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας ενώ συντόνισε ο Κυριάκος Μπάνος.

“Θα είμαι υποψήφια συνεργαζόμενη με τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας Πέτρο Κωνσταντίνου και την Ανταρσία”, τόνισε ανάμεσα σε άλλα η Λαμπρινή Θωμά που ξεκίνησε την ομιλία της ενημερώνοντας για τις σκληρές μάχες που δόθηκαν στον 9.84 για ελευθερία του λόγου και ενάντια στις απολύσεις από την δημαρχία Καμίνη. 

“Ο Πέτρος βρέθηκε δίπλα μας σε αυτές τις μάχες εκείνη την εποχή και έτσι γνωριστήκαμε, στο πεζοδρόμιο. Και γι’ αυτό είμαι και εδώ τώρα, γιατί πιστεύω ότι πέρα από τις μικρές διαφορές, υπάρχει ο μεγάλος κοινός αγώνας, ειδικά στη μνημονιακή εποχή. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα οποία πέφτουν πάνω μας είτε πρόκειται για τα εργασιακά, είτε για τον ρατσισμό, είτε για τον φασισμό, είτε για την καθημερινότητά μας, πως ο ένας αντιμετωπίζει τον άλλο – γιατί και εκεί μια αριστερή στάση έχει αρχίσει να χάνεται. 

Βλέπω και χαίρομαι γιατί είμαστε 75% γυναίκες σήμερα στο πάνελ, η ποσόστωση έχει ανέβει πάρα πολύ! Και χαίρομαι δύο φορές γιατί είναι μαζί μας σήμερα μουσουλμάνες γυναίκες και φαίνεται έτσι ότι δεν είναι κλεισμένες στο σπίτι, ανατρέπεται μια λάθος εικόνα. Γιατί σε όλους τους αγώνες που έγιναν και που έρχονται ο καθένας μας οφείλει να κρατήσει το χέρι του διπλανού του. Είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλο απέναντι σε ένα κοινό αντίπαλο”. 

Ακολούθησε η εισήγηση της Άννας Στάμου (βλέπε σελ. 13) και στη συνέχεια το λόγο πήρε η Μαρία Αμπελιώτη που τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

8 Μάρτη

“Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους της διεύθυνσής μας που παρευρέθηκαν και θέλω να ευχαριστήσω και τα τρία σωματεία που μας στήριξαν για το ψήφισμα της 8 Μάρτη. Χάρη στις πρωτοβουλίες της ΚΕΕΡΦΑ από κοινού μαζί με άλλους η 8 Μάρτη μπορεί να γίνει για πρώτη φορά απεργιακή κινητοποίηση και πρέπει να κατέβουμε όλες και όλοι στην Κλαυθμώνος, να ακουστεί η φωνή της γυναίκας.

Για κάποια χρόνια στην κόντρα του δικομματισμού το να ψηφίζω ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν ένα αποκούμπι. Στο αδιέξοδο δηλαδή με έβγαζε από την δύσκολη θέση. Εδώ και δύο χρόνια γνωρίστηκα με τα παιδιά που έρχονται συνέχεια στο Γκαράζ του Δήμου της Αθήνας στον Ελαιώνα και πρόσφατα πραγματοποιήσαμε και μια πετυχημένη εκδήλωση στο χώρο δουλειάς για το βιβλίο της Μαρίας Στύλλου για την απελευθέρωση των γυναικών.

Ο Μπακογιάννης εκπροσωπεί το τι σημαίνει κατεστημένο. Ξέρουμε τι σημαίνει νεοφιλελευθερισμός από τη μάνα του, από τον παππού του. Σημαίνει να έρθει να μας απολύσει, να εξοντώσει την καθαριότητα, να εξοντώσει τις γυναίκες, να απεμπολήσουμε όλα τα δικαιώματα και να μας δώσει στον ιδιώτη που είναι χειρότερος από το χειρότερο δημόσιο. Αυτό που προβάλλουν οι χρυσαυγίτες έχει στόχο να τσακίσει κάθε συλλογικότητα, θέλει το τρίπτυχο γυναίκες, κουζίνα, εκκλησία της χούντας – οι ίδιοι μιλάνε ανοιχτά στις διακηρύξεις τους ότι είναι ενάντια στην ισότητα των δύο φύλων. 

Η λύση μετά από μια κυβέρνηση Τσίπρα-τσίρκο μετά από τόσες επαναλαμβανόμενες κωλοτούμπες δεν είναι η άνοδος της Χ.Α αλλά να κοιτάξουμε αριστερότερα”. 

Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση -σχεδόν δύο ώρες- και το λόγο πήραν πολλοί αγωνιστές-στριες που τοποθετήθηκαν για την υποβάθμιση των γειτονιών του 4ου Διαμερίσματος αλλά και για τις μάχες που έχουν δοθεί στη γειτονιά - ανάμεσά τους ο Σπύρος Στάικος από το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο και ο Αλέξης Μαρτζούκος από το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών. 

“Έχουμε γνωρίσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τη συνεχή παρέμβασή της στους αγώνες που έχουμε δώσει και στο δήμο αλλά και γενικότερα. Αλλά δεν φτάνει μόνο η καταγγελία, χρειάζεται να διαμορφωθεί και ένα διεκδικητικό πρόγραμμα”, τόνισε ο Θέμης, εργαζόμενος στην καθαριότητα του Δήμου Αθήνας δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ανοίξει η συζήτηση πάνω στο πρόγραμμα αιτημάτων που έχει αναπτύξει η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας. Τον λόγο πήρε επίσης και εκπρόσωπος των χειροτεχνών, ενώ στο τέλος πολλοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν την υποστήριξή τους αλλά και τη διαθεσιμότητά τους στη δράση και τα ψηφοδέλτια της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας.