Εργατικό κίνημα
ΔΕΣΦΑ: Απόφαση για απεργίες

Συνέλευση πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργολαβικών εργαζόμενων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ) την Παρασκευή 15/2 με μεγάλη συμμετοχή. Ο Γιώργος Φάραντος μέλος του σωματείου μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη: 

“Η συνέλευση ψήφισε δυο βασικά ζητήματα που χρειάζεται να τα υλοποιήσουμε όλοι μαζί τις επόμενες βδομάδες που είναι πολύ κρίσμες. Κατ' αρχήν πάμε σε κινητοποιήσεις. Απέναντι στην αδιαλλαξία της διοίκησης που δεν δέχεται ούτε καν να μας συναντήσει και να ακούσει τα αιτήματά μας αποφασίσαμε να απαντήσουμε με 24ωρες απεργίες. Αποφασίσαμε να περιφρουρήσουμε τις απεργίες μας και να μην επιτρέψουμε καμιά φορτοεκφόρτωση πλοίου στη Ρεβυθούσα.

Η δεύτερη σημαντική απόφαση  είναι η άρνησή μας να υπογράψουμε τις ατομικές συμβάσεις που μας φέρνει η καινούρια εταιρία που αγόρασε τη ΔΕΣΦΑ. Η εταιρία μεθοδεύει συστηματικά την προσπάθεια να παρασύρει ατομικά τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις μακριά από τη συλλογική διεκδίκηση. Παρά τις κάποιες δεξιές φωνές που διαφώνησαν με αυτή την απόφαση, τελικά πλειοψηφικά αποφασίσαμε να επιστρέψουμε πίσω τις ατομικές συμβάσεις που φέρνει η εταιρία.

Αυτοπεποίθηση

Ακριβώς γιατί η συνέλευση ήταν πολύ μεγάλη, η αυτοπεποίθηση και το ηθικό των συναδέλφων είναι πολύ ακμαίο. Όλοι συνειδητοποιούν πως αυτό το πρώτο τρίμηνο του χρόνου είναι καθοριστικό για τη συνέχεια και για τις δουλειές μας.  

Αυτό δεν το συνειδητοποιούμε μόνο εμείς οι 350 εργολαβικοί αλλά και οι 200 μόνιμοι της εταιρίας που βλέπουν την καινούρια εργοδοσία να αρνείται να υπογράψει αξιοπρεπή ΣΣΕ που να τους επιστρέφει στις προ μνημονίων μισθολογικές απολαβές. Αντιθέτως η νέα εργοδοσία αρνείται ακόμα και στους μόνιμους όλα τα δικαιώματα (τριετίες, επιδόματα, αυξήσεις, κλπ) που δικαιούνται. 

Ήδη οι δικές μας αποφάσεις έχουν συμπαρασύρει πολλούς μόνιμους που ζήτησαν έκτακτη Γενική Συνέλευση από το δικό τους σωματείο για να μπει επιτέλους ένα διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην κοροϊδία της εργοδοσίας.  Διεκδικούν από το σωματείο τους να μην υπογράψει την εξευτελιστική ΣΣΕ που φέρνει η εργοδοσία και να βγουν σε απεργιακό αγώνα μαζί μας.

Ήδη έγιναν συναντήσεις μεταξύ των σωματείων των μονίμων και των εργολαβικών και μετά τη συνέλευση που θα πραγματοποιήσει και το σωματείο των μόνιμων πιστεύουμε θα υπάρξει ανακοίνωση για κοινές κινητοποιήσεις. Όπως και να είναι ο Μάρτης θα είναι μήνας κινητοποιήσεων”.

*Την Πέμπτη 21/2 το σωματείο των μόνιμων εργαζόμενων στη ΔΕΣΦΑ θα πραγματοποιήσει την συνέλευσή του με κεντρικό θέμα την πρόταση της εργοδοσίας για τη νέα ΣΣΕ.