Διεθνή
Κίτρινα Γιλέκα: Προχωράμε αριστερά!

Κρατάει τρεις μήνες και εξελίσσεται! Επιβεβαιώνει ότι η ρίζα είναι η βαθιά κρίση, οικονομική και πολιτική, αυτού του συστήματος. Διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις, κυρίως αυτές της κυρίαρχης τάξης και των ΜΜΕ. Σε σημείο που τα Κίτρινα Γιλέκα γίνανε και ρήμα: το Σάββατο δεν διαδηλώνουμε, πάμε να “κιτρινογιλεκίσουμε!”. Αλλά και έκφραση: Στη δουλειά μου, στην πρόταση να πάμε να διαμαρτυρηθούμε συλλογικά στη διεύθυνση, οι συνάδελφοι απάντησαν: «ναι, να το κάνουμε αλά κίτρινα γιλέκα».

Η Πράξη 1 του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων ήταν στις 17 Νοέμβρη. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ήμασταν στην Πράξη 14, δηλαδή το 14ο Σαββατοκύριακο στη σειρά με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα! Αλλά και στη διάρκεια της εβδομάδας οι δράσεις συνεχίστηκαν, όπως οι επιχειρήσεις «δωρεάν διόδια» ή τα μπλόκα ορισμένων κόμβων. 

Το σημερινό μήνυμα (σ.σ., 16 Φλεβάρη) είναι σαφές. Αυτό το κίνημα προχωράει αριστερά. Και λόγω της εμπειρίας που αποκτάει, ειδικά εξαιτίας αυτής της βίαιης καταστολής της αστυνομίας και της στάσης της δικαιοσύνης. Αλλά κυρίως γιατί έδωσε μια νέα δυναμική σε ακτιβιστές στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς. Συνδικαλιστές που αρχικά βλέπανε αυτό το κίνημα σαν μια εναλλακτική έξω από το χώρο δουλειάς, ξαναβρήκανε τελικά αυτοπεποίθηση για να καλέσουν σε απεργία μέσα στο χώρο δουλειάς τους. Και αντίστροφα, αυτές οι απεργίες, σε συγκεκριμένους χώρους δουλειάς ή πόλεις, προσελκύουν τη στήριξη των Κίτρινων Γιλέκων με απεργιακές περιφρουρήσεις και καταλήψεις.

Αυτή η διαδικασία είναι πολύ ισχυρότερη από το κάλεσμα των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε μια συμβολική 24ωρη πανεργατική απεργία στις 5 Φλεβάρη. Υπάρχει τώρα καινούργιο κάλεσμα για απεργία στις 19 Μάρτη, το οποίο θα μπορούσε ωστόσο να αποκρυσταλλώσει αυτές τις εξελίξεις. Είναι αυτή η εξέλιξη και τα ξεκαθαρίσματα που φέρνει, που βοήθησε να περιθωριοποιηθούν οι φασιστικές ομάδες που επιτέθηκαν σε αριστερούς ακτιβιστές και συνδικαλιστές. 

Για να συνεχιστεί αυτή η αριστερή στροφή, η κινητοποίηση για το συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική καταστολή στις 16 Μάρτη θα είναι καθοριστική. Ένα ακόμη καλό σημάδι: συλλογικότητες των Κίτρινων Γιλέκων έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται γύρω από το κάλεσμα των συλλογικοτήτων των Sans-papiers και μεταναστών και των επιτροπών των οικογενειών θυμάτων αστυνομικής βίας.  

Ντενί Γκοντάρ
Παρίσι