Πολιτισμός
Θέατρο: El Che - Η ζωή του Τσε Γκεβάρα στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ

Η Λατινική Αμερική είναι μια περιοχή του κόσμου που έχει δώσει και δίνει αγώνες για την ανεξαρτησία της, από την εποχή της ισπανικής αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα που μάχεται κατά των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Σε αυτούς τους αγώνες σφυρηλατήθηκε η ψυχή του Τσε Γκεβάρα. Η ζωή του Τσε Γκεβάρα παρουσιάζεται στο θεάτρο ΕΚΣΤΑΝ. Η παράσταση κρατάει τη φυσιογνωμία του Τσε χωρίς να αφαιρεί το επαναστατικό του περιεχόμενο. 

Το σημείο αυτό είναι κρίσιμο, καθώς η φιγούρα του Τσε  έχει απονευρωθεί από το σύγχρονο μάρκετινγκ που τη μετασχημάτησε σε μια ανούσια, ακίνδυνη εικόνα σε μπλουζάκια ή στάμπα πάνω σε φλιτζάνια. Ο Τσε, πριν και πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος που κουβαλάει το ήθος και το ύφος του επαναστάτη, που δεν συμβιβάζεται ούτε ακόμα και όταν κατέχει τον τίτλο του υπουργού Βιομηχανίας στη μετεπαναστατική Κούβα. Προχωράει με σημαία το μότο «να είμαστε ρεαλιστές να επιδιώκουμε το αδύνατο!». Το αδύνατο δεν έχει την έννοια του απραγματοποίητου, δεν αποτελεί ποιητική έκφραση, αλλά αντίθετα του δυνατού, που δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί λόγω της εμπλοκής του από τον εχθρό. Το αδύνατο δεν αποτελεί αντίφαση. Είναι απάντηση σε όλους τους συντηρητικούς του κόσμου, οι οποίοι επαναλαμβάνουν μονότονα ότι ο κόσμος δεν αλλάζει γιατί η καπιταλιστική βαρβαρότητα αποτελεί πιστό αντίγραφο της ανθρώπινης φύσης. 

Χωρίς συμβιβασμούς

Η ζωή του Τσε Γκεβάρα, ως ανθρώπου που αγωνίζεται χωρίς συμβιβασμούς για τις ιδέες του, αποτελεί ένα πρότυπο επαναστάτη, ανεξάρτητα από την πορεία της ίδιας της κουβανικής επανάστασης. Άλλωστε ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας του Τσε αποκτά άμεση επικαιρότητα, καθώς στη Βενεζουέλα εξυφαίνεται ένα πραξικόπημα της δημοκρατικής Δύσης. Όποιος βέβαια πολεμά τον ιμπεριαλισμό οφείλει να πολεμά και τον καπιταλισμό μαζί με την εργατική τάξη η οποία έχει τη δύναμη να ανατρέψει και παράλληλα να οικοδομήσει μια σοσιαλιστική κοινωνία, αποκτώντας τον έλεγχο των μέσων παραγωγής.  

Ο Τσε Γκεβάρα από την παιδική ηλικία μέχρι την ωρίμανσή του διακατέχεται από την αγάπη για τους ανθρώπους που μόνοι παλεύουν για τον επιούσιο είτε στους αγρούς είτε στα εργοστάσια είτε στα γραφεία. Ο Τσε θέλει να αλλάξει όλο τον κόσμο, θέλει να μεταφέρει την επαναστατική φλόγα παντού, αλλά κυρίως στην πατρίδα του την Αργεντινή. Παρά τις αντιρρήσεις πολλών θα πάει στην Βολιβία για να συνεχίσει αυτό που άρχισε στην Κούβα. Τα βουνά της Βολιβίας όμως θα αποδειχθούν αφιλόξενα για τα σχέδια του μεγάλου επαναστάτη. Εκεί θα δολοφονηθεί από τους διώκτες του πιστεύοντας ότι δολοφονούν μαζί και την ιδέα της επανάστασης. Οι ιδέες δεν δολοφονούνται, δεν φυλακίζονται, δεν απαγορεύονται. Είναι πανταχού παρούσες για να στοιχειώνουν τα όνειρα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών όπου γης! 

«Εμπρός λοχία Τεράν! Εμπρός δειλέ χτύπα! Δεν έχεις παρά να σκοτώσεις έναν άνθρωπο! Οι ιδέες δεν πεθαίνουν» τα λόγια του Τσε πριν την δολοφονία του.

Ο Τσε Γκεβάρα στη σκηνή του ΕΚΣΤΑΝ είναι ο δικός μας Τσε και όχι ο Τσε των εμπόρων, των σαλονιών και της απονευρωμένης επανάστασης στο σύγχρονο μουσείο της μεταμοντέρνας τέχνης, της απομυθοποίησης και της κατάργησης των οραμάτων! 

INFO

Κείμενο – ερμηνεία: Βασίλης Κυριάκου, σκηνοθεσία: Γιάννης Σταματίου, βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Καταλιακού,  σκηνικά – κοστούμια: Μπέττυ Λυρίτη, φωτισμοί – ήχος: Παναγιώτης Μαζαράκης, κονσόλα – φώτων ήχου: Αμαλένια Παπαγιάννη, φωτογραφίες: Τούλα Ροδοπούλου.  

Θέατρο ΕΚΣΤΑΝ Καυταντζόγλου 5 και Πατησίων, κάθε Δευτέρα – Τρίτη στις 21.00.