Δημοτικές εκλογές
"Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας": 5ο και 6ο Διαμέρισμα - “Για ισχυρή παρουσία στο Δήμο”

Συνέλευση “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” 5ου και 6ου Διαμερίσματος, 16/2

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Φλεβάρη το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Kυψέλης, η συνέλευση της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας 5ου και 6ου Διαμερίσματος που κλείνει και τον πρώτο κύκλο συνελεύσεων που οργάνωσε η αντικαπιταλιστική δημοτική κίνηση σε όλα τα διαμερίσματα της Αθήνας.

Την συζήτηση άνοιξαν με τις εισηγήσεις τους η Μαρία Αλιφιέρη, μέλος ΔΣ συλλόγου εργαζομένων Αγλαΐα Κυριακού, η Βασιλική Κανέλλου, συμβασιούχος ΟΑΕΔ νοσοκομείο Γεννηματάς, ο Τζακίρ Χοσαΐν, μέλος συλλόγου εργαζομένων από το Μπαγκλαντές, η Ντίνα Γκαρανέ, μέλος ΔΣ Γ’ ΕΛΜΕ ενώ συντόνισε η Φύλλια Πολίτη. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

“Οι δημοτικές εκλογές είναι μια ευκαιρία να εκφραστεί και πολιτικά η αγανάκτηση του κόσμου ενάντια στους συμβιβασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να καταγραφεί απέναντι στις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκαν ότι ο κόσμος δεν γυρνάει πίσω. Με τους αγώνες μας έχουν καταφέρει να σταματήσουμε το κλείσιμο νοσοκομείων, την απόλυση συναδέλφων, να μπει φρένο στην ασυδοσία των ιδιωτικών συνεργείων στον χώρο της Υγείας”, τόνισε η Μαρία Αλιφιέρη. 

“Στις γειτονιές μας υπάρχουν πολλά προβλήματα. Τα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί λόγω της κρίσης, το ίδιο και οι κοινόχρηστοι χώροι, το πράσινο που αυθαίρετα κάποιοι το κόβουν, τα πάρκα και οι χώροι μαζικού αθλητισμού. Τα ζητήματα θέρμανσης είναι πρόβλημα για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Δεν είναι δυνατόν διαμερίσματα μέσα σε πολυκατοικίες να γίνονται κατά κόρον airbnb. Χρειάζεται να παρέμβουμε άμεσα σε όλα αυτά” τόνισε η Βασιλική Κανέλλου.

“Η μάχη για να πάρουμε πίσω όλα τα κλεμμένα περιλαμβάνει τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για τα ωράρια που καταστρατηγήθηκαν, για διορισμούς όλων των συμβασιούχων και αδιόριστων, για το δικαίωμα όλων στην δουλειά. Η ενδυνάμωση της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο σημαίνει ενδυνάμωση της φωνής όλων όσων παλεύουν ενάντια στα μνημόνια, τον ρατσισμό, τον φασισμό και το σύστημα που τα γεννά” τόνισε η Ντίνα Γκαρανέ.

“Ζητάμε νομιμοποίηση για όσους δεν έχουν χαρτιά και ίσα δικαιώματα για όσους έχουν καταφέρει να πάρουν χαρτιά, είμαστε και εμείς ένα κομμάτι της κοινωνίας. Μαζί με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας που στηρίζει τους μετανάστες θα κατέβουμε στις 16 Μάρτη στην Ομόνοια” τόνισε ο Τζακίρ Χοσαΐν. 

“Με τόσα χρόνια δράσης υπάρχει πια όλη η δυνατότητα να πετύχουμε μια ισχυρή παρουσία στο Δήμο της Αθήνας, να βελτιώσουμε το πόσους δημοτικούς συμβούλους έχουμε, να εκλέξουμε σε όλα τα διαμερίσματα. Υπάρχει πολύς κόσμος εκεί απ' έξω που, στους μήνες που έχουν απομείνει, θα χρειαστεί να πάμε γειτονιά τη γειτονιά, πολυκατοικία την πολυκατοικία, να τον βρούμε και να τον κερδίσουμε μαζί μας. Χιλιάδες κόσμο που μπορεί να είναι αγανακτισμένοι και πληγμένοι αλλά είναι έτοιμοι να κάνουν βήματα αριστερά”. 

Aκολούθησε πλούσια συζήτηση. Ο Χρήστος, εκπαιδευτικός από την Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία όπως η κατάσταση και ανεπάρκεια των κτιρίων αλλά και στις μάχες που δίνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές ενάντια στον ρατσισμό στα κατεξοχήν πολυεθνικά διαμερίσματα της Αθήνας όπως το 6ο. Η Σοφία μίλησε για τον αγώνα που δίνουν οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους και η Χαρίκλεια για την άθλια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για την εργατική τάξη στο κέντρο της Αθήνας με τη δυσκολία εύρεσης στέγης και την εκτίναξη των ενοικίων λόγω της «λογικής» της αγοράς και των airbnb. 

Οι μετανάστες εργάτες έδωσαν μαζικό παρών στην συνέλευση. Ο Μπορχάν εργάτης από το Μπαγκλαντές, μίλησε για την καθημερινή αγωνία των μεταναστών που ζούνε εδώ και χρόνια στην Ελλάδα να πάρουν χαρτιά, την διάψευση των υποσχέσεων που έδινε ο Τσίπρας ότι θα κλείσει τις Αμυγδαλέζες, ότι θα βοηθήσει τους πρόσφυγες, ότι θα φτιαχτεί τζαμί για τους μουσουλμάνους, αλλά και τον ρόλο της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις μάχες που δίνουν οι μετανάστες εργάτες απέναντι στο ρατσισμό και την εκμετάλλευση από τα αφεντικά τους.