Εργατικό κίνημα
Συντονιζόμαστε στις 19 Γενάρη

Με το καλημέρα της δεξιάς κυβέρνησης, όλοι οι εργαζόμενοι νιώσαμε την ανάσα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Το κακό ξεκίνησε με τις επιθέσεις στη ΔΕΗ, στις τράπεζες, στον ΟΤΕ, στα ΕΛΠΕ, στα Λιπάσματα Καβάλας. Επιθέσεις που εστιάζουν στην κατάργηση των ΣΣΕ, στη διευκόλυνση των εργολαβιών και την επέκταση της επισφαλούς εργασίας.

Με μια ΓΣΕΕ ανύπαρκτη που κρύβεται πίσω από τη διορισμένη διοίκησή της, ανεπαρκής και άβουλη, οφείλουμε όλοι οι εργαζόμενοι να αγωνιστούμε από την βάση, αλληλέγγυοι με τα πρωτοβάθμια σωματεία μας που είναι και ο πυρήνας των αγώνων! Θα συμμετέχουμε στην πανελλαδική συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια στις 19 Γενάρη για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε την αντίσταση στις επιθέσεις της κυβέρνησης, όλοι μαζί, συντονισμένα και αποτελεσματικά.

Χρήστος Ζαρκινός
Πρόεδρος εργολαβικών Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Α’ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας  
 

Εκτός από τις εργατικές μάχες που βλέπουμε να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους και χρειάζονται τη στήριξη όλων, θα έχουμε να οργανώσουμε το επόμενο διάστημα εργατικές κινητοποιήσεις σε χώρους που έχουν την εμπειρία αγώνων, έχουν δώσει μεγάλες μάχες κι ενδεχομένως πάτησαν την “μπανανόφλουδα” των προσδοκιών που γέννησε η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ένα προηγούμενο διάστημα. Ο κλάδος της εκπαίδευσης είναι ένας τέτοιος χώρος.

Υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή. Δεν τους έκανε ποτέ. Τη σκυτάλη πήρε η ΝΔ, πλειοδοτώντας για 5.500. Κι αυτές οι υποσχέσεις ακυρώθηκαν, παραμονή Χριστουγέννων, με την επέκταση του νόμου περί αναστολής διορισμών στο δημόσιο. 

Ο κόσμος της εκπαίδευσης, που τόσα χρόνια τον έχουν βάλει να μαζεύει χαρτιά, μεταπτυχιακά κλπ, δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Αλλά αυτό έχει να κάνει και με το τι θα κάνει η Αριστερά και μάλιστα το πιο μαχητικό κομμάτι της. Χρειάζεται να πείσουμε τους συναδέλφους για τις δυνατότητες που έχουμε να παλέψουμε τις επιθέσεις της κυβέρνησης, δίνοντας όλη την εικόνα των εργατικών αγώνων που ξεδιπλώνονται αυτή τη στιγμή. 

Ταυτόχρονα, να βάλουμε το ζήτημα της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής στα σωματεία μας και να οργανώσουμε κινητοποιήσεις. Όλες και όλοι φρίττουμε από την καταστροφή στην Αυστραλία. Μια ήπειρος φλέγεται στην κυριολεξία ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε ένα σύστημα που παραμονή Πρωτοχρονιάς κάνει απίστευτα δαπανηρές φιέστες! Αυτός είναι ο καπιταλισμός. 

Δώρα Κιντή
ΕΛΜΕ Χανίων  
 

Δεκάδες ελληνικά νοικοκυριά βιώνουν με το καλημέρα της νέας χρονιάς τα κακώς κείμενα μιας αντεργατικής πολιτικής που βάζει στο στόχαστρο την πιο ευαίσθητη και ευάλωτη εργασιακή κατηγορία, αυτή των εργαζομένων με σύμβασεις Ορισμένου Χρόνου. Η μη ανανέωση περίπου 100 συμβάσεων στα ΕΛΠΕ, οι εκφοβισμοί συνδικαλιστών ακόμη και μέσα στον εργασιακό χώρο, οι απολύσεις στις Τράπεζες και στον ΟΤΕ, κάνουν ποδαρικό στο 2020 σηματοδοτώντας αυτό που έχουν αποφασίσει ότι σημαίνει «ανάπτυξη».

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας, της υγείας, της παιδείας, των τραπεζών, των δήμων κ.α., τα τελευταία έτη είχαμε μια δυναμική παρουσία μέσω των συνδικάτων για την κατάργηση της εργολαβοποίησης, της επικουρικής εργασίας, των συμβάσεων ομηρίας, την προστασία των συλλογικών συμβάσεων, την ανεξαρτησία των σωματείων και των συλλογικών διεκδικήσεων. 

Οι πρώην και οι νυν εργολαβικοί εργαζόμενοι στον ΔΕΣΦΑ θα παραμείνουμε αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα όλων των εργαζομένων που διεκδικούν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη εργολάβων παροχής υπηρεσιών που υποκρύπτουν εργασιακή σχέση μόνιμων και πάγιων αναγκών πίσω από ελαστικές μορφές εργασίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα διεκδικούμε απευθείας συμβάσεις αορίστου χρόνου για κάθε εργαζόμενο με τον πραγματικό του εργοδότη, ένταξη στις ίδιες συλλογικές συμβάσεις του συνόλου των εργαζομένων σε όλους τους χώρους και σε όλους τους κλάδους. 

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει σαφή θέση έστω και κατόπιν εορτής, να παρέμβει και να διορθώσει τα ευτράπελα ως προς τις απολύσεις των εργαζομένων και να δώσει επιτέλους λύση στα δίκαια αιτήματά τους.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα, από όλους τους χώρους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με στόχευση τις κοινές μας διεκδικήσεις που για την επίτευξή τους απαιτείται κοινός αγώνας και συντονισμός. 

Γι' αυτό και είναι σημαντική η μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια στις 19 Γενάρη.

Μαρία Κοτρώνη
πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο
 

Η αλλαγή της κυβέρνησης σήμανε κλιμάκωση των επιθέσεων στους εργαζόμενους. Η ΝΔ δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων  και ότι με τον τρόπο αυτό θα άνοιγε ο δρόμος για περισσότερες και καλοπληρωμένες δουλειές. Η κατάρρευση αυτού του αφηγήματος είναι προφανής στις τράπεζες και τον τομέα της ενέργειας που ανακοινώθηκαν εκατοντάδες απολύσεις. Στο κλάδο της ιδιωτικής υγείας ένα αγαθό που είναι μερικώς ιδιωτικοποιημένο ανοίγει ξανά η συζήτηση για την υπογραφή ΣΣΕ. Οι εργοδότες προτείνουν υπογραφή ΣΣΕ με αύξηση 1% και κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Αθροιστικά αυτό μεταφράζεται σε μειώσεις για χιλιάδες εργαζόμενους την ίδια ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις της ιδιωτικής υγείας πραγματοποιούν τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ και προχωρούν σε ανάπτυξη του δικτύου τους καθώς και του ιατροτεχνολογικού και κτιριακού εξοπλισμού. Είναι απαραίτητο να οργανώσουμε νέα απεργία στον κλάδο και να απαιτήσουμε υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων. Η Πανελλαδική Συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων στις 19 Γενάρη είναι η καλύτερη ευκαιρία να ενώσουμε τις αντιστάσεις σε όλους τους κλάδους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και να οργανώσουμε από τα κάτω τους αγώνες της εργατικής τάξης την επόμενη περίοδο.

Κώστας Πολύδωρος
μέλος Δ.Σ Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας
 

Με τις γυναίκες μπροστά

Βασικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της Πανελλαδικής Συνέλευσης του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού Νοσοκομείων είναι η οργάνωση των κινητοποιήσεων στις 8 Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών.

Δεν οργανώνουμε τη φετινή απεργιακή 8 Μάρτη από μηδενική βάση. Έχουμε σημαντική παρακαταθήκη από την επιτυχημένη προσπάθεια για απεργία την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών πέρυσι. Ανοίξαμε τη συζήτηση στους χώρους δουλειάς και κατακτήσαμε ότι η ιδέα για απεργία εκείνη την ημέρα δεν είναι κάτι εκτός τόπου και χρόνου. Ακριβώς το αντίθετο. Τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η καθεμιά κι ο καθένας στην εργασία του καθημερινά, είναι δεμένα με την πάλη για απελευθέρωση των γυναικών. Παραδείγματος χάρη στο δικό μας χώρο, στο Γεννηματάς, είναι ζήτημα για μια σειρά συναδέλφισσες και συναδέλφους το αν θα λειτουργεί παραπάνω ώρες ο βρεφονηπιακός σταθμός του νοσοκομείου. 

Κάνουμε οργανωμένα την προσπάθεια ώστε η ΑΔΕΔΥ να πάρει υπό την αιγίδα της όλες τις εκδηλώσεις που επιδιώκουμε να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς για την απελευθέρωση των γυναικών. 

Είμαστε σε μια περίοδο που οι σεξιστικές επιθέσεις κλιμακώνονται. Είδαμε τον Άδωνι Γεωργιάδη να υιοθετεί το κατάπτυστο πρωτοσέλιδο της φυλλάδας που ήταν ενάντια στις εκτρώσεις και καλά για να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα. Όλα αυτά τα γουρούνια μιλάνε για υπογεννητικότητα τη στιγμή που έχουν κάνει αβίωτες τις ζωές των μανάδων με τα παιδιά ΑμεΑ, οδηγώντας τις σε τραγικά γεγονότα όπως αυτό στην Πεύκη, που πέταξε το παιδί από το μπαλκόνι και μετά πήδηξε και η ίδια. Ξέρουν όλοι αυτοί τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα παιδί με αναπηρία, χωρίς υποστηρικτικές δομές, με τεράστιες ελλείψεις στην ειδική αγωγή κ.ο.κ; Ιδέα δεν έχουν και είναι μεγάλο θράσος να μιλάνε ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών στις εκτρώσεις. 

Η περυσινή 8η Μάρτη και η απεργιακή κινητοποίηση ήταν μεγάλη επιτυχία και χρειάζεται πάνω σε αυτή να χτίσουμε και τη φετινή. Ο κόσμος καταλαβαίνει και ότι χρειάζεται να αναδείξουμε αυτά τα ζητήματα και ότι χρειάζεται να παλέψουμε απεργιακά για να τα κατακτήσουμε.

Αργυρή Ερωτοκρίτου
γιατρός ΓΝΑ Γεννηματάς, μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων και της Κίνησης για απεργιακή 8 Μάρτη
 
 

Το πρόγραμμα της Συνέλευσης

10πμ-1:30μμ: «Οι μάχες ενάντια στη Ν.Δ. για να τα πάρουμε όλα πίσω»
Εισηγητές/τριες: 
Τάσος Αναστασιάδης, Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια,
Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»,
Κατερίνα Θωίδου, συμβασιούχος ΟΑΕΔ,
Νίκος Χατζάρας, ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης (Θεσσαλονίκη)
 
2μμ-4μμ: «Οργανώνουμε την παγκόσμια μέρα γυναικών στις 8 Μάρτη»
Εισηγήτριες: 
Αργυρή Ερωτοκρίτου, ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Γεννηματάς»,
Μαρία Αμπελιώτη, συνδικαλίστρια στον Δήμο Αθήνας,
Μαρία Κοντρώνη, πρόεδρος εργολαβικών ΔΕΣΦΑ (ΠΣΕΦΑ),
Φιλιώ Φραγκάκου, συμβασιούχος καθαρίστρια ΟΑΕΔ
 
4μμ-4:30μμ: Κλείσιμο
Εισηγητής: 
Χρίστος Αργύρης, Συντονιστικό Νοσοκομείων