Εργατικό κίνημα
Τράπεζες: Να συνεχίσουμε τις απεργίες

Με άλλη μια μεγάλη 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κτήριο στην οδό Αμερικής στο Σύνταγμα απάντησαν την Πέμπτη 19/12 οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ Παντραπεζική τρίωρη στάση εργασίας είχε κηρύξει η ΟΤΟΕ για όλο τον υπόλοιπο κλάδο.

Η απεργία ήταν η τρίτη σε τρεις εβδομάδες αφού η διοίκηση της τράπεζας σπάζοντας τη ΣΣΕ έκανε 24 απολύσεις τραπεζοϋπάλληλων που εργάζονταν στα RBU (κόκκινα δάνεια) και αρνήθηκαν είτε να απολυθούν με εθελούσιες, είτε να αποσχιστούν στη νέα ιδιωτική εταιρία διαχείρισης των κόκκινων δανείων (Intrum).

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας όπου πραγματοποιήθηκε η τρίτη στη σειρά τριμερής συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζόμενων, των τραπεζιτών και του υπουργείου.

Ανυποχώρητη παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά η εργοδοσία, ωστόσο αναγκάστηκε να δεχτεί πάγωμα των απολύσεων για δυο βδομάδες ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες επανατοποθέτησης των εργαζόμενων σε διάφορες άλλες θέσεις εργασίας (ακόμα και στην Intrum).

Για πάγωμα των κινητοποιήσεων μέχρι να βρεθούν λύσεις ενάντια στις απολύσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Κούκος.

Ταυτόχρονα παρόμοιες εικόνες διαδραματίζονται σε όλες τις συστημικές τράπεζες αφού από τη νέα χρονιά οι τραπεζίτες ετοιμάζονται για ένα μεγάλο κύμα αποσχίσεων των RBU (κόκκινα δάνεια) και των εργαζόμενων που εργάζονται σε αυτά, ο αριθμός των οποίων θα ξεπεράσει τα 2.500 άτομα συνολικά στον κλάδο. Γνωστό και δεδομένο στους τραπεζικούς κύκλους είναι το σχέδιο των τραπεζιτών να πετάξουν στην ανεργία συνολικά πάνω από 8.000 εργαζόμενους σε όλο τον τραπεζικό κλάδο.

Με απεργίες πρέπει να συνεχίσει η ΟΤΟΕ για να μπλοκάρει το μπαράζ των απολύσεων που στην ουσία έχουν εξαγγείλει οι τραπεζίτες. Tα πρωτοβάθμια σωματεία των τραπεζουπαλλήλων, μόνιμων και δανειζόμενων, θα χρειαστεί να βγουν μπροστά συντονισμένα και οργανωμένα για να απαντήσουν στο μεγαλύτερο κύμα απολύσεων και στις επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα.