Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αλληλεγγύη στους μετανάστες

Η πιο πρόσφατη εκστρατεία του κράτους, της ΝΔ και των ΜΜΕ ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες κάνει διπλή ζημιά και στις δύο τελευταίες αυτές ομάδες ανθρώπων. Όταν ονομάζουν τους πρόσφυγες μετανάστες και τις χώρες τους «ασφαλείς», δεν αρνούνται απλώς το δικαίωμα στην αίτηση ασύλου, με ό,τι αυτό σημαίνει. Βάζουν όλη την κοινή γνώμη να ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι μετανάστης στην Ελλάδα. Και οι μετανάστες πληρώνουν. Οι μετανάστες μόνο και μόνο για να μπορούν να πατάνε σε ελληνικό έδαφος, πρέπει να ξοδεύουν τουλάχιστον 1200 ευρώ το χρόνο μόνο για άδεια παραμονής. Αν είστε ντόπιος, συγκρίνετε αυτό το ποσό με τους φόρους που πληρώνετε (ή δεν πληρώνετε) κάθε χρόνο.

Οι μετανάστες που συλλαμβάνονται απλώς επειδή δεν έχουν χαρτιά έχουν χειρότερη μεταχείριση από τους ποινικούς κρατουμένους. Τα κρατητήρια των Α.Τ. έχουν πινακίδες με πληροφορίες για τα δικαιώματα των κρατουμένων μόνο στα ελληνικά, που σημαίνει ότι αυτοί που χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες πιο πολύ απ’ όλους δεν μπορούν να τις διαβάσουν. Όσοι μόλις έφτασαν στη χώρα, όσοι δουλεύουν 12-16 ώρες τη μέρα για να βγάλουν τα λεφτά της άδειας και δεν έχουν χρόνο να μάθουν ελληνικά, όσοι δεν έχουν μια κοινότητα ανθρώπων να τους βοηθήσουν, είναι στο έλεος των στοιχειών του κράτους. 

Μόνο αν οι μπάτσοι αντιληφθούν ότι ο σκουρόχρωμος μετανάστης μιλάει ελληνικά ή έχει ντόπιους φίλους (ή έχει λεφτά να λαδώσει), μόνο τότε φοράνε τη μάσκα της «προστασίας του πολίτη», ακουμπάνε προσεκτικά το δίσκο με το φαΐ στο κρατητήριο αντί να τον πετάνε στον κρατούμενο.

Και για να μην μας μείνει καμιά αυταπάτη ισοπολιτείας, πολλοί μετανάστες καταγγέλλουν στις κοινότητές τους (και στην Εργατική Αλληλεγγύη) ότι οι αρχές καταστρέφουν ή αρνούνται να παραχωρήσουν τη νέα άδεια παραμονής, όταν έρθει η ώρα της ανανέωσης.

Όλα τα παραπάνω έχουν όνομα και επώνυμο: κρατικός ρατσισμός. Και κανένας Έλληνας εργαζόμενος δεν έχει συμφέρον από αυτό. Πρέπει να το πολεμήσει, μαζί και δίπλα στους μετανάστες.

• Με αφορμή την 7ήμερη κράτηση μετανάστη μέλους του ΣΕΚ στο Α.Τ. Ζωγράφου πριν λίγες εβδομάδες.

Μηνάς Χρονόπουλος 
Ζωγράφου