Ιδέες
Εκδήλωση για τον Κόκκινο Δεκέμβρη στο Μ.Β.

Από αριστερά, Π. Παπαστράτης, Λ. Μπόλαρης και Μ. Λυμπεράτος την Κυριακή 22/12/19 στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Με μια συζήτηση για τα Δεκεμβριανά του '44 ολοκληρώθηκε την Κυριακή 22 Δεκέμβρη ο κύκλος των εκδηλώσεων του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου για το 2019. Ο Προκόπης Παπαστράτης και ο Μιχάλης Λυμπεράτος είναι από τους επιμελητές του συλλογικού τόμου "Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά" και παρουσίασαν τα συμπεράσματά του και ο Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας του βιβλίου "Αντίσταση - Η επανάσταση που χάθηκε" μίλησε για το υπόβαθρο αυτής της κρίσιμης στιγμής στην ιστορία της Αριστεράς. 

Ο Πρ. Παπαστράτης μίλησε για τον τόμο που περιλαμβάνει 58 εισηγήσεις στο συνέδριο που είχε οργανώσει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Παντείου το 2014. Αυτός ο όγκος της δουλειάς που έγινε μεγαλύτερος στο επόμενο συνέδριο για τον εμφύλιο δείχνει ότι υπάρχει μια «Ενεργή ερευνητική κοινότητα… Απαντά τεκμηριωμένα στην ενορχηστρωμένη υπονόμευση, που επιχειρείται εδώ και 20 χρόνια, των πορισμάτων της έρευνας για αυτή την περίοδο. Αυτή η μέθοδος υπονόμευσης είναι βέβαια πανευρωπαϊκό φαινόμενο». 

Η πρώτη προσπάθεια «να θεωρητικοποιήσει τα βασικά ψυχροπολεμικά προτάγματα» υποστηρίχθηκε από την «ιδιωτική πρωτοβουλία» (κανάλια εφημερίδες) αλλά αποδείχτηκε ανίκανη να αμφισβητήσει την «επάρατη ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στο πεδίο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας». Η διαφορά της δεύτερης προσπάθειας που εξελίσσεται είναι ότι είναι θεσμικά κατοχυρωμένη και εκπορεύεται από το γερμανικό κράτος». 

Ο Πρ. Παπαστράτης επεσήμανε ότι ο ρόλος όλων αυτών των εκστρατειών με επίκεντρο τη δεκαετία του ’40 δεν είναι μόνο ο «εξοβελισμός των εναλλακτικών προτάσεων της Αριστεράς αλλά και η αποσιώπηση της έκτασης του δωσιλογισμού και των εγκλημάτων του όσο και ο πλουτισμός εις βάρος του λαού μιας μερίδας που ανήλθε και επανήλθε στην εξουσία και πρέπει να δικαιολογηθεί». 

Ο Μιχάλης Λυμπεράτος έκανε αναφορά στις ίδιες απόπειρες που θέλουν να πανε την συζήτηση «στους πόσους σκότωσε το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ». Και στην συνέχεια μίλησε για την σύγκρουση του Δεκέμβρη, λέγοντας ότι «σαν σήμερα 22 Δεκέμβρη γίνονταν εκτεταμένες μάχες στην Αθήνα και ταυτόχρονα 22 Δεκέμβρη εκδηλώνεται η επίθεση του ΕΛΑΣ στις δυνάμεις του Ζέρβα περιμετρικά της Άρτας. Οι μάχες κρατήσαν ακριβώς έξι ώρες και οι ΕΔΕΣίτες το βάλανε στα πόδια. Είναι η μέρα που αποφασίζεται ότι ο Τσόρτσιλ θα έρθει στην Αθήνα. Όντως έρχεται δυο μέρες μετά και η επίσκεψή του συμπίπτει με την προσπάθεια του ΕΛΑΣ να υπονομεύσει το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, μια από τις κρισιμες στιγμές της μάχης των Δεκεμβριανών». 

Ο Λέανδρος Μπόλαρης ξεκίνησε και αυτός από την ιδεολογική επίθεση που κλιμακώνει η δεξιά για εκείνη την περίοδο με «βουλευτές της ΝΔ για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια να παραβρίσκονται στο ‘μνημόσυνο’ σύναξη των ακροδεξιών στου Μακρυγιάννη». Αναφέρθηκε στη ριζοσπαστική δυναμική του κινήματος της Αντίστασης, με καρδιά την εργατική τάξη, που ήρθε σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και του αγγλικού ιμπεριαλισμού. 

Οι εισηγήσεις κέντρισαν το ενδιαφέρον για την συζήτηση, με πολλά ερωτήματα που αφορούσαν συγκεκριμένες πτυχές του Κόκκινου Δεκέμβρη και της Αντίστασης με κέντρο το ερώτημα που έθεσε ο πανεπιστημιακός Μάκης Καβουριάρης: «ήξερε η ηγεσία του κόμματος πού το πήγαινε;».

Ηταν μια πετυχημένη εκδήλωση που την παρακολούθησαν μέχρι τέλους δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες. Το ενδιαφέρον για την ιστορία και τις μεγάλες επιλογές της Αριστεράς δεν είναι ακαδημαϊκό, τροφοδοτεί τους αγώνες του σήμερα.