Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής - Το δικαστήριο να απορρίψει την εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελική πρόταση υπερέβη και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του πιο φανατικού οπαδού της Χρυσής Αυγής. Ήταν μια πρόταση πρόκληση για τα θύματα και τις οικογένειές τους, για ολόκληρη την δημοκρατική κοινωνία. Ήταν αποκορύφωμα και επιστέγασμα μιας ανύπαρκτης εισαγγελικής παρουσίας στη δίκη αυτή, χωρίς κανένα ενεργό ρόλο, που δεν εισέφερε αποδεικτικό υλικό, δεν συνέβαλλε στη διαμόρφωση αποδεικτικών κατευθύνσεων, δεν έδωσε νομικές μάχες για να στηρίξει το κατηγορητήριο. Αν δεν υπήρχε η πολιτική αγωγή η δίκη αυτή θα είχε λήξει με συνοπτικές διαδικασίες και με ένα αποτέλεσμα σαν αυτό. 

Κώστας Παπαδάκης
πολιτική αγωγή Αιγυπτίων αλιεργατών

 

Η εισαγγελική πρόταση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είμαστε καχύποπτοι ως προς τα κίνητρα της εισαγγελικής πρότασης γιατί η πολύχρονη εγκληματική δράση της ΧΑ είχε αντιμετωπίσει μια θεσμική ασυλία. Επί δεκαετίες η ΧΑ εγκληματούσε και το ελληνικό κράτος και η ελληνική έννομη τάξη ακολουθούσε τη θεωρία των μεμονωμένων περιστατικών και κανένας εισαγγελέας δεν παρενέβη ποτέ για να αναζητήσει τις ποινικές ευθύνες της ηγεσίας της ΧΑ. Φοβόμαστε λοιπόν ότι αυτό που συνέβη είναι η αντεπίθεση εκείνων των κομματιών του κρατικού μηχανισμού που επί πολλά χρόνια ανέχτηκαν, αν δεν συνέργησαν στην εγκληματική δράση της ΧΑ και νιώθουν αυτή τη στιγμή την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να επιστρέψουν σε ένα οριστικό ξέπλυμα της ναζιστικής οργάνωσης, σε μια ολική επαναφορά της όχι μόνο στο δρόμο -γιατί θα ξαναδούμε τα τάγματα εφόδου στο δρόμο αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση- αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Θεωρούμε ότι το δικαστήριο έχει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για να καταδικάσει τους κατηγορούμενους έτσι όπως κατηγορούνται και να απορρίψει την εισαγγελική πρόταση.

Θανάσης Καμπαγιάννης
πολιτική αγωγή Αιγυπτίων αλιεργατών

 

Αρχικά πρέπει να καταστεί σαφές ότι η πρόταση της εισαγγελίας δεν είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεσμευτική για το δικαστήριο. Η άκριτη υιοθέτηση του συνόλου των αναπόδεικτων ισχυρισμών των κατηγορουμένων βουλευτών περί καταστατικού, περί δήθεν μη γνώσης της ηγεσίας για τις εγκληματικές πράξεις των μελών, η συνολική αθώωση των 17 κατηγορουμένων για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, η υιοθέτηση της άποψης ότι ο Ρουπακιάς έδρασε μόνος του εκείνο το βράδυ παραβλέπει εσκεμμένα την πληθώρα των αποδεικτικών στοιχείων, μαρτυρίες, αναγνωστέα, βίντεο που αναγνώστηκαν και οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την εισαγγελέα που ρώτησε στο ακροατήριο τον φίλο του Παύλου Φύσσα γιατί έφυγε τρέχοντας από το σημείο της επίθεσης και δεν παρέμεινε να βοηθήσει τον φίλο του και να αποτρέψει τη δολοφονία. Ερώτηση που δεν τόλμησαν να θέσουν ούτε καν οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής. Η συλλογιστική της εισαγγελέως της έδρας είναι ακριβώς αυτή που οδήγησε στη μακροχρόνια ασυλία της δράσης της Χ.Α. και κατέληξε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η έδρα του δικαστηρίου είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει.

Χρύσα Παπαδοπούλου
πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα

 

Η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας κ. Αδαμαντίας Οικονόμου είναι απαράδεκτη και προκλητική απέναντι στα θύματα της ναζιστικής οργάνωσης και απέναντι στο αίσθημα δικαίου του λαού μας. Βέβαια, η εν λόγω εισαγγελική πρόταση δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» για όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης όλα αυτά τα χρόνια, παίρνοντας υπόψη τη μέχρι τώρα στάση της.

Η κ. εισαγγελέας ουσιαστικά αποσιώπησε αλλά και διαστρέβλωσε το τεράστιο αποδεικτικό υλικό που παρουσιάστηκε στην πολύχρονη αυτή ακροαματική διαδικασία, δηλαδή τις καταθέσεις των μαρτύρων, τα βίντεο, τα έγγραφα της δικογραφίας, ακόμα και τις δηλώσεις των ίδιων των κατηγορουμένων.

Αναπαρήγαγε επί της ουσίας όλους τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων ναζιστών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υιοθετήσει τόσο τη δήλωση του Κασιδιάρη ότι «η δολοφονία Φύσσα ήταν δολοφονία κατά της Χρυσής Αυγής» όσο και τον ισχυρισμό του Μιχαλολιάκου ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα αφορούσε δήθεν την ανάληψη της εκλογικής-πολιτικής φθοράς του κόμματος της Χρυσής Αυγής!

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες και δεν θεωρούμε ότι μπορεί να υιοθετήσει μια τέτοια προκλητική εισαγγελική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός πρέπει να εντείνει την επαγρύπνηση και τον αγώνα του, για την απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όπως και των διάφορων φασιστικών μορφωμάτων που βγαίνουν μέσα από τα σπλάχνα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν, αλλά και την καταδίκη της για τα βαριά εγκλήματα που έχει διαπράξει.

Συνήγοροι πολιτικής αγωγής ΠΑΜΕ