Διεθνή
Γαλλία: Οι απεργοί δεν σταματούν

Έσπασε όλα τα ρεκόρ η απεργία των σιδηροδρομικών στη Γαλλία ενάντια στη “μεταρρύθμιση” του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν. Την περασμένη Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, η απεργία μπήκε στην 29η ημέρα ξεπερνώντας με αυτόν τον τρόπο σε διάρκεια ακόμα και τη μεγάλη απεργία του 1986 που είχε αναγκάσει τελικά την τότε κυβέρνηση του Αλέν Ζιπέ να παραιτηθεί.

Το σχέδιο του Μακρόν προβλέπει την ενοποίηση 42 διαφορετικών ταμείων με παράλληλη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (από τα 62 χρόνια σήμερα στα 64) και μείωση των συντάξεων. Τα συνδικάτα στη Γαλλία υποστηρίζουν -καθόλου άδικα- ότι με τη μεταρρύθμιση η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την επέλαση των ιδιωτών στην κοινωνική ασφάλιση.

Οι σιδηροδρομικοί είναι η ραχοκοκαλιά του κινήματος. Αλλά δεν είναι με κανένα τρόπο μόνοι. Όλη η Γαλλία έχει στην πραγματικότητα παραλύσει από απεργίες και κινητοποιήσεις που απλώνονται κυριολεκτικά σε εκατοντάδες κλάδους. 

Όλες οι μέχρι τώρα απόπειρες του Μακρόν να σπάσει την απεργία έχουν αποτύχει. Προσπάθησε να διασπάσει τους εργαζόμενους σε “νέους” και “παλιούς” - τους γεννημένους πριν από το 1975 οι οποίοι και θα εξαιρούνταν από το νέο σύστημα. Στους χορευτές και τις χορεύτριες της Όπερας του Παρισιού έφτασε στο σημείο να προτείνει να ισχύσει το νέο σύστημα μόνο για αυτούς που θα προσληφθούν από την επόμενη χρονιά. Οι εργαζόμενοι, όμως, τις απέρριψαν.

Η απεργία έχει παραλύσει τις συγκοινωνίες -και μαζί με αυτές και ολόκληρη την οικονομία- στη Γαλλία. Ένα στα δυο περίπου δρομολόγια ακυρώνεται ενώ οι περισσότερες γραμμές του μετρό στο Παρίσι έχουν διακοπεί. Η κυβέρνηση έδωσε άδεια στις ιδιωτικές μεταφορικές επιχειρήσεις να εκτελούν δρομολόγια με πούλμαν (παρακάμπτοντας ακόμα και τους κανονισμούς ασφαλείας σε πολλές περιπτώσεις). Οι απεργοί όμως μπλόκαραν ξανά και ξανά τους σταθμούς. Και δεν ήταν μόνο αυτό: τα πούλμαν χρειάζονται καύσιμα για να κάνουν τα δρομολόγια αλλά τα πρατήρια έχουν ξεμείνει αφού στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια. 

Κατέβασαν διακόπτες

Τις μέρες των Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι στην γαλλική ΔΕΗ “κατέβασαν τους διακόπτες”. Εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και η Amazon, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό “πολυκατάστημα” του κόσμου, αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα οι απεργοί απενεργοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες “έξυπνους μετρητές” που περιόριζαν αυτόματα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους φτωχούς καταναλωτές που καθυστερούν τους λογαριασμούς τους.

Κάποιοι περίμεναν ότι ο Μακρόν θα ανακοίνωνε την απόσυρση της μεταρρύθμισης στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του. Ο Μακρόν, όμως, έκανε ακριβώς το αντίθετο: “υποσχέθηκε” ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Αυτό εξόργισε ακόμα περισσότερο τον κόσμο. Στα γκάλοπ το 62% δηλώνει ότι υποστηρίζει την απεργία.

Στην πραγματικότητα ο Μακρόν έχει παγιδευτεί. Οι απεργοί δεν δείχνουν μέχρι στιγμής καμιά διάθεση να υποχωρήσουν -όλες σχεδόν οι συμβιβαστικές προτάσεις της ηγεσίας των συνδικάτων έχουν μέχρι τώρα απορριφθεί. Η κυβέρνηση έχει πίσω της μια ολόκληρη ιστορία από συγκρούσεις με την εργατική τάξη και τη νεολαία που δεν έχουν κλείσει ακόμα (τα “κίτρινα γιλέκα” διαδηλώνουν ακόμα στους δρόμους της Γαλλίας, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με τους απεργούς του συνταξιοδοτικού). Αν υποχωρήσει θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου που θα κουρελιάσει ολόκληρο το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που προσπαθεί να εφαρμόσει, μέσα από διάφορες κυβερνήσεις, εδώ και πολλά χρόνια η άρχουσα τάξη.

Οι ηγέτες των συνδικάτων έχουν καλέσει εδώ και πολύ καιρό σε μια νέα γενική απεργία για τις 9 Γενάρη. Ο στόχος τους ήταν να μεταθέσουν την ημερομηνία όσο πιο μακρυά μπορούσαν, σε μια ημερομηνία όπου προέβλεπαν ότι το κίνημα θα έχει πια (και ιδιαίτερα μετά τις γιορτές) ξεφουσκώσει. Αλλά έπεσαν οικτρά έξω.