Η Αριστερά
Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: Ενάντια στην κυβέρνηση του πολέμου, του ρατσισμού και της λιτότητας, οργανώνουμε τους αγώνες και την προοπτική

Πετράλωνα, 4/1

Την Κυριακή 5 Γενάρη πραγματοποιήθηκε το πρώτο Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος για τη νέα χρονιά με τη συμμετοχή συντρόφων και συντροφισσών από όλη τη χώρα. Η διαδικασία περιλάμβανε τρεις συζητήσεις: Η πρώτη ήταν για τις πολιτικές εξελίξεις και τα καθήκοντα της επαναστατικής αριστεράς με εισηγητή τον Πάνο Γκαργκάνα. Η δεύτερη για τις εργατικές μάχες με κέντρο την πανελλαδική συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων στις 19 Γενάρη με εισηγητή τον Τάσο Αναστασιάδη. Και η τρίτη για το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα στην πορεία για τη νέα παγκόσμια μέρα δράσης στις 21 Μάρτη με εισηγητή τον Πέτρο Κωνσταντίνου. Σε αυτό το δισέλιδο παρουσιάζουμε τα βασικά σημεία της εισήγησης του Πάνου Γκαργκάνα, καθώς και κάποιες από τις δεκάδες παρεμβάσεις που έγιναν στις τρεις συζητήσεις.


Οι εξελίξεις είναι εκρηκτικές. Πήραμε όλοι την πρώτη γεύση με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ένα τεράστιο αποσταθεροποιητικό γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα. 

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο του Ιράν εδώ και 40 χρόνια. Το 1979, μια επανάσταση ανέτρεψε το Σάχη, τον ισχυρότερο σύμμαχο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Το καθεστώς που δημιουργήθηκε ήταν ανεξάρτητο και ανταγωνιστικό στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Από την αρχή προσπάθησαν να το ανατρέψουν. Όχι μόνο με άμεση στρατιωτική εισβολή που την έκαναν και απέτυχε παταγωδώς, αλλά και με τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ που έγινε με προτροπή των ΗΠΑ στο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ακολούθησαν πιο πολύπλοκες εξελίξεις. Στη δεκαετία του '90, αρχικά ο πατέρας και ύστερα ο γιος Μπους έκαναν εισβολές στο Ιράκ, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να τσακίσουν το καθεστώς στο οποίο είχαν στηριχτεί για να αντιμετωπίζουν το Ιράν. Η αμερικάνικη κατοχή στο Ιράκ απέτυχε κι αυτό άνοιξε ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στο Ιράν να παίζει ρόλο στην περιοχή, στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο, την Υεμένη. Πρόκειται λοιπόν για ένα τεράστιο πρόβλήμα που αντιμετωπίζει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. 

Οι δυσκολίες είναι στρατιωτικές, το ομολόγησε ο ίδιος ο Τραμπ μέσα στην προηγούμενη χρονιά, όταν έφτασε να ανακοινώσει ότι ξεκινάει βομβαρδισμό στο Ιράν και την τελευταία στιγμή έκανε πίσω. Δεν περιορίζονται όμως εκεί τα προβλήματα. Είναι και οικονομικά. Η οικονομική κατάσταση είναι πάρα πολύ εύθραυστη, η οικονομική ανάπτυξη είναι φούσκα, τα λεφτά δεν πηγαίνουν σε επενδύσεις αλλά στο χρηματιστήριο και το τζόγο, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση αντίστοιχη του 2008 που θα σκάσει. Οι κεντρικές τράπεζες δεν ξέρουν αν πρέπει να ανεβάσουν ή να χαλαρώσουν τα επιτόκια. Σε τέτοιες συνθήκες ένας πόλεμος με το Ιράν θα εκτινάξει τις τιμές του πετρέλαιου με πολλαπλές επιπτώσεις.

Προβλήματα έχουν όμως οι ΗΠΑ και στο εσωτερικό της. Ο Τραμπ έχει παραπεμφθεί στο Κογκρέσο για να τον καθαιρέσουν. Χτες, όταν εμείς βγαίναμε αντιπολεμικά στις γειτονιές, έγιναν αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 70 αμερικάνικες πόλεις. Είναι δείγμα ότι ο Τραμπ θα έχει, μαζί με τα στρατιωτικά και τα οικονομικά, και πολιτικά προβλήματα σε μια εκλογική χρονιά. Όλα αυτά δημιουργούν όξυνση των ανταγωνισμών, νέες εστίες σύγκρουσης και αντιπαράθεσης, αποσταθεροποίηση για όλους.

Αυτό ισχύει και στην ελληνική περίπτωση. Τα προβλήματα για τον Μητσοτάκη έχουν ξεκινήσει με το καλημέρα. Ο άξονας με το Ισραήλ είναι μια επιλογή του ελληνικού καπιταλισμού που ξεκινάει εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν δέσει την τύχη τους με αυτό τον άξονα και δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Το τι θα γίνει με τις ΑΟΖ είναι μεγάλο θέμα, αλλά δεν είναι το μόνο. Έχουν στοιχηματίσει ότι τον έλεγχο της περιοχής θα συνεχίσει να τον εξασφαλίζει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, ότι η αμερικάνικη ηγεμονία είναι ακλόνητη. Και τα έχουν δώσει όλα σε αυτή την κατεύθυνση.

Διάψευση

Ταυτόχρονα δημιουργεί οικονομικά προβλήματα. Έχουν περάσει έξι μήνες από τις εκλογές και κάθε μέρα διαψεύδεται το σενάριο με το οποίο εκλέχτηκε η κυβέρνηση. Τι έχει απομείνει από το παραμύθι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα εκτιναχτούν, η οικονομία θα πάει καλύτερα, τα πλεονάσματα θα είναι περίπατος, θα έχετε φοροαπαλλαγές, περισσότερες δουλειές και καλοπληρωμένες; Απολύτως τίποτα. Τώρα τους έχουν μείνει μόνο οι επιθέσεις, μια περίοδο με απολύσεις, περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις.

Σε τι μεταφράζεται αυτό; Είμαστε σε περίοδο που μετά τις εκλογές ο κόσμος είναι απογοητευμένος επειδή ο Τσίπρας τον πρόδωσε; Κι αυτό το αφήγημα έχει αρχίσει να ξεφτίζει από τον ίδιο τον κόσμο με τις μάχες που έχει ξεκινήσει να δίνει. Έξι μήνες μετά, οι φοιτητές κάνουν συλλαλητήρια, οι απεργίες έχουν απλωθεί πέρα από τα κομμάτια που πάλευαν το προηγούμενο διάστημα. Δίπλα στα νοσοκομεία ή τους δήμους, προστέθηκαν οι τράπεζες, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ. Προφανώς αυτό επηρεάζεται από το κύμα των κινητοποιήσεων που υπάρχει σε διεθνή κλίμακα. Είμαστε σε περίοδο εξεγέρσεων κι αυτό είναι μεταδοτικό. Αν στη Γαλλία γίνεται χαμός, εμείς θα τους αφήσουμε να χτυπήσουν ΣΣΕ, να κάνουν απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις; Οι καπιταλιστές θεωρούν ότι η νίκη της ΝΔ τους δίνει πράσινο φως σε όλα. Αλλά οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Και αυτό δεν περιορίζεται στα οικονομικά, απλώνεται σε όλα τα μέτωπα. Στο θέμα των προσφύγων, η πολιτική της κυβέρνησης είναι νέτος σκέτος ρατσισμός. Δεν έχουν κανένα περιθώριο να παρεκκλίνουν από την πολιτική των κλειστών συνόρων. Το επισφράγισαν με την επιλογή του Μαργαρίτη Σχοινά ως αρμόδιο για το θέμα στην ΕΕ. Η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί αυτό τον κλοιό. Είναι μια συνολική πολιτική που ενθαρρύνει τους φασίστες και βέβαια εκφράζεται θεσμικά με την πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Όλα αυτά γίνονται σε συνθήκες που η ΝΔ έχει πρόβλημα πολιτικής συνοχής. Και σαν κόμμα στον εσωτερικό της και σαν κυβέρνηση και σαν πολιτική συναίνεση που την έχει ανάγκη. Για να κερδίσει ο Μητσοτάκης τις εκλογές, χρειάστηκε το ακροδεξιό κομμάτι, τον Άδωνι σαν αντιπρόεδρο κλπ, αλλά και την προσπάθεια να κερδίσει κόσμο που είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων κλπ. Αυτό τον αναγκάζει να ισορροπεί ανάμεσα σε διαφορετικά κομμάτια της δεξιάς και στον κόσμο του κέντρου. Δεν είναι εύκολες ισορροπίες.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βράδυ των εκλογών ο Τσίπρας έλεγε θα κερδίσουμε το 10% των ψηφοφόρων στο κόμμα και έξι μήνες μετά δεν τολμάνε να ανακοινώσουν ένα νούμερο. Παίζει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βοηθάει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση προσφέροντας συναίνεση στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και διατηρώντας την κόντρα σε πυροτεχνήματα πχ πόσα πτυχία έχει ο ένας ή ο άλλος υπουργός. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του. 

Αυτό σημαίνει ότι οι δυνατότητες για πρωτοβουλίες από τα αριστερά σε όλα τα ζητήματα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Ανοίγει χώρος για να παίξουμε μεγαλύτερο ρόλο σε όλα τα μέτωπα. Αυτό είναι το μήνυμα της νέας χρονιάς. Το ζήτημα των πρωτοβουλιών έρχεται στην πρώτη γραμμή. Πολλές είναι ξεκινημένες, όπως η 8 Μάρτη και οι μάχες ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις και άλλες, όπως το αντιπολεμικό, επανέρχονται. Το ακροατήριο είναι πιο μεγάλο από ποτέ και για να το κερδίσουμε χρειαζόμαστε πιο δυνατούς πυρήνες. Στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψή μας μπορούμε να ανοίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες μαζί με την πολιτική συζήτηση για την προοπτική. Δεν είναι περιαυτολογία να μιλάμε για ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Από παντού έρχονται τα μηνύματα ότι ο κοινοβουλευτικός δρόμος απέτυχε. Έχουμε πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες να κερδίσουμε.

Πάνος Γκαργκάνας

Χρειάζεται να κάνουμε τεράστιες αλλαγές στους πυρήνες φέτος, με ηγεσίες που οργανώνουν τις μάχες όλη τη βδομάδα. Μπαίνουμε στη νέα περίοδο με πολλές ανοιχτές πρωτοβουλίες, δικές μας ή όχι, και θέλουμε όλες να γίνονται υπόθεση της τάξης και του πιο προχωρημένου κομματιού της. Μόνο με δυνατούς πυρήνες θα το πετύχουμε, με πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες που οργανώνουν τη συζήτηση, την εφημερίδα, τα μέτωπα. Που έχουν σχέση με όλα μας τα μέλη. Που έχουν σχέση με τις γειτονιές και την αριστερά. Κάθε εξόρμηση στη γειτονιά είναι μια καμπάνια, όπως οι αντιπολεμικές του Σαββάτου 4/1. 

Το 2002-3 όταν άνοιγε η προοπτική του πολέμου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, βάζαμε στόχο να τον σταματήσουμε. Η δύναμή μας ήταν μικρότερη από σήμερα, αλλά πιστεύαμε στη δύναμη της εργατικής τάξης να το πετύχει. Τότε είναι που αποκτήσαμε δύναμη στους εργατικούς χώρους, στα σχολεία, στις σχολές. Μικρές ομάδες μελών του ΣΕΚ απλώθηκαν παντού, κινητοποιώντας εκατοντάδες και χιλιάδες. Έτσι θα πάμε και σήμερα, σε όλα αυτά τα σημεία, για τις 21 Μάρτη και όλες τις μάχες.

Μαρία Στύλλου
Κεντρική Επιτροπή ΣΕΚ

 

Μόνο τις τελευταίες 15 μέρες, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, είχαμε να οργανώσουμε αντιφασιστική διαδήλωση ενάντια στην εισαγγελλική πρόταση στη δίκη της ΧΑ, την απεργία στον ΟΤΕ και την απάντηση στην πολεμική κλιμάκωση του Τραμπ. Τα πράγματα κυλάνε γρήγορα, κάθε βδομάδα είναι μια μάχη. Οι πυρήνες και η εφημερίδα παίζουν κεντρικό ρόλο, φάνηκε χτες στην αντιπολεμική εξόρμηση στο Περιστέρι. Ο κόσμος καλοσώριζε το γεγονός ότι ήμασταν εκεί από την επόμενη κιόλας μέρα των απειλών Τραμπ. Η συζήτηση άνοιγε όχι μόνο γενικά ενάντια στον πόλεμο, αλλά για το τι δουλειά έχει η Ελλάδα με το Ισραήλ και τον Τραμπ, για το σύνθημα “Έλληνες και Τούρκοι εργάτες ενωμένοι”. Σε μια τέτοια περίοδο χρειαζόμαστε ένα δυνατό ΣΕΚ, στήριγμα της τάξης και των μαχών της.

Λίλιαν Μπουρίτη
Δυτική Αθήνα

 

Η πρωτοβουλία μας να βγούμε χτες με την πικέτα “Κάτω τα χέρια από το Ιράν” συνάντησε εντυπωσιακή ανταπόκριση. Φάνηκε στον αριθμό των εφημερίδων, στη συζήτηση, στις υπογραφές. Πολλοί σύντροφοι θυμήθηκαν το 2003 και τη “νέα υπερδύναμη” όπως είχε ονομαστεί το αντιπολεμικό κίνημα τότε και είχαν δίκιο. Το κέντρο των μαχών είναι οι πυρήνες μας, είναι οι πρωτοβουλίες μας όπως για τις 8 και τις 21 Μάρτη, είναι όμως και η πολιτική συζήτηση για το επαναστατικό κόμμα και την επαναστατική προοπτική. Οι ανανεώσεις των μελών για το 2020, η ανάθεση των υπευθυνοτήτων των πυρήνων σε πολλά μέλη, η καλύτερη οργάνωση της διακίνησης της εφημερίδας είναι κρίσιμα την επόμενη περίοδο.

Αλεξάνδρα Μαρτίνη
Βόρεια Αθήνας

 

Το 2020 είναι μια διαφορετική χρονιά με εξελίξεις πρωτόγνωρες. Η εικόνα μιας ολόκληρης ηπείρου, της Αυστραλίας, να καίγεται είναι χαρακτηριστική, όπως και της προοπτικής ενός νέου πολέμου. Πρέπει να μπούμε μπροστά για να κινητοποιήσουμε όλο τον κόσμο που δεν μπορεί να ανεχτεί αυτή την κατάσταση. Έχουμε ανάλογες εμπειρίες, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο ήταν μια τέτοια επιτυχημένη πρωτοβουλία το 2003. Το ίδιο με το κλίμα και την Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή. Το ίδιο στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα με την ΚΕΕΡΦΑ. Η διαφορά είναι ότι όλα αυτά φέτος χρειάζεται να τα οργανώνουμε ταυτόχρονα. Δεν είναι το ένα πιο κεντρικό από το άλλο. Γι' αυτό χρειαζόμαστε πιο δυνατό ΣΕΚ.

Γιώργος Ράγκος
Νέο Ηράκλειο

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται σε όλους. Οι φοιτητές, η δημόσια και δωρεάν παιδεία, ο φοιτητικός συνδικαλισμός βρίσκονται στο κέντρο αυτής της επίθεσης. Όμως συνάντησε αντίσταση πριν ακόμα ανοίξουν οι σχολές. Από τις 23 Ιούλη και την πρώτη μαζική διαδήλωση ενάντια στην κατάργηση του ασύλου, στην οποία παίξαμε ρόλο, μέχρι τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις του φθινοπώρου που έχουν αναγκάσει την υπουργό Παιδείας να αναβάλει τα μέτρα. Χρειάζεται να επιμείνουμε στην επιλογή των καταλήψεων και ταυτόχρονα να τις πολιτικοποιούμε για να μην περιορίζονται στα φοιτητικά ζητήματα. Να συνδέουν τον αγώνα τους με το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα, με το αντισεξιστικό κίνημα, με τη μάχη για το περιβάλλον, με το αντιπολεμικό.

Αλέξανδρος Κοροβέσης
Ελληνικό

 

Στην Θεσσαλονίκη το προηγούμενο διαστημα είχαμε ταυτόχρονα να παλέψουμε ρατσιστικές επιθέσεις, να οργανώσουμε μεγάλους εργατικούς αγώνες, να πρωτοστατήσουμε στο αντιφασιστικό κίνημα, να συμμετέχουμε σε μάχες για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον όπως στο Κορδελιό με την ρύπανση των ΕΛΠΕ. Οι πρωτοβουλίες μας, παλιές και καινούργιες, είναι κορυφώσεις ολόκληρων μετώπων, στα οποία χρειάζεται να κινητοποιούμε πολύ κόσμο. Η πολιτική συζήτηση είναι η αφετηρία, αλλά πρέπει να καταλήγει σε συγκεκριμένη δράση. Το άπλωμα του δικτύου της εφημερίδας, ο απολογισμός σε κάθε πυρήνα για το πώς κινηθήκαμε, είναι κρίσιμα. Μόνο έτσι θα μεγαλώσουμε το ΣΕΚ. Το δυνάμωμα του κόμματος δεν είναι εσωτερική ανάγκη, είναι για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις.

Ευκλείδης Μακρόγλου
Θεσσαλονίκη

 

Ο πυρήνας της Νίκαιας έχει αλλάξει μετά τις εκλογές, στη λειτουργία και τη δομή του, με νέα μέλη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τι πρέπει να συζητιέται και να εξηγείται αναλυτικά, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Έχουμε πλέον παρέμβαση σε δύο εργατικούς χώρους, η μία είναι απογευματινή, αξιοποιώντας και τους εργαζόμενους συντρόφους. Η πολιτική συζήτηση, τα θέματα των πυρήνων βοηθάνε στις ανανεώσεις των μελών, έτσι θα φτάσουμε στο 100% των ανανεώσεων.

Μάνος Καρτέρης
Νίκαια

 

Η πολιτική συζήτηση χρειάζεται να μεταφράζεται σε εξωστρέφεια και δράση. Μας το υπενθύμισε μια συντρόφισσα στον ΟΤΕ που είχαμε καιρό να δούμε. Την είδαμε σε εξόρμηση στην απεργία και αμέσως ανανέωσε την ένταξή της στο κόμμα. Οργανώσαμε κινητοποίηση μετά την προκλητική εισαγγελική πρόταση στη δίκη της ΧΑ και όλη η αριστερά έδωσε το παρών. Μπορούμε να κινητοποιούμε κόσμο και την αριστερά. Το γεγονός ότι στον πρόσφατο μονοήμερο “Ένας κόσμος σε αναβρασμό”, δύο φοιτητές οργανώθηκαν στο ΣΕΚ μας έδωσε τη δυνατότητα να παρέμβουμε στο πανεπιστήμιο και να σχεδιάζουμε να κάνουμε την 21 Μάρτη μέρα δράσης του φοιτητικού κινήματος. 

Μαρία Καλιτσουνάκη
Χανιά

 

Το εργατικό ατύχημα στη Χαλκίδα δεν έγινε ευρέως γνωστό παρά μόνο στον τοπικό τύπο, αλλά είναι αποτέλεσμα των μνημονίων, του παγώματος των προσλήψεων με το 5 προς 1. Πενταμηνίτες και οχταμηνίτες με συμβάσεις ΟΑΕΔ αντικατέστησαν το μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό και τους έβαζαν να καβαλάνε απορριμματοφόρα, γεγονός που οδήγησε σε πολλά ατυχήματα παντού με συνθλίψεις χεριών, ποδιών κλπ. Με εγκύκλιο του υπουργείου απαγορεύτηκε να αναλαμβάνουν την εργασία συνοδού απορριμματοφόρου μη εκπαιδευμένοι, γιατί δεν προλαβαίνουν να μάθουν τη δουλειά. Παραμένει γεγονός όμως ότι υπάρχει ένα κουρασμένο και γερασμένο προσωπικό, που ξεκινάει χαράματα τη δουλειά. Και δεν μπορεί να γίνεται εξιλαστήριο θύμα ο κάθε συμβασιούχος με 500 ευρώ που δεν τον γράφουν καν στα σωματεία. Διεκδικήσαμε εκπαίδευση, υγιεινή και ασφάλεια, ΜΑΠ (που φέτος όμως βγήκαν μάπα) και πετύχαμε η εκπαίδευση να είναι για μόνιμους και αορίστου χρόνου.

Μαρία Αμπελιώτη
δήμος Αθήνας

 

Την περασμένη χρονιά μπήκαμε μπροστά στις μάχες των νοσοκομείων και αυτό είχε αποτελέσματα. Πέρα από τις κινητοποιήσεις προεκλογικά τις οποίες αξιοποιήσαμε, συνεχίσαμε στη ΔΕΘ με μεγάλο μπλοκ του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, αλλά και μετά στην απεργία στις 23 Οκτώβρη στην Αθήνα που καταφέραμε να γεμίσουμε ένα πούλμαν από Θεσσαλονίκη. Έτσι κερδίσαμε πέντε νέα μέλη στην Υγεία, σε τρία νοσοκομεία και στο κέντρο υγείας Ευόσμου. Η παρέμβασή μας στο Παπαγεωργίου ενάντια σε δυο απολύσεις ανάγκασε το σωματείο και την αριστερά να στηρίξουν τη μάχη, κι αυτό άλλαξε το κλίμα. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων είναι παράδειγμα για όλους. Η περσινή 8 Μάρτη ήταν πολύ επιτυχημένη παρά τις αρχικές αμφιβολίες μας, με στάση εργασίας ΕΔΟΘ και ΕΚΘ, με μεγάλη διαδήλωση. Οι δυνατότητες υπάρχουν και μπροστά έχουμε να τις αξιοποιήσουμε.

Γιάννης Κούτρας
Θεσσαλονίκη

 

Το καλύτερο παράδειγμα της δουλειάς του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων την περασμένη χρονιά ήταν η μάχη που δώσαμε στον Άγιο Σάββα ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, ανάμεσά τους του προέδρου του σωματείου μας, Κώστα Καταραχιά. Όλες οι ανακοινώσεις συμπαράστασης από τα συνδικάτα αλλά και οι συμπαραστάτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις μας ήταν αποτέλεσμα της δράσης μας τα προηγούμενα χρόνια, αποκρούοντας έτσι μια λυσσασμένη επίθεση απέναντι στο συνδικαλισμό. Αυτός που έφυγε τελικά ήταν ο Διοικητής. Πριν φύγει βέβαια έκανε περιοδεία στα τμήματα μαζί με τη νέα Διοικήτρια για να της δείξει ποιους έχει να αντιμετωπίσει. Η ίδια ξεκινάει τη θητεία της με συνάντηση με την καθαριότητα και όχι με το σωματείο, αλλά προφανώς θα είμαστε εκεί. Χρειαζόμαστε πυρήνα του ΣΕΚ στο νοσοκομείο για να μπορούν τα μέλη μας να συζητάνε. Όλοι οργανώθηκαν πάνω στις πολιτικές μας επιλογές και δράση. Πρόσφατα είχαμε καταγγελία για σεξιστική επίθεση στο νοσοκομείο, το γεγονός ότι έγινε ανοιχτά είναι γιατί ανοίξαμε το ζήτημα του σεξισμού την προγούμενη χρονιά.

Ζαννέτα Λυσικάτου
Άγιος Σάββας

 

Η κλιμάκωση του πολέμου και ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ, θα έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερους πρόσφυγες και ένταση της ρατσιστικής πολιτικής. Η διαδήλωση στις 21 Μάρτη παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και λόγω αυτών των εξελίξεων και λόγω της εισαγγελικής πρότασης στη δίκη της ΧΑ. Μπορούμε να πάμε σε μια μεγάλη κινητοποίηση όπως το καταφέραμε στις 6 Νοέμβρη στην απολογία Μιχαλολιάκου με παρουσία όλης της αριστεράς. Στις περιοχές μας πάμε για τρεις εκδηλώσεις εν όψει 21 Μάρτη, στη Νίκαια, το Κερατσίνι και τον Πειραιά. Θα πάρουμε πρωτοβουλία στο δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας για να υπάρξει δομή προσφύγων με την αρωγή του δήμου ως συγκεκριμένη απόδειξη για το ότι “οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στις γειτονιές”. Προϋπόθεση για όλα αυτά και για την επιτυχία της 21Μ είναι οι δυνατές τοπικές ΚΕΕΡΦΑ και η ενωτική δράση.

Κατερίνα Θωίδου
Νίκαια

 

Την  περασμένη χρονιά δώσαμε πολλές μάχες στα Βόρεια. Στα Μελίσσια ενάντια στη μετατροπή πτέρυγας του Αμαλία Φλέμινγκ σε στρατόπεδο για τα συνόδευτα, κοντράραμε “επιτροπή αγανακτισμέων” μαζί με εργαζόμενους του νοσοκομείου, φορείς και κατοίκους της γειτονιάς. Για το ίδιο θέμα οργανώσαμε εκδήλωση στα Βριλήσσια με μεγάλη επιτυχία. Στη Νέα Ιωνία, στο Χαλάνδρι, παντού οργανώνουμε με αντίστοιχο τρόπο. Δίνουμε επίσης σημασία στην παρέμβαση στο στρατόπεδο της Μαλακάσας, όπου βρίσκονται 2500 πρόσφυγες εκ των οποίων 600 μη καταγεγραμμένοι σε σκηνές με τα κρύα, τις βροχές και τώρα τα χιόνια. Αποκλεισμένοι γιατί κόπηκαν τα εισιτήρια του ΟΣΕ και δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη, πχ τρόφιμα. Έχουμε πάρει πρωτοβουλία μαζί με την ΠΟΣ για ψήφισμα ώστε να ξαναπάρουν δωρεάν εισιτήρια. Βγάζουμε εφημεριδάκι με άρθρα στα αγγλικά για να ενημερώνονται. Παρεμβαίνουμε σε όλα τα θέματα που τους αφορούν και έχουν προβλήματα, πχ στην εκπαίδευση. Η εκτίμησή τους για αυτή μας τη δράση στο πλευρό τους είναι μεγάλη. Θα φροντίσουμε στις 21 Μάρτη να είναι όλοι εκεί.

Θάνος Τζινιέρης
Νέα Ιωνία

 

Οι φασίστες κάνουν προσπάθεια να επιστρέψουν, ειδικά μετά την εισαγγελική πρόταση στη δίκη της ΧΑ. Έχει σημασία να τους κοντράρουμε όσο και την πολιτική που τους θρέφει, το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Στην περιοχή μας δώσαμε μαζί με πολύ κόσμο μάχη ενάντια στην επιτροπή αγανακτισμένων του Άγιου Παντελεήμονα που έκανε την προσπάθεια να εμφανιστεί ξανά στο 6ο κοινοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια οργανώσαμε εκδήλωση που όλος αυτός ο κόσμος ήρθε για να συζητήσει όχι μόνο πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κίδυνο αλλά πώς θα οργανώσουμε την 21 Μάρτη. Με ιδέες για συναυλία στην Κυψέλη, εξορμήσεις στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, σε εργατικούς χώρους. Σε κάθε γειτονιά μπορούμε να πάρουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Γιώργος Πίττας
Γαλάτσι