ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΡΟΪΚΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: Λιτότητα, ρατσισμός και καταστολή

Πανικόβλητοι από το βάθεμα της κρίσης που μετατρέπει το ελληνικό χρέος σε βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, τρομαγμένοι από την αμείωτη ένταση της εργατικής αντίστασης στα σχέδιά τους, οι Τροϊκανοί και οι ντόπιοι φίλοι τους αντιμετωπίζουν τώρα και τους κλυδωνισμούς από τον εξευτελισμό του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το όποιο «κύρος» μπορούσαν να επικαλεστούν από την παρουσία ενός ισχυρού πολιτικού παράγοντα στην κορυφή του ΔΝΤ έγινε καπνός. Ο Στρος-Καν προβαλόταν σαν έμπειρος «σοσιαλιστής», φαβορί για τη γαλλική προεδρία, «αναμορφωτής» του ΔΝΤ και βαθύς γνώστης των ευρωπαϊκών ισορροπιών και του γαλλογερμανικού άξονα της ΕΕ. Με άλλα λόγια εξαιρετικά κατάλληλος για να εντοπίζει τα μέτρα που χρειάζονται και να βρίσκει τους τρόπους για την επιβολή τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Τώρα η Μέρκελ αναγκάζεται να ψάχνει από την αρχή για τον συνεταίρο που θα συνδιαμορφώνει τους λεπτούς χειρισμούς στα παζάρια με την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο, τις «αναδυόμενες» χώρες και τους ευρωπαίους εταίρους.

Η άμεση απάντηση αυτών των επιτελείων για την ελληνική περίπτωση είναι να απαιτήσουν ισχυρότερη συναίνεση γύρω από την κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να μας περάσει τα μέτρα. Αυτό που έγινε πιο δύσκολο αναμεταξύ τους μετά το σκάνδαλο Στρος-Καν, η συναίνεση, απαιτούν να γίνει πιο εύκολο ανάμεσα στον Παπανδρέου και τον Σαμαρά.

Σκοντάφτουν

Η οικοδόμηση συναίνεσης ανάμεσα στα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν σκοντάφτει σε διαφωνίες για τα μέτρα. Η πρόταση Σαμαρά για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων σαν «κλειδί» για την ανάκαμψη έγινε αμέσως δεκτή με θετικά σχόλια από την κυβέρνηση.

Το πρόβλημά τους είναι αλλού: στην δύναμη των εργατικών αντιστάσεων που προκαλούν τριγμούς όχι μόνο στην «πολυπόθητη» διακομματική συναίνεση αλλά και μέσα στα ίδια τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ακόμα και οι πιο κραυγαλέοι Ηρακλείς των μέτρων ανάμεσά τους φοβούνται παραδείγματος χάρη τι θα γίνει αν παραδώσουν τον έλεγχο των ιδιωτικοποιήσεων κατευθείαν στην Τρόικα.

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι να ψάχνουν διαρκώς στηρίγματα στο χαρτί του ρατσισμού και της καταστολής. Ξέρουν ότι σε αυτό το γήπεδο μπορούν να χτίζουν πιο εύκολα συναινέσεις αναμεταξύ τους και με τα ακροδεξιά δεκανίκια τους. Αλλά στην πράξη, αυτή η ατζέντα εξαγριώνει και ριζοσπαστικοποιεί ακόμη περισσότερο τα πρωτοπόρα κομμάτια της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Η οργή ξεχειλίζει μετά την πρωτοφανή αγριότητα των δολοφονικών επιθέσεων της αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές της Πανεργατικής την περασμένη Τετάρτη. Και γίνεται ακόμα πιο έντονη μπροστά στα βάρβαρα πογκρόμ των νεοναζιστικών συμμοριών κατά των μεταναστών.

Οι διαδηλωτές της Πέμπτης 12 Μάη ενάντια στην καταστολή και οι αντιφασίστες τη Δευτέρα μπροστά στο Δημαρχείο έδωσαν μια πρώτη απάντηση σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Αν η Τρόικα, ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς νομίζουν ότι βρήκαν στο πρόσωπο του Πάγκαλου τον συντονιστή για την ατζέντα λιτότητας, ρατσισμού και καταστολής στην καρδιά της Αθήνας, θα εισπράξουν την απάντηση που τους αξίζει. Ο κύριος «τα φάγαμε μαζί» κηρύχθηκε ανεπιθύμητος στην ίδια την εκλογική του περιφέρεια χάρη στον αγώνα της Κερατέας. Με την κλιμάκωση των απεργιών, με την αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση και με το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς θα κάνουμε ανεπιθύμητους όλους τους θλιμένους και θλιβερούς φίλους του Στρος-Καν.