ΛΑΡΙΣΑ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το ντοκιμαντέρ «Χρεοκρατία» ως έναυσμα για τη συζήτηση. Εξαιρετική ήταν η τοποθέτηση του συντρόφου Αρη, εκ των δημιουργών του ντοκιμαντέρ που με σεμνότητα έδωσε το στίγμα της συλλογικής δουλειάς για την παραγωγή του, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις της κρίσης και το πως οι επιλογές των από πάνω συντρίβουν τις ζωές των από κάτω.

Ο Σωτήρης με αφορμή και το όργιο καταστολής στην απεργία της 11/5 μίλησε για την κρίση πανικού της άρχουσας τάξης, ως συνέπεια της παταγώδους αποτυχίας του μνημονίου σε συνθήκες εμβάθυνσης της κρίσης που δημιουργεί και πολιτική αστάθεια στους από πάνω. Πολύ παραστατικά έδειξε ότι η τωρινή κρίση μπορεί να ξεκίνησε ως χρηματοπιστωτική-τραπεζική και να έχει μετασχηματιστεί μέσω των κρατικών πακέτων στήριξης σε ΗΠΑ και σε ΕΕ σε δημοσιονομική, αλλά οι ρίζες της βρίσκονται στην κρίση υπερσυσσώρευσης-πτώσης της κερδοφορίας, πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους κατά Μαρξ, που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70.  Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η ελληνική κρίση, ως κομμάτι της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού.

Ηταν μια επιτυχημένη συζήτηση που έκλεισε τονίζοντας την ανάγκη να προβληθεί σήμερα, αποφασιστικά το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους μαζικούς χώρους, έχοντας σαν στόχο, να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του συστήματος.

Πέτρος Θεοδοσιάδης