ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ; - Αντιφασιστική συγκέντρωση

Από νωρίς το πρωί οργανώθηκαν δεκάδες εξορμήσεις σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και περιοδείες σε εργατικούς χώρους, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αντιφασιστική συγκέντρωση. Γύρω στις 1.30 το μεσημέρι οι πρώτοι διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία Δημαρχείου με τα πανώ της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ. Λίγο πριν τις 2μμ όπου είχε καλεστεί η συγκέντρωση, ένα μπλοκ μεταναστών και φοιτητών που είχε ξεκινήσει από τη Νομική κατέφθασε στην πλατεία φωνάζοντας «Ποτέ ξανά φασισμός».

«Ήρθα σήμερα εδώ για να στηρίξουμε τους μετανάστες για να πούμε όχι στο ρατσισμό και το φασισμό», μας είπε η Βάσω εργαζόμενη στο Δήμο Αθήνας. «Οι φασιστικές οργανώσεις καπηλεύτηκαν ένα τραγικό γεγονός που έγινε από ποινικούς εγκληματίες και προσπάθησαν να στρέψουν τον κόσμο προς το ρατσισμό και το φασισμό. Αυτό είναι τραγικό. Δεν μπορούν να βγαίνουν στο δρόμο, να βαράνε να σκοτώνουν και να μαχαιρώνουν. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας αλλά δεν είναι αυτή η λύση. Πρέπει να βρεθεί μία λύση που να σέβεται τα δικαιώματα που έχουμε όλοι και οι ντόπιοι και οι μετανάστες εργαζόμενοι».

«Μετά το κύμα βίας που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, ήταν φυσιολογικό να σκεφτούμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε», μας είπε ο Μανώλης φοιτητής. «Τέτοιου είδους αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, που έχουν σκοπό να πατάξουν τη βία ενάντια σε κοινωνικές ομάδες ανθρώπων που έχουν έρθει στη χώρα μας για να μπορέσουν να ζήσουνε, είναι πολύ καλό βήμα. Ο κόσμος πρέπει να κατεβαίνει στο δρόμο, να συγκεντρώνεται, να παλεύει και να μην μείνει μόνο εδώ. Να προχωρήσει μέσα στους χώρους δουλειάς, οι μετανάστες να αρχίσουν να αποχτούνε εργασιακά δικαιώματα. Πρέπει να γίνουν και επόμενες κινήσεις. Να πάρουμε πρωτοβουλίες οργανωμένα και συγκροτημένα μέσα σε χώρους εργασίας, σε σχολές και σε σχολεία ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό».

«Σήμερα κατεβήκαμε για να στηρίξουμε την αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο, να διαδηλώσουμε ενάντια στις επιθέσεις των φασιστών και να ζητήσουμε μαζί με τους μετανάστες τη νομιμοποίησή τους”, μας είπε ο Γιώργος Δάγκας μέλος της ΡΑΣ ΕΑΑΚ ΑΣΟΕΕ. “Μέσα στη βδομάδα που πέρασε είδαμε να γίνονται φασιστικές επιθέσεις στους μετανάστες μικροπωλητές που βρίσκονται έξω από την ΑΣΟΕΕ και μάλιστα στη Νομική η αστυνομία με αφορμή το κυνήγι των μεταναστών προχώρησε σε άρση ασύλου, όταν δύο μέλη της Ομάδας ΔΙΑΣ μπήκαν μέσα στη σχολή. Είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια την κάλυψη που έδωσε η αστυνομία στους φασίστες. Ολα αυτά έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και είναι μέρος της γενικότερης επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει αυτή τη στιγμή να λειτουργήσει ως μπροστάρης της αντίστασης ενάντια στα πλητώμενα κομμάτια της κοινωνίας”.

Την ώρα της συγκέντρωσης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέτρος Κωνσταντίνου κατήγγειλε την κυβέρνηση που χτύπησε την Πανεργατική απεργία και χρησιμοποίησε την Χρυσή Αυγή για να σπείρει τον φόβο, οργανώνοντας φασιστικά πογκρόμ. Οι προτάσεις του Δήμαρχου Καμίνη κινήθηκαν στη κατεύθυνση της καταστολής των κινημάτων και των μεταναστών και της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημόνιου.

“Η ρατσιστική δημαγωγία για την εγκληματικότητα είναι μια απάτη που δίνει στήριξη στη κυβέρνηση του Μνημόνιου και του ρατσισμού και χρειάζεται να την αποκρούσουμε. Θα υπερασπίσουμε τις γειτονιές από τα φασιστικά πογκρόμ και θα παλέψουμε για να μην κλείσει κανένα σχολείο, κανένα νοσοκομείο, για να πάρουμε πίσω τις δουλειές και τους μισθούς μας που η χρεοκοπημένη πολιτική της κυβέρνησης απειλεί να καταπιεί”, αναφέρει η ανακοίνωση της “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”.

Διαβάστε επίσης

Αλήθειες και ψέματα για την εγκληματικότητα

Να σταματήσουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις

Έξω οι φασιστικές συμμορίες