ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ: Εκδοτικός οργασμός

Πως πήγε η χρονιά σε σχέση με τις εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου;

Η χρονιά που πέρασε από τον προηγούμενο Μαρξισμό μέχρι σήμερα -και λίγο νωρίτερα θα έλεγα- ήταν χρονιά εκδοτικού οργασμού για το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο! Όχι μόνο από το αριθμό των βιβλίων που βγήκαν. Ήταν όντως διευρυμένη η παραγωγή μας. Ήταν μεγάλα βιβλία όσον αφορά τον αριθμό των σελίδων, αλλά και σημαντικά για τις μέρες που περνάμε.

Στον προηγούμενο Μαρξισμό το Βιβλιοπωλείο έκανε την παρέμβαση του με δύο καινούργια βιβλία την πρώτη μέρα του τετραήμερου. Εξίσου σημαντικά και τα δύο. Το πρώτο ήταν ο «Ελληνικός καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση». Ένα βιβλίο που κυριολεκτικά έπιανε το παλμό όλων των συζητήσεων, έμπαινε σε όλες τις συζητήσεις που έχουν ανοίξει γύρω από την κρίση. Ένα χρόνο μετά το βιβλίο αυτό είναι υπό εξάντληση. Είναι εντυπωσιακό το πόσο μέσα ήταν σε αυτά που ήθελε να συζητήσει ο κόσμος και τι ανταπόκριση υπήρχε.

Το δεύτερο βιβλίο ήταν ο τρίτος τόμος της βιογραφίας του Τρότσκι γραμμένη από τον Τόνι Κλιφ. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη εκδοτική δουλειά του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου. Για την ακρίβεια μέσα σε ένα χρόνο, από τον Οκτώβρη του 2009 μέχρι τον Οκτώβρη του 2010, εκδόθηκαν και οι τέσσερις τόμοι, συνόλου 1700 σελίδων.

Ένα βιβλίο που βρέθηκε επίσης μέσα στον παλμό των συζητήσεων όσο και να φαίνεται γενικό και ιστορικό και ότι μπορεί να απασχολούσε μόνο κάποια κομμάτια της αριστεράς. Ένα βιβλίο που δίνει τις απαντήσεις για τα ζητήματα τακτικής και στρατηγικής για την αριστερά μέσα από το πώς τα είδε ο Τρότσκι. Εξαιρετικά χρήσιμο για σήμερα. Για τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει η αριστερά.

Στο διάστημα που μεσολάβησε ολοκληρώθηκε το τετράτομο έργο της βιογραφίας του Τρότσκι και εκδόθηκαν ακόμα δύο βιβλία. Ίσως, το «διαμάντι» του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου αυτή τη στιγμή είναι το «Καπιταλισμός Ζόμπι» του Κρις Χάρμαν. Εκδόθηκε τέλη του Φλεβάρη του 2011. Είναι εντυπωσιακές οι πωλήσεις που έχει κάνει. Όχι μόνο μέσα από τον ίδιο το χώρο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, αλλά και οι παραγγελίες που έχουμε είναι πολύ μεγάλες.

Στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης που έγινε τις προηγούμενες μέρες ήταν το πρώτο σε πωλήσεις βιβλίο μας. Ο κόσμος έχει ανάγκη να διαβάσει για την κρίση και για την στρατηγική και το ρόλο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Το 2010 το πρώτο μας βιβλίο σε όλες τις Εκθέσεις ήταν αντίστοιχα το βιβλίο για τον ελληνικό καπιταλισμό.

Το δεύτερο βιβλίο που εκδόσαμε στις αρχές του 2011 ήταν «Ο ρόλος της εργασίας στην εξανθρώπιση του πιθήκου» του Φρήντριχ Ένγκελς μαζί με ένα εκπληκτικό κείμενο του Κρις Χάρμαν «Ο Ένγκελς και η καταγωγή της ανθρώπινης κοινωνίας».

Ο Χάρμαν στηριγμένος πάνω σε αυτά που είπε ο Ένγκελς για το κράτος, την οικογένεια, την ιδιοκτησία και πως από τον πίθηκο προέκυψε ο άνθρωπος, τον επικαιροποιεί προκειμένου να κρατήσει ότι είναι σημαντικό και δίνει τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Η εκδοτική δραστηριότητα δεν περιορίστηκε σε αυτά. Στις αρχές του 2010 ολοκληρώσαμε μια σειρά βιβλίων που έχουμε για την ιστορία του εργατικού κινήματος και την αριστερά. Εξαιρετικά σημαντικό ήταν το  βιβλίο «Επανάσταση και αντεπανάσταση στην Ελλάδα-Ο ελληνικός εμφύλιος 1946-49» του Λέανδρου Μπόλαρη.

Επίσης, κάναμε επανέκδοση του βιβλίου «Διαρκής Επανάσταση» του Τρότσκι. Ίσως του σημαντικότερου βιβλίου του που είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Είναι η ίδια η στρατηγική της επανάστασης στον 20ο και τον 21ο αιώνα.

Οι επαναστάσεις στον αραβικό κόσμο έσπρωξαν κόσμο να διαβάσει;

Υπάρχει αναζήτηση βιβλίων για τη Μέση Ανατολή, για τον αραβικό κόσμο, για την ιστορία των επαναστάσεων σε αυτές τις περιοχές και όλα τα ζητήματα που ανοίγουν για το ρόλο των ισλαμιστών.

Ξανά θα χρησιμοποιήσω παράδειγμα από την Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο βιβλίο σε πωλήσεις μετά από το «Καπιταλισμός Ζόμπι» ήταν το «Ριζοσπαστικό Ισλάμ, Ιμπεριαλισμός και Αριστερά», ενώ έχουμε  παραγγελίες και από άλλα βιβλιοπωλεία. Θα μπορούσαμε να συνδέσουμε και τις παραγγελίες για τη «Διαρκή Επανάσταση» σε αυτές τις αναζητήσεις, αλλά και τη ζήτηση για την «Ιντιφάντα», το βιβλίο για το «Λίβανο» και την παμφλέτα «Παγκοσμιοποίηση και Ιμπεριαλισμός», παλιότερες εκδόσεις μας.

Τα βασικά ερωτήματα είναι τι θα γίνει με τους στρατηγούς, τι θα γίνει με τη Λιβύη, μέχρι που θα φτάσουν. Μήπως ο ρόλος της θρησκείας παίζει ένα πιο ιδιαίτερο ρόλο σε αυτές τις χώρες. Τι θα γίνει με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο;

Ποια είναι τα επόμενα βιβλία που θα εκδόσει το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο;

Άμεσα, στο Μαρξισμό, θα έχουμε δυο νέα βιβλία. Το πρώτο θα είναι η επανέκδοση του εξαντλημένου εδώ και πολλά χρόνια κλασικού κειμένου του Τόνι Κλιφ «Διαρκής Επανάσταση και Τρίτος Κόσμος». Μαζί με ένα εξαιρετικό πρόλογο του Νίκου Λόυντου που βάζει τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στις χώρες του «τρίτου κόσμου».

Αυτό έχει εξαιρετική επικαιρότητα αφού πιάνει τα ερωτήματα από τι καθεστώτα προέκυψαν τελικά οι Μουμπάρακ, πως φτάσαμε από τον Νάσερ στον Μουμπάρακ, από τον Φιντέλ στον Ραούλ, από τον Μάο στον Χου Ζιντάο. Είναι μέσα στη κουβέντα για το πώς μπορούν να προχωρήσουν οι επαναστάσεις.

Το δεύτερο θα είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά σημαντικό. Θα είναι το νέο βιβλίο του Λέανδρου Μπόλαρη με τίτλο «Η εργατική τάξη σήμερα». Ξεκινάει από τα βασικά, τι είναι η εργατική τάξη. Μπαίνει στα βαθιά νερά και απαντάει σε όλα τα ζητήματα. Μήπως η εργατική τάξη έχει μεταλλαχθεί να ανατρέψει αυτό το σύστημα και να φτιάξει μια άλλη κοινωνία; Ή μήπως έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ για να σηκώσει αυτό το καθήκον όπως έλεγαν ο Μαρξ και ο Ένγκελς; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει ο Λέανδρος Μπόλαρης. Απαντάει σε όλες τις θεωρίες που βλέπουν στατικά και φωτογραφικά την εργατική τάξη και όχι στην κίνηση της.

Ακόμα, προγραμματίζουμε να εκδόσουμε βιβλίο με τις εισηγήσεις για τον Λένιν και τις ιδέες του από το Σχολείο Νέων Μελών που οργάνωσε πρόσφατα το ΣΕΚ. Επίσης, θα γίνει επανέκδοση του βιβλίου «Οι επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ» του Άλεξ Καλλίνικος αφού μας το έχουν ζητήσει ακόμα και από την Πάντειο. Τέλος, σχεδιάζουμε να κυκλοφορήσουμε ένα τόμο με τα βασικά κείμενα της παράνομης εφημερίδας της ΟΣΕ στην δικτατορία, την «Μαμή».

• Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο συμμετέχει στην Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο (από τις 13/5 μέχρι τις 29/5). Μπορείτε να το βρείτε στο περίπτερο Νο 64.