Αλήθειες και ψέματα για την εγκληματικότητα

Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (15/5) θυμίζει λίγα μόνο από τα στυγερά εγκλήματα που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας για τα οποία δεν υπήρξε η παραμικρή δημοσιότητα. Ο λόγος γιατί τα θύματα ήταν… μετανάστες. Ένα μόνο από αυτά: Τον Νοέμβριο του 2010, τρεις άγνωστοι μαχαίρωσαν στην πλάτη έναν 19χρονο, μετανάστη από τη Σομαλία για να του κλέψουν το κινητό του τηλέφωνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω στο ζήτημα της εγκληματικότητας παίζεται ένα ολόκληρο παιχνίδι. Όταν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και η ηγεσία της αστυνομίας θέλει να επαινέσει το έργο της αστυνομίας τότε μιλάνε για «μείωση της εγκληματικότητας εξ αιτίας της παρουσίας των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ». Όταν πάλι θέλουν να παίξουν το χαρτί του ρατσισμού για να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη από τους πραγματικούς υπεύθυνους για τη φτώχεια και την ανεργία τότε δε διστάζουν να μιλήσουν για «ραγδαία αύξηση της ανεργίας εξ αιτίας των λαθρομεταναστών».

Παραπλανητική

Ωστόσο καμία επίσημη μέτρηση δεν καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα. Η ταύτιση της μετανάστευσης με την εγκληματικότητα είναι παραπλανητική καθώς το ποσοστό εγκληματικότητας στο χώρο των μεταναστών είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο ελληνικό πληθυσμό. Αντίθετα η πραγματική αιτία που γεννά την εγκληματικότητα δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ. Ότι δηλαδή σε όλες τις κοινωνίες υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην αύξηση της φτώχειας, της περιθωριοποίησης και της εγκληματικότητας ανεξάρτητα από τον αν αυτοί που ζουν στο περιθώριο είναι μετανάστες ή όχι.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Δ. Σπινέλλη, «Η αύξηση της ανεργίας κατά 1%, σύμφωνα με έρευνα σε 26 ευρωπαϊκά κράτη για τα έτη 1970-2007, δημοσιευομένη στο έγκριτο περιοδικό «Lancet», συνεπάγεται αύξηση των θανάτων από αυτοκτονίες κατά 0,79% και αντίστοιχη αύξηση των ανθρωποκτονιών. Αύξηση της ανεργίας πάνω από 3% έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους θανάτους από αυτοκτονίες και στην κατάχρηση οινοπνεύματος και ουσιών. Επίσης συνεπάγεται αύξηση σε πρόωρους θανάτους και σε εκ προθέσεως τελούμενες πράξεις βίας».

Μετά από ένα χρόνο Μνημονίου που επέβαλαν κυβέρνηση με τρόικα, οι επίσημες μετρήσεις της ανεργίας μιλούν σήμερα για ένα ποσοστό που αγγίζει το 15,9% από 12,1% που ήταν πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας Αθηνών οι αιτήσεις για βιβλιάριο απορίας το πρώτο εξάμηνο του 2010 αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.

Η λίστα αναμονής των τοξικομανών που περιμένουν να ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ φτάνει τα εφτά χρόνια, ενώ ο Λοβέρδος συνεχίζει να απειλεί τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου ότι από τα 34 νοσοκομεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή θα μείνουν μόνο 9 και η Διαμαντοπούλου ότι θα κλείσουν εκατοντάδες σχολεία στην Αττική.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό μιζέριας και υποβάθμισης που στήνουν κυβέρνηση και ΔΝΤ για όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία, η κυβέρνηση επιμένει να κρατά χιλιάδες μετανάστες στην παρανομία, κρατώντας κλειστές τις επιτροπές ασύλου και αποκλείοντας όσους ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 2005 από τη διαδικασία νομιμοποίησης οδηγώντας τους στην ουσία στην γκετοποίηση και στην περιθωριοποίηση.

Αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις πολιτικές που αυξάνουν την φτώχεια και την υποβάθμιση και οδηγούν ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας στο περιθώριο είναι οι ίδιοι που δίνουν εντολές στην αστυνομία και τη Χρυσή Αυγή να εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις στους μετανάστες και στους διαδηλωτές. Υπεύθυνη για την εγκληματικότητα είναι η κυβέρνηση του Μνημονίου, της ανεργίας και του ρατσισμού και όσο και να προσπαθεί να αποπροσανατολίσει το κίνημα που αντιστέκεται στις δολοφονικές της επιλογές θα το βρει μπροστά της ακόμα πιο οργισμένο και δυνατό.

Διαβάστε επίσης

Έξω οι φασιστικές συμμορίες

Να σταματήσουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις

Αντιφασιστική συγκέντρωση