ΣΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΟ ΚΑΪΡΟ: “Μέρες Σοσιαλισμού”

“Η Επανάστασή μας είναι η Διαρκής Επανάσταση. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της Αιγύπτου” - αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα στις “Μέρες Σοσιαλισμού”, το Συνέδριο που οργανώθηκε στο Κάιρο από τους Επαναστάτες Σοσιαλιστές, την αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ, από τις 12 ως τις 15 Μάη. Η Αίγυπτος ξεχειλίζει από αγώνες και από πολιτική συζήτηση. Ολη η δυναμική που επί δεκαετίες συμπιεζόταν από τις δυνάμεις καταστολής τώρα έχει βγει στους δρόμους, απλώνεται στους χώρους δουλειάς, στα Πανεπιστήμια και τις γειτονιές.

Στους ώμους των Επαναστατών Σοσιαλιστών έχουν πέσει πολλά καθήκοντα. Βρίσκονται στο κέντρο της πρωτοβουλίας για το Δημοκρατικό Κόμμα των Εργατών, στο οποίο συσπειρώνονται μαχητικοί συνδικαλιστές βάσης που κατάφεραν να οργανώσουν απεργιακούς αγώνες την τελευταία πενταετία, ανοίγοντας το δρόμο για την πτώση του Μουμπάρακ. Συμμετέχουν στις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης που έχουν οργανωθεί στις γειτονιές από τις μέρες που ο κόσμος πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Μέσα στους εργατικούς χώρους παλεύουν να απλώσουν τα ανεξάρτητα συνδικάτα και να ενοποιήσουν τον αγώνα με αιτήματα για κατώτατο μισθό, για δικαιώματα, επανεθνικοποιήσεις των ξεπουλημένων εταιρειών. Στα Πανεπιστημια, οργανώνουν για να ξηλωθεί ο παρακρατικός μηχανισμός του Μουμπάρακ που παραμένει ενεργός. Παράλληλα με όλα αυτά εξελίσσεται η μεγάλη πολιτική συζήτηση για το μέλλον της Αιγύπτου. Κόντρα στις απόψεις που λένε πως η επανάσταση τελείωσε, οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές προειδοποιούν ότι ο στρατός προχωράει σε μεταρρυθμίσεις μόνο επειδή ο κόσμος συνεχίζει να πιέζει και να είναι ενεργός. Αν το κίνημα υποχωρήσει, η αντεπανάσταση θα έχει ως κέντρο το στρατό. Οι επιθέσεις φανατικών ενάντια σε χριστιανικές εκκλησίες είναι ένας τρόπος που το παρακράτος προσπαθεί να επαναφέρει την “τάξη”.

Ολες αυτές οι εμπειρίες και η αγωνία για το πώς πρέπει να συνεχίσει η επανάσταση καθόρισαν τις συζητήσεις στις “Μέρες Σοσιαλισμού”. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά αγωνιστών από την Τυνησία και την Αλγερία. Στις διπλανές στήλες δίνουμε μια γεύση από τις συζητήσεις για το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα.

Διαβάστε επίσης

Μιλούν οι εργάτες

Και οι φοιτητές