Ενάντια στα μνημόνια στους Δήμους

Το «πρόγραμμα εξυγίανσης» δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή του Μνημονίου στους Δήμους. Προβλέπει μεγαλύτερες ακόμα περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Δεν δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να προσλαμβάνουν προσωπικό για να καλύπτουν τις ανάγκες. Απομυζά τα οικονομικά των δήμων διοχετεύοντας τα στην αποπληρωμή των χρεών.

Τα χρέη των δήμων έχουν δημιουργηθεί και συσσωρευθεί γιατί για χρόνια το κράτος δεν αποδίδει στους δήμους τους απαιτούμενους πόρους για να μπορούν  να φέρνουν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους. Τα χρήματα δεν επαρκούν καν για τη μισθοδοσία του προσωπικού με αποτέλεσμα οι δήμοι να δανείζονται για να καλύπτουν αυτές τις ανάγκες και βέβαια τα τοκοχρεολύσια από τα προηγούμενα δάνεια. 

Διαγραφή χρέους

Από τη δική μας πλευρά, ήδη από την προεκλογική περίοδο προειδοποιούσαμε για αυτές τις εξελίξεις, προβάλλοντας σταθερά το αίτημα διαγραφής του χρέους. Τοποθετηθήκαμε ενάντια στο «πρόγραμμα εξυγίανσης», ότι δεν αποδεχόμαστε τα χρέη και θέλουμε τη διαγραφή τους, με αίτημα την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν και το κράτος να καταβάλει όσα χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 16/5 μπήκε το ζήτημα της ένταξης του δήμου σε «ευνοϊκή ρύθμιση» για τις τοκοχρεωλυτικές του υποχρεώσεις που προτείνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μικρότερες δόσεις. Είμαστε αντίθετοι σε αυτήν τη ρύθμιση που κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι, καθώς το μόνο που πετυχαίνει είναι να κρατάει δέσμια τα οικονομικά των δήμων για περισσότερο χρονικό διάστημα, εξακολουθώντας να προβάλλουμε σταθερά το αίτημα της διαγραφής των χρεών σαν μόνη απάντηση. Ιδιαίτερα όταν μαζί με τις περικοπές σε δαπάνες και προσωπικό, προωθείται το ξεπούλημα της περιουσίας των δήμων, μέσα από τα σχέδια της κυβέρνησης για «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Συζητήθηκε, επίσης, η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει μέσα από τροπολογία στο νομοσχέδιο «για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση» τη δυνατότητα παράδοσης των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Πήραμε ξεκάθαρη θέση ενάντια σε οποιουδήποτε τύπου ιδιωτικοποίηση και δηλώσαμε τη συμπαράστασή μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στους ΟΤΑ.

Θανάσης Διαβολάκης, Δημοτικός Σύμβουλος με την «Ανταρσία στο Λιμάνι»