Ανταρσίες ενάντια στο σφαγείο Λοβέρδου

Η οργή που το τελευταίο διάστημα εκφράστηκε με μια σειρά τοπικές κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία, με το ξέσπασμα έξω από το υπουργείο Υγείας στις 6 Μάη αλλά και τη μαζική συμμετοχή στην Πανεργατική στις 11 Μάη, δεν έχει κοπάσει.

Τη Δευτέρα 16 Μάη, εργαζόμενοι από το ΕΚΑΒ, το Ασκληπιείο Βούλας, το Θριάσιο, το Κρατικό Αθηνών και το Κρατικό Νίκαιας, συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους: καταβολή δεδουλευμένων, προσλήψεις, ανθρώπινο ωράριο εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ, δημόσια και δωρεάν Υγεία. Οι εργαζόμενοι ανάγκασαν τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί μπροστά στο υπουργείο να αποχωρήσουν και την ηγεσία του υπουργείου να τους συναντήσει. Ο υφυπουργός Μ. Τιμοσίδης υποσχέθηκε την εξόφληση των δεδουλευμένων μόνο του περασμένου Δεκέμβρη και αυτό για το 80% των νοσοκομείων της χώρας! Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας 40 μέρες τώρα, προχώρησαν σε κατάληψη του αμφιθέατρου του υπουργείου Υγείας, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ μετέτρεψε την Παναττική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ στις 18 Μάη σε πανελλαδική για τα νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη 17 Μάη, στη Θεσσαλονίκη, “όλα τα Σωματεία Εργαζόμενων στα νοσοκομεία της πόλης πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 7πμ έως τις 11πμ και συγκεντρώσεις”, μας είπε ο Γιάννης Κούτρας ειδικευόμενος στο Ιπποκράτειο, μέλος της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ – ΝΥΣΤΕΡΙ, “Στο Ιπποκράτειο έγινε συγκέντρωση στην πύλη. Την Τετάρτη 18 Μάη, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 12μ στις ΔΥΠΕ (πεζόδρομος Αριστοτέλους)”.

Για τις απλήρωτες πρόσθετες εφημερίες η ΕΙΝΑΠ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε συγκέντρωση την Πέμπτη 19 Μάη, στις 7μμ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου “Ερυθρός Σταυρός” ώστε να αποφασιστούν νομικές αλλά και αγωνιστικές μορφές διεκδίκησης των δεδουλευμένων. “Οι πρόσθετες εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών σε Αθήνα-Πειραιά, αλλά και την υπόλοιπη χώρα, είναι απλήρωτες τουλάχιστον από 01/12/2010, σε μερικές περιπτώσεις δε, ακόμα και από 01/09/2010”, αναφέρει το κάλεσμα της ΕΙΝΑΠ,

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ που συνεδρίασε την Παρασκευή 13 Μάη αποφάσισε ανάμεσα σε άλλες δράσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων του ΕΣΥ και των εργαζόμενων, να ορίσει την Τετάρτη 1η Ιούνη ημέρα δωρεάν πρόσβασης σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, ενάντια στο χαράτσι των 5 ευρώ που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και που τώρα, με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας, επεκτείνεται και στα επείγοντα!

“Η τελευταία βαρύγδουπη και θεατρική πολιτική παρέμβαση του Υπουργού Υγείας ότι τάχα με θρήνο καρδίας θα περικόψει το 40% των Νοσοκομείων, αποδεικνύει ότι μοναδικό μέλημα του είναι να κατοχυρώσει το ρόλο του 'πολιορκητικού κριού' του ηγετικού πυρήνα της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της πολιτικής του Μνημονίου”τονίζει η απόφαση της ΟΕΝΓΕ.

Ο αγώνας στα νοσοκομεία χρειάζεται κλιμάκωση. Οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών του κλάδου είναι πολύ πίσω από τις διαθέσεις της βάσης. Η συντονισμένη απεργιακή δράση διαρκείας όλων των εργαζόμενων μπορεί να τσακίσει το Λοβέρδο και τις επιθέσεις του.