ΔΗΜΟΙ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΙΝΟΥΝ: Συνέχεια στην Πανεργατική

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στους δήμους με την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ την Τετάρτη 18 Μάη. Την ίδια μέρα, η Ομοσπονδία καλεί συγκέντρωση, στις 12μ, στα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη και συλλαλητήριο στο υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει 11πμ στο Άγαλμα Βενιζέλου. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην αύξηση του ωραρίου εργασίας, στις υποχρεωτικές μετατάξεις καθώς και στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Για τις βρεφοκόμους και νηπιαγωγούς των Βρεφικών-Παιδικών Σταθμών, η απεργία της 18 Μάη είναι η συνέχεια των καθημερινών στάσεων εργασίας που έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή 6 Μάη ενάντια στην αύξηση του ωραρίου τους από τις 30 στις 40 ώρες. Οι στάσεις εργασίας συνεχίστηκαν όλη την περασμένη εβδομάδα καθώς και τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Μάη, ενώ συνδυάστηκαν και με δύο μαζικά, εκτός της συμμετοχής στην Πανεργατική της 11ης Μάη, συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας.

Δίπλα στην ανατροπή του ωραρίου, που ξεκινά από τους εργαζόμενους στους Βρεφικούς-Παιδικούς Σταθμούς και επεκτείνεται σε όλο το προσωπικό των ΟΤΑ και γενικότερα του Δημοσίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλιμακώσει τις επιθέσεις της. Κατέθεσε αιφνιδιαστικά δύο νέες τροπολογίες στο σχέδιο Νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση που προβλέπουν υποχρεωτικές μετατάξεις για το “πλεονάζον” προσωπικό των Δήμων σε άλλους ΟΤΑ ή υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς και παραχώρηση σε ιδιώτες της παροχής συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς Στερεών Αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και Δημοτικών Κτιρίων.

Την ίδια στιγμή που οι δήμοι στενάζουν από τις ελλείψεις εργαζόμενων, η κυβέρνηση βλέπει “πλεονάζον” προσωπικό, ενώ προσπαθεί να βάλει σε εφαρμογή και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρά στις μειώσεις μισθών υπαλλήλων πρώην νομαρχιών που με τον “Καλλικράτη” μετατάχθηκαν σε δήμους. Οχι μόνο η υπόσχεση ότι οι μεταταχθέντες θα διατηρήσουν τις τυχόν επιπλέον τακτικές αποδοχές και επιδόματα του φορέα από τον οποίο μετατάχτηκαν δεν υλοποιήθηκε, αλλά αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ούτε τα όσα δικαιούνται στην νέα τους θέση δεν πληρώνονται.

Οι επιθέσεις στους εργαζόμενους των δήμων γίνονται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε λίστα με 60 υπερχρεωμένους δήμους που μπαίνουν σε πρόγραμμα “εξυγίανσης” έτσι όπως προβλέπεται στον “Καλλικράτη” και τα Μνημόνια με την τρόικα. Το “αυτοδιοικητο μνημόνιο” του υπουργείου Εσωτερικών δεν σημαίνει τίποτα άλλο από άγριες περικοπές δαπανών για τους υπό επιτήρηση δήμους, με πάγωμα προσλήψεων και συμβάσεων, πάγωμα νέων έργων, διάθεση των εσόδων των δήμων και της ΣΑΤΑ (Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης) πρωταρχικά για διακανονισμό των δανείων, επιβάλλοντας έτσι παραπέρα διάλυση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας για παιδεία, υγεία, πρόνοια, καθαριότητα, δημόσιες υποδομές. Το αίτημα για διαγραφή του χρέους προς τους τραπεζίτες από ένα απεργιακό κίνημα διαρκείας των εργαζόμενων στους ΟΤΑ μπορεί να σώσει τους δήμους από την διάλυση και την ιδιωτικοποίηση.

Κλιμάκωση

Για την κλιμάκωση του αγώνα μετά τις 18 Μάη κυκλοφόρησε προκήρυξη η Σκουπιδιάρα που αναφέρει: «Παρότι μας βομβαρδίζουν με ιδέες ότι η αντίσταση, οι πανεργατικές και οι κλαδικές απεργίες δεν έχουν αποτέλεσμα, τώρα ξέρουμε ότι αν καταφέραμε να μην κλείσει το Βοήθεια στο Σπίτι, να μην έχουν τολμήσει να κάνουν ιδιωτικοποιήσεις στους δήμους, χιλιάδες συμβασιούχοι στο δήμο Αθήνας να έχουν σώσει τη δουλειά τους, αυτό το χρωστάμε στις πανεργατικές και στις πολυήμερες απεργίες του κλάδου μας όλο τον τελευταίο χρόνο.

Στόχος του κινήματος πρέπει να είναι όχι μόνο να μην περάσουν τα νέα μνημόνια που χρειάζονται η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες, αλλά με αυτοπεποίθηση να αρχίσουμε να διεκδικούμε να πάρουμε πίσω όλα όσα μας άρπαξαν...Οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε: με δυνατές απεργίες, με κλείσιμο της χωματερής, με όλα τα όπλα που έχουμε. Δε θα τους αφήσουμε να ρημάξουν τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, να κλείσουν παιδικούς σταθμούς και ΚΑΠΗ και όλες τις Κοινωνικές Δομές, να ιδιωτικοποιήσουν την καθαριότητα, να πάρουν ούτε ένα ευρώ από το μισθό μας, να απολύσουν έστω και ένα συνάδελφο.

Το πρώτο βήμα είναι να οργανώσουμε την 24ωρη απεργία στις 18 Μάη, να κλείσουμε τους δήμους, τους παιδικούς σταθμούς και χιλιάδες να κατέβουμε στη συγκέντρωση για να ακουστεί δυνατά η φωνή μας, όπως έγραφε το πανό των συναδέλφων μας από τους παιδικούς σταθμούς στην Πεύκη “η αδικία μας κάνει επαναστάτες”.

Αλλά από κει και πέρα μετράει η οργάνωση της συνέχειας. Γιατί θα χρειαστούμε απεργίες διαρκείας στον κλάδο μας για να μην περάσουν όλα αυτά. Ζητάμε από την Ομοσπονδία να προχωρήσει σε απεργίες σε όλο τον κλάδο και όχι κομματιαστά, τη μια οι Συμβασιούχοι, μια το Βοήθεια, μια οι Παιδικοί Σταθμοί. Ολοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε αυτή τη μάχη και θα νικήσουμε. Γι' αυτό χρειαζόμαστε γερή οργάνωση βάσης μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, απεργιακές επιτροπές που να συσπειρώνουν κάθε συνάδελφο».

Διαβάστε επίσης

Ανταρσίες ενάντια στο σφαγείο Λοβέρδου

Εκλογές στην ΕΝΙΘ

ΑΔΕΔΥ