ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Φοιτητές ενάντια στην Τρόικα και τους φίλους της

Τελευταία επίθεση από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας η ανακοίνωση για τη μείωση των εισακτέων και την κατάργηση 25 τμημάτων. Όλα αυτά ενώ έχει ξεκινήσει το βασανιστήριο των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τους μαθητές να βρίσκονται στη χειρότερη φάση από πλευράς πίεσης και άγχους.

Αντίσταση

Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να χτυπήσει και να φέρει με «πλάγιους» τρόπους ότι δεν κατάφερε όλη την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της αντίστασης από τη μεριά των φοιτητών. Με πρωτοβουλία των ΕΑΑΚ οργανώθηκαν συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων, δύο διαδηλώσεις στις Συνόδους των Πρυτάνεων σε Ρέθυμνο και Λαύριο, καταλήψεις και μαζική συμμετοχή στις Πανεργατικές Απεργίες.

Η Διαμαντοπούλου κατάλαβε ότι δεν μπορεί να ανοίξει κεντρικά το μέτωπο της Παιδείας και να φέρει τους φοιτητές ακόμα πιο δυναμικά στο πλευρό των εργατών. Ο νέος νόμος-πλαίσιο παρά τις συνεχείς απειλές ότι θα κατατεθεί βρίσκεται ακόμα στα συρτάρια της Υπουργού.

Οι φοιτητές του ΣΕΚ και των ΕΑΑΚ πρωταγωνίστησαν σε αυτό τον αγώνα, αλλά έδωσαν ακόμα σημαντικές μάχες για να ανοίξουν τη σύγκρουση με το ρατσισμό και τους φασίστες και μέσα στις σχολές. Μαζικοποίησαν με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στις 15 Γενάρη κόντρα σε όλη τη ρατσιστική προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του ΛΑΟΣ και της ΝΔ. Στήριξαν τον αγώνα των προσφύγων από το Αφγανιστάν και το Ιράν που διεκδικούν πολιτικό άσυλο και των απεργών μεταναστών πείνας τόσο στη σκληρή μάχη της Νομικής, όσο και στα Γιάννενα. Συμμετείχαν στα τοπικά αντιφασιστικά συλλαλητήρια, όπως στη Νίκαια και στην αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Αθήνας στις 16/5 για να σταματήσουμε τα πογκρόμ των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Η επέμβαση στη Λιβύη άνοιξε και το ζήτημα του πολέμου. Οι αντικαπιταλιστές στις σχολές είχαν ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και υπέρ των αραβικών επαναστάσεων ενάντια στα καταπιεστικά καθεστώτα, ενώ συμμετείχαν στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια στη Σούδα και το Άκτιο.

Αντικαπιταλιστές

Μάχη δόθηκε και στο επίπεδο των ιδεών. Τα ΕΑΑΚ υποστηρίζουν το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που με τη μαζική δράση των εργαζόμενων και της νεολαίας μπορεί να δώσει διέξοδο από την κρίση.

Διαγραφή του χρέους και όχι των σχολών μας, κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, απαγόρευση των απολύσεων, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Αυτά είναι τα βασικά αιτήματα με τα οποία οργανώνουν τη δράση τους μέσα στις σχολές οι αντικαπιταλιστές. Είναι ο τρόπος για να γενικευτεί η αντίσταση τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά.

Οι φοιτητές του ΣΕΚ προτείνουν ακόμα τη μαζική συμμετοχή στο τετραήμερο του Μαρξισμού για να συζητήσουμε με τη βοήθεια των καλύτερων ομιλητών για τις επαναστατικές ιδέες και την προοπτική της ανατροπής του συστήματος του κέρδους και της εκμετάλλευσης.

Η ενίσχυση του σχήματος των ΕΑΑΚ σε κάθε σχολή μπορεί να παίξει διπλό ρόλο. Θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αντίσταση. Δυνατότερα ΕΑΑΚ σημαίνει περισσότερες και καλύτερα οργανωμένες Γενικές Συνελεύσεις, πρωτοβουλίες για την οργάνωση της συμπαράστασης στους εργατικούς αγώνες, μαζική υποστήριξη των μεταναστών και των προσφύγων.

Ταυτόχρονα, θα είναι πολιτική ενίσχυση για τις δυνάμεις που παλεύουν για την πλήρη ανατροπή των μέτρων κυβέρνησης και τρόικα. Οι 100 χιλιάδες ψήφοι που είχε πάρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Περιφερειακές εκλογές λειτούργησαν εμπνευστικά για κάθε εργαζόμενο. Το ίδιο μπορεί να γίνει με την άνοδο των ΕΑΑΚ.

Διαβάστε επίσης

Δυναμώστε τα σχήματα ΕΑΑΚ

Αρχιτεκτονική, Καλών Τεχνών: Αντίσταση στις περικοπές