ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ: Αντίσταση στις περικοπές

Η Μαρία Γρυσμπολάκη, φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής μας μίλησε για τον κοινό αγώνα φοιτητών και καθηγητών. «Οι φοιτητές της σχολής στηρίζουμε όλους τους εργαζόμενους και τους καθηγητές. Κατεβήκαμε με κοινό πανό στην πορεία της Πανεργατικής όπου η συμμετοχή ήταν θετική. Την επόμενη μέρα αρκετοί καθηγητές μας είχαν κατέβει στην πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Παλιότεροι φοιτητές μας λένε ότι η σχολή δεν έχει καμία σχέση όπως ήταν πριν δύο τρία χρόνια. Τώρα αναγκαζόμαστε να μένουμε μέχρι τις 10 το βράδυ μέχρι να συναντήσουμε τους καθηγητές που χρειάζεται σε σχέση με τα μαθήματα μας. Στην Αρχιτεκτονική του Βόλου έχουν κοπεί ήδη δύο μαθήματα αφού έχουν συνταξιοδοτηθεί πολλοί καθηγητές. Αν περάσουν οι απολύσεις των συμβασιούχων και ο ειδικός νόμος για τους καλλιτέχνες που ετοιμάζουν τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα για τη λειτουργία των σχολών».

Το Υπουργείο Παιδείας δεν περιορίζεται μόνο στις απολύσεις και τις περικοπές. Ο κυριακάτικος Τύπος(15/5) είναι γεμάτος με δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρχει «τσεκούρι» όσον αφορά τις θέσεις των εισακτέων, αλλά και τμήματα-ιδιαίτερα-στην Περιφέρεια που θα εξαφανιστούν από το χάρτη σε μια νύχτα.

Σε σχέση με την περσινή χρονιά θα υπάρξουν 10.250 λιγότεροι νέοι φοιτητές και σπουδαστές. Ταυτόχρονα, ο «Καλλικράτης» στις σχολές θα επιφέρει την κατάργηση 25 τμημάτων πανελλαδικά.

Οι μειώσεις στους εισακτέους δεν αφορούν όμως μόνο τις περιφερειακές σχολές αφού και στις μεγάλες πόλεις υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν οχτώ χιλιάδες λιγότερες θέσεις.

Οι κινητοποιήσεις απέναντι στα κλεισίματα τμημάτων και τις περικοπές έχουν ήδη ξεκινήσει. Στο ΤΕΙ Άρτας (τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου) η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού πήρε απόφαση ότι θα ξεκινήσει απεργία διαρκείας από την Πέμπτη 19/5. Οι συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο, ενώ για το καλοκαιρινό εξάμηνο οι πιστώσεις του Υπουργείου μειώθηκαν δραματικά και χωρίς προειδοποίηση, ενώ οι συμβασιούχοι δουλεύουν ήδη εδώ και δύο μήνες. Νέα Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα της απεργίας, ενώ υπάρχει απόφαση ότι θα συμμετέχουν στον πανελλαδικό συντονισμό των έκτακτων εκπαιδευτικών των ΤΕΙ.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι φοιτητές στο Μεσολλόγγι που ζητούν να ανακληθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην εισαχθούν σπουδαστές σε τρία από τα τμήματα του ΤΕΙ.