Εργατικό κίνημα
ΑΔΕΔΥ: Όλοι μαζί! 30/6

Στάση εργασίας από τις 8πμ έως τις 11πμ αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη 30 Ιούνη. Η απεργιακή κινητοποίηση είναι παναττική και για τους κλάδους που τους αφορά το ζήτημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Την ίδια μέρα καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση που έχει αποφασίσει η ΠΟΕΔΗΝ στο υπουργείο Εργασίας στις 8.30πμ. 

Τα βασικά αιτήματα της ΑΔΕΔΥ είναι: «Άμεση ρύθμιση, με οριστικό τρόπο, ΤΩΡΑ, για την απρόσκοπτη καταβολή του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Καμία περικοπή και υποβάθμιση στο ανθυγιεινό επίδομα, έτσι όπως χορηγείται σήμερα. Επέκταση του ανθυγιεινού και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί. Επέκταση στους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, όπως και στους μόνιμους δικαιούχους. Αναβάθμιση κατηγοριών από κατώτερη σε ανώτερη αιτιολογημένα, με αντίστοιχη αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στους εργαζόμενους του Δημοσίου. Πλήρη κάλυψη των εργασιακών χώρων του ελληνικού δημοσίου με τους απαραίτητους γιατρούς εργασίας και εθνικούς υπεύθυνους ασφαλείας, καθώς και τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ασφάλεια των εργαζομένων. Επέκταση της αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο Δημόσιο τομέα».

Κρίσιμες διεκδικήσεις

Πρόκειται για κρίσιμες διεκδικήσεις. Τόσο απέναντι στις προσπάθειες εξαίρεσης κλάδων από τα ΒΑΕ ή (και) περικοπής του ανθυγιεινού επιδόματος, που αποτελούσαν πάντα στόχο όλων των κυβερνήσεων. Όσο και απέναντι στη μόνιμη άρνησή τους να εντάξουν στα ΒΑΕ κλάδους και ειδικότητες που αναμφισβήτητα το δικαιούνται. Είναι προκλητικό εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που βάζουν καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο, ειδικά σήμερα σε περίοδο πανδημίας, να μην είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και να μην δικαιούνται το ανθυγιεινό επίδομα.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε εν όψει της παράδοσης στο Υπουργείο Εργασίας του πορίσματος για την αναμόρφωση των ΒΑΕ από την αρμόδια Επιτροπή. Παρόλο που η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει παράταση στην Επιτροπή μέχρι τις 31 Οκτώβρη, η απεργία θα στείλει το μήνυμα ότι καμιά επίθεση στα ΒΑΕ δεν θα περάσει. Η παράταση είναι έτσι κι αλλιώς αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος τόσο στα νοσοκομεία με κορύφωση την απεργία στις 16 Ιούνη όσο και πολλών ακόμα κλάδων. Η απόφασή της να αποφύγει ένα άλλο μέτωπο, το οποίο μάλιστα γενικεύεται με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ, δείχνει την αδυναμία της. Γι' αυτό θα έπρεπε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να κάνει την απεργία πανελλαδική αλλά και να κλιμακώσει τον αγώνα. Η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας θα ανοίξει το δρόμο.