Εργατικό κίνημα
Μαχητική απάντηση στην “άτεχνη” Κεραμέως

23/6, Συγκέντρωση εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Οργή έχει προκαλέσει η αιφνίδια κίνηση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τις ώρες καλλιτεχνικών μαθημάτων και κοινωνιολογίας από το πρόγραμμα των Γενικών Λυκείων. Οι εικαστικοί εκπαιδευτικοί απάντησαν με μια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας, το μεσημέρι της Τρίτης 23/6. Στην συγκέντρωση κάλεσε και η ΟΛΜΕ. Είχε προηγηθεί συνέλευση στην ΑΣΚΤ το Σάββατο 20/6.

“Η συνέλευση είχε πάνω από 100 συναδέλφους και συναδέλφισσες, μόνιμους και αναπληρωτές” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Στέλιος Γιαννούλης, εικαστικός εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ ΣΕΠΕ Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. “Τόσο μαζική συμμετοχή δεν είναι πολύ συνηθισμένη για τον κλάδο μας. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία των συναδέλφων θεατρολόγων που στο χαιρετισμό τους μίλησαν για την ανάγκη συντονισμού και κοινού αγώνα, εργάτες τέχνης από την καμπάνια support art workers, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αναπληρωτών, εκπρόσωποι του Εικαστικού Επιμελητηρίου και της ΑΣΚΤ. Η συζήτηση ήταν πολύ πλούσια με όλους και όλες να θέλουν άμεσα βήματα για να μην περάσει η νέα επίθεση. Μπήκαν πολλές προτάσεις, αρκετές με φαντασία. 

Από τη μεριά μας, ως καλλιτέχνες εκπαιδευτικοί του Δικτύου “Η Τάξη μας”, βάλαμε ότι έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που βάζει ξεδιάντροπα τα κέρδη και τις ανάγκες της αγοράς, πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων. Βάλαμε όλα τα παραδείγματα για αυτόν τον ισχυρισμό από την περίοδο της καραντίνας μέχρι σήμερα.

Δεν είμαστε μόνοι

Αυτή η νέα επίθεση στους εικαστικούς εκπαιδευτικούς, την Παιδεία και την τέχνη εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, στο χτίσιμο ενός σχολείου φτηνού κι ευέλικτου. Τονίσαμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη μάχη. Βάλαμε την εικόνα από την επιτυχημένη απεργία των εργαζόμενων στην Υγεία, αλλά κι όλων των κλάδων που αγωνίζονται το τελευταίο διάστημα. Με αυτά τα κομμάτια εργαζομένων χρειάζεται να συντονιστούμε και να παλέψουμε από κοινού. Μπήκε στη συζήτηση η κινητοποίηση της Τρίτης 23/6 και υπερθεματίσαμε ότι χρειάζεται μαζική συμμετοχή και στάσεις εργασίας. Επιμείναμε επίσης ότι χρειάζεται να ορίσουμε μια ημερομηνία για να οργανώσουμε ένα συλλαλητήριο και συναυλία στο Σύνταγμα που θα συσπειρώσει όλους τους συναδέλφους και θα στείλει καθαρό μήνυμα στην Κεραμέως, προσθέτοντας ότι χρειάζεται αντεπίθεση όλου του κόσμου της εκπαίδευσης με απεργίες το Σεπτέμβρη στα σχολεία και καταλήψεις στις σχολές. Καλέσαμε τέλος όλες και όλους στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 26 Ιουνίου στο Σύνταγμα”.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων έγινε τη Δευτέρα 22/6 και στη Θεσσαλονίκη. Στην Πάτρα, η Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας, ανακοίνωσε αποχή από τη βαθμολόγηση των πανελλαδικών εξετάσεων την Τρίτη 23/6, γενική συνέλευση την Τετάρτη 24/6, στις 7μμ, στο προαύλιο του 6ου/11ου ΓΕΛ και συλλαλητήριο την Πέμπτη 25/6, στις 7μμ, στην πλατεία Γεωργίου.

Στην Αθήνα, νέο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25/6, 7μμ, στο Σύνταγμα.