Εργατικό κίνημα
Τουρισμός-Επισιτισμός: Φτάνει η ώρα της κλιμάκωσης με απεργία

Πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα του Επισιτισμού-Τουρισμού, 10/6. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Σε συγκέντρωση την Πέμπτη 25 Ιούνη στην οδό Β. Γεωργίου στο Σύνταγμα στις 4μμ( με στάση εργασίας 3μμ-7μμ) καλούν το Συνδικάτο και σωματεία του Επισιτισμού-Τουρισμού στο νομό Αττικής, με δυνατότητα να απλωθεί και σε άλλες πόλεις. Ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση και η νέα υπουργική απόφαση ήρθαν για να καθιερώσουν και να χειροτερέψουν τους ήδη υπάρχοντες άθλιους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Η νέα κινητοποίηση στις 25/6 αποτελεί κλιμάκωση. Μετά από ένα μπαράζ συλλαλητηρίων που ξεκίνησε στις 28 Απρίλη, είναι η πρώτη φορά που καλείται απεργία στον κλάδο. Καταρχάς, είναι απαραίτητη για να μπορούν να συμμετέχουν αυτοί που εργάζονται, αφού πλέον δεν μιλάμε για την περίοδο της καραντίνας που ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων του κλάδου ήταν κλειστό. Ταυτόχρονα όμως, η απεργία πολλαπλασιάζει τη δύναμη των ίδιων των κινητοποιήσεων. Η προηγούμενη περίοδος έδειξε ποια τάξη είναι αυτή που μπορεί να κρατήσει όρθια την κοινωνία. “Χωρίς εσένα, γρανάζι δε γυρνά”, λέει σωστά το κλασικό σύνθημα. Τώρα είναι η ώρα να μην κουνήσει το μηχανάκι ο ντελιβεράς, να μην πάρει παραγγελία ο σερβιτόρος, να μη γίνουν οι δουλειές στα ξενοδοχεία. 

Μια μαζική απεργία στον κλάδο που θα σημάνει μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση και τους εργοδότες είναι ικανή να τους αναγκάσει να πάρουν πίσω τις επιθέσεις και να επιβληθούν Συλλογικές Συμβάσεις με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, καθώς και επιδόματα σε όσους δεν βρουν δουλειά. 

Γι' αυτό δεν είναι ώρα για οικονομία δυνάμεων χρειάζεται να καλεστεί 24ωρη απεργία. Η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση και τη στάση την Πέμπτη θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η προκήρυξη του δικτύου “Καμαριέρα” που καλεί στην κινητοποίηση και βάζει την προοπτική της απεργιακής κλιμάκωσης, μοιράστηκε σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.

Με βάση τα νέα δεδομένα, ο μισθός των 534 ευρώ παραμένει μέχρι το Σεπτέμβρη για τους εργαζόμενους στα 12 μηνα ξενοδοχεία, ενώ είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και να ξαναπηγαίνουν στη δουλειά ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη. Για τους εποχικούς εργαζόμενους δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική εγγύηση επαναπρόσληψής τους, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Οι ξενοδόχοι που δεν θα ανοίξουν, μπορούν να αναστείλουν όλες τις συμβάσεις εργασίας και με δυνατότητα να αφήσουν κάποιους εκτός, οι οποίοι δεν θα πάρουν ούτε ευρώ. Επίσης, δεν προβλέπεται τίποτα για τους εργαζόμενους σε επισιτισμό, τουρισμό και ξενοδοχεία που εργάζονται με μορφές ελαστικής απασχόλησης.

Ανοιχτή πρόκληση

“Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είναι μια ανοιχτή πρόκληση ενάντια στην εργατική τάξη. Σημαίνουν ανεργία και κομμένους μισθούς για μας, ενώ τα αφεντικά παίρνουν δώρο 24 δισεκατομμύρια. Τον τζίρο 120δις των προηγούμενων χρόνων στον τουρισμό, το κράτος τον επιδοτεί με δεκάδες δισ για τους εργοδότες και μισούς μισθούς για τους εργάτες”, αναφέρει η προκήρυξη του αντικαπιταλιστικού δικτύου στον Επισιτισμό-Τουρισμό “Καμαριέρα”.

“Εργαζόμενους δυο ταχυτήτων με μισθούς που τρέχουν το ίδιο αργά και χαμηλά δημιούργησε το άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σαν να μην έφτανε η μη τήρηση των καθηλωμένων συλλογικών συμβάσεων που ζούσαμε, έρχεται η με τυμπανοκρουσίες προσπάθεια περί ανοίγματος του τουρισμού να χτυπήσει κάθε καμαριέρα, σερβιτόρο, μπουφετζή, μάγειρα ή ξενοδοχοϋπάλληλο. Οι συνάδελφοι σε ξενοδοχεία βλέπουν εργοδότες που ή δεν ανοίγουν τα ξενοδοχεία βασιζόμενοι στην πληρωμή επιδόματος στους εργαζομένους από το κράτος ή τα ανοίγουν με εκ περιτροπής εργασία που στην ουσία σημαίνει γενναίες μειώσεις μισθών. Οι συνάδελφοι στην εστίαση αντιμετωπίζουν ξαφνικά δυσανάλογο φόρτο δουλεύοντας με νέα πιεστικά πρωτόκολλα υγιεινής για ίδια ή χειρότερα μεροκάματα στο βωμό της καταναλωτικής εξόρμησης που κήρυξε το υπουργείο Τουρισμού με το Εργασίας”.

Newrest

Οι εργαζόμενοι στη Newrest, στη μαζική συνέλευση που έκαναν, πήραν απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν από την Τετάρτη 22/6 ενάντια στις μαζικές απολύσεις που θα προχωρήσει η εταιρία. Η Newrest είναι μεγάλος όμιλος μαζικής εστίασης-catering, που εκτός των άλλων, μονοπωλεί την τροφοδοσία των αεροσκαφών.