Εργατικό κίνημα
Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων: Κινητοποιήσεις εργαζόμενων

Σε 24ωρη απεργία στις 2 Ιούλη προσανατολίζεται η ΠΟΕ–ΔΟΥ με βάση την απόφαση του Γενικού Συμβούλιου της Ομοσπονδίας στις 10/6. Τα βασικά αιτήματα αφορούν την αντίθεση στην λειτουργία Ελεγκτικών Κέντρων τα οποία υποκαθιστούν και απαξιώνουν τις ΔΟΥ, την Μισθολογική Εξομοίωση παλιών και νέων συναδέλφων, την ανατροπή Ειδικού Μισθολογίου – Αξιολόγησης κ.ά.

Η εν λόγω απεργία είχε αποφασιστεί αρχικά στις αρχές του έτους, χωρίς όμως να οριστεί ημερομηνία. Ωστόσο, με αφορμή την ψήφιση τροπολογίας τον Φεβρουάριο, η οποία προωθούσε το Ειδικό Μισθολόγιο στην ΑΑΔΕ, και σε συνδυασμό με την πίεση των νέων συναδέλφων τότε για άμεση ένταξή τους στο καθεστώς της Προσωπικής Διαφοράς, οι Ομοσπονδίες του ΥΠΟΙΚ είχαν αναγκαστεί αρχικά να συμφωνήσουν για ημερομηνία στις 18/3. Στη συνέχεια όμως η απεργία υπονομεύθηκε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τελικά ανεστάλη με δικαιολογία “την έναρξη της επιδημίας”, γεγονός που καταγγέλθηκε από αρκετές αριστερές παρατάξεις.

Η περαιτέρω δραστηριοποίηση των “νέων” συναδέλφων μέσω του Συντονιστικού τους, ειδικά μετά την λήξη της καραντίνας –είχαν οργανώσει μόνοι τους κινητοποίηση στις 4/6– ενέτεινε εκ νέου την πίεση για την οριστικοποίηση ημερομηνίας, καθώς ένα από τα βασικά αιτήματα είναι η μισθολογική εξομοίωση παλιών και νέων εργαζομένων. 

Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΔΟΥ πρέπει να εφαρμόσει επιτέλους την απόφαση του Γ.Σ. και να καλέσει στην 24ωρη απεργία –και το ίδιο θα πρέπει να κάνουν κι άλλες δυο ομοσπονδίες του υπ. Οικονομικών (ΟΤΥΕ και ΟΣΥΟ). Και βέβαια παραμένει η ανάγκη η οργάνωση της απεργίας να περάσει στα χέρια της βάσης με απεργιακές επιτροπές, όχι μόνο για να έχει επιτυχία αλλά για να μην επαναληφθεί η οπισθοχώρηση που σημειώθηκε τον Μάρτη.

Νίκος Τουρνάς
μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΓΔΕ,
μέλος του Συντονιστικού για την Μισθολογική Εξομοίωση σε ΑΑΔΕ - ΥΠΟΙΚ