Εργατικό κίνημα
Απεργιακό ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις

Δήμοι

Σε στάση εργασίας την Τετάρτη 24 Ιούνη από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση στις 9πμ στο Υπουργείο Εσωτερικών προχωρούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους. Η απόφαση πάρθηκε στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 18/6. Διεκδικούν να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών στους δήμους, να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και να ενταχθούν στα ΒΑΕ νέες ειδικότητες. Επίσης, ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Θεοδωρικάκο, ο οποίος αρνείται συστηματικά να συναντήσει και να συζητήσει με μία από τις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους βρέθηκαν και αυτοί στην πρώτη γραμμή την περίοδο του κορονοϊού, όπως και οι υγειονομικοί. Η υπηρεσία της καθαριότητας είναι κομβική για να διατηρεί τις πόλεις και τις γειτονιές καθαρές ενάντια στην εξάπλωση του ιού. Το Βοήθεια Στο Σπίτι, που διεύρυνε τη λειτουργία του, παρέχει βοήθεια σε όποιον πολίτη αδυνατεί να εξασφαλίσει τρόφιμα, φάρμακα ή χρειάζεται κάποιου άλλου είδους βοήθεια. Αυτό σήμανε διπλάσια δουλειά σε υπηρεσίες υποστελεχωμένες από τις περικοπές τα προηγούμενα χρόνια. Απέναντι σε αυτό, η κυβέρνηση, πέρα από τα σποτάκια ηρωποιούσε τους εργαζόμενους για να τους χρυσώσει το χάπι, δεν προχώρησε ούτε σε προσλήψεις, ούτε σε μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. 

Αντίθετα, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με πρόσχημα την πανδημία επιτέθηκε στα εργατικά δικαιώματα. Καταργήθηκε η έννοια του ωραρίου και τα ρεπό σε εξοντωτικές δουλειές όπως στην καθαριότητα. Επιπρόσθετα, το προσωπικό τις περισσότερες φορές δεν έχει πρόσβαση στα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Αυτά βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων, όχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από την εξάντληση. Κι επειδή δεν έφτασε η εντατικοποίηση της δουλειάς για να καλύψουν τα μεγάλα κενά, μετακινήθηκαν εργαζόμενοι από κλειστές υπηρεσίες των Δήμων.  Για παράδειγμα, προσωπικό από παιδικούς σταθμούς δουλεύει στο πράσινο και την καθαριότητα ή βρεφοκόμοι μοιράζουν αντισηπτικά στην παραλία του Αλίμου. Όμως αυτή η αντιμετώπιση έχει κοντά ποδάρια. Το προσωπικό γυρνάει πίσω στις υπηρεσίες που ξανανοίγουν, αλλά οι ανάγκες για καθαριότητα και κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου παραμένουν αυξημένες. Οι μαζικές προσλήψεις μονίμων είναι μονόδρομος για να καλυψουν αυτές τις ανάγκες.

Προσλήψεις

Όμως, από το 2007 και κάθε χρόνο μέχρι σήμερα, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αναστέλλονται οι προσλήψεις στους Πρωτοβάθμιους και Δευτεροβάθμιους ΟΤΑ, εκτός από αυτές που εγκρίνει μια ειδική επιτροπή. Αυτό το τέχνασμα, δίνει άλλοθι σε δημάρχους να προχωράνε σε ιδιωτικοποιήσεις με τη δικαιολογία ότι θέλουν να κάνουν προσλήψεις αλλά δεν μπορούν(!). Η κυβέρνηση φρόντισε με θεσμικό πλαίσιο να σπρώξει κι άλλο αυτές τις προσπάθειες, που εδώ και χρόνια σκοντάφτουν στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και την κατακραυγή του κόσμου. Ειδικά η καθαριότητα είναι ένα πολύτιμο “φιλέτο” που στα χέρια των ιδιωτών θα φέρει κέρδη, αλλά χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους και ακριβότερες υπηρεσίες για τους πολίτες. 

Στο Δήμο Πεντέλης, η δήμαρχος Κεχαγιά με αντιδημοκρατικές διαδικασίες και κάνοντας χρήση διατάξεων του Υπουργείου Εσωτερικών που θεσπίστηκαν μέσω Π.Ν.Π. προχωράει σε ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους της υπηρεσίας της καθαριότητας για τρία χρόνια χρεώνοντας το Δήμο 1.800.000 ευρώ. Το έκανε, ενώ πλειοψηφικά το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να διατηρηθεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσίων του Δήμου. Το Γ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατήγγειλε αυτήν τη μεθόδευση της δημάρχου, καλεί σε κινητοποίηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και καταγγέλλει ως φυσικό και ηθικό αυτουργό τον Θεοδωρικάκο “που βρήκε την ευκαιρία μέσω Πανδημίας να δώσει σε όλους τους νεοφιλελεύθερους «φίλους του», τα «κατάλληλα» εργαλεία, για να απαξιώσουν με συνοπτικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεπουλώντας τες στα ιδιωτικά συμφέροντα".

Μάνος Νικολάου

ΕΥΔΑΠ

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη 25 Ιούνη οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής στους ιδιώτες. Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, η απεργία θα ξεκινήσει στις 6.30πμ με περιφρούρηση στα κτίρια του Περισσού και της Λαοδικείας και θα ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. 

«Tο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής (φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκης, γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία, δίκτυα μεταφοράς 400 χλμ, αντλιοστάσια) είναι η κύρια υποδομή στον κύκλο του νερού, ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Όποιος ελέγχει το νερό, ελέγχει την ζωή της κοινωνίας και των πολιτών της. Οι πολίτες του Λεκανοπεδίου δεν θα επιτρέψουν την παράδοση του νερού στα χέρια των επιχειρηματιών» εξηγούσε το ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ σε ανακοίνωσή του μόλις έγιναν γνωστά τα κυβερνητικά σχέδια.

«Είναι μια μεγάλη επίθεση για τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και για όλους τους πολίτες», μας είπε η Μαρία Αναγνώστου, μέλος του Επιστημονικού Συλλόγου και του ΣΕΚΕΣ. «Μπορεί να γίνεται μέσω των λεγόμενων ΣΔΙΤ, αλλά στην ουσία πρόκειται για άμεση ιδιωτικοποίηση αφού σπάει κομμάτια από την εταιρία και τα δίνει σε ιδιώτες. Όπως λένε, θα γίνει διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός, αλλά τα γνωστά σε μας ονόματα, όπως η Suez, που χρόνια τώρα έχει βάλει στο μάτι το νερό της χώρας, φιγουράρουν ήδη ως οι επικρατέστεροι αγοραστές.

Το νερό είναι το πιο φτηνό αγαθό μέχρι στιγμής. Ο ιδιώτης προφανώς θα σκεφτεί το κέρδος του. Η ιδιωτικοποίηση σημαίνει αύξηση της τιμής του, ενώ βέβαια απειλείται και η ποιότητά του. Φαίνεται πως ούτε η τσέπη των εργαζόμενων και όλων των κατοίκων της Αττικής που τόσο έχει χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρει την κυβέρνηση αλλά ούτε και η υγεία τους. Επιπλέον, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σε αυτές τις περιοχές; Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ μιλά για απορρόφησή τους αλλά πως θα γίνει αυτό όταν το σπίτι τους είναι εκεί; Θα πρέπει να μετακομίσουν; Θα οδηγηθούν σε παραίτηση με αυτό το καθεστώς και βέβαια όσοι αναγκαστούν να πάνε στον ιδιώτη δεν θα έχουν ούτε τους ίδιους μισθούς ούτε τα ίδια δικαιώματα.

Και η Ομοσπονδία και οι όλοι οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί με συγκεντρώσεις εργαζομένων στο Περισσό, τη Λαοδικείας και άλλους χώρους, με περιοδείες και συζητήσεις στα γραφεία και παντού. Θα γίνουν περιφρουρήσεις και θα ακολουθήσει η συγκέντρωση στο υπουργείο, που όλα δείχνουν ότι θα έχει μεγάλη συμμετοχή. Θα ήταν μεγάλη επιτυχία να απεργήσουν και οι εργαζόμενοι στους εργολάβους που πάντα έχουν πιο μεγάλη δυσκολία, γιατί θεωρητικά δεν ανήκουν στην εταιρία και δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τους εργοδότες τους να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Είναι νέα παιδιά, σε καθεστώς ομηρίας και βρίσκουν τα μεγαλύτερα εμπόδια.

Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση ξεκινάει από τα φράγματα για να προχωρήσει στα υπόλοιπα κομμάτια και τελικά να ιδιωτικοποιήσει όλη την ΕΥΔΑΠ. Δεν θα την αφήσουμε. Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό».

Λένα Βερδέ

Τραίνα-Τραμ

Σε απεργιακή “τροχιά” μπαίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) με 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 25/6, από τις 12μες μέχρι τις 4μμ, και συγκέντρωση στις 12.30μες έξω από το κτίριο του ΟΣΕ (Καρόλου 1-3). Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι Σιδηροδρομικοί, οι Σταθμάρχες, οι εργαζόμενοι στο Τραμ και του κέντρου ελέγχου λειτουργίας του Μετρό. 

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας, αγωνίζονται για υπογραφή Σ.Σ.Ε., τέτοιες που θα επιφέρουν σε όλους τους εργαζόμενους αυξήσεις και διασφάλιση της εργασίας τους, επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και κατάργηση όλων των Π.Ν.Π. που φέρουν αντεργατικές διατάξεις, προσλήψεις προσωπικού και ενάντια σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.