Γράμματα και σχόλια
Δεν ήταν “ανθρώπινο σφάλμα” του νεκρού εργάτη

Από αριστερά προς δεξιά: Εύη Συγίζη, Όλη Τσουμάνη, Γιώργος Αλιφτήρας, Θανάσης Καμπαγιάννης. Φωτό: Γιάννης Παπαθανάσης

Για «εγκληματική αμέλεια» κι όχι «ανθρώπινο σφάλμα» μιλούν οι δικηγόροι της οικογένειας του εργάτη Χρήστου Ζορμπά που σκοτώθηκε στο εργοστάσιο «Ήπειρος» στην Άρτα το Σάββατο 6 Ιουνίου. 

Οι δικηγόροι της οικογένειας, Θανάσης Καμπαγιάννης, Όλη Τσουμάνη και Εύη Συγίζη έδωσαν συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 19 Ιουνίου στο Εργατικό Κέντρο Άρτας. Τη συνέντευξη προλόγισε ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γιώργος Αλιφτήρας, καθώς το Εργατικό Κέντρο της περιοχής από την πρώτη στιγμή έχει σταθεί δίπλα στην οικογένεια. Έκανε παράσταση διαμαρτυρίας την επόμενη του θανάτου, απεργιακή συγκέντρωση τη Δευτέρα 8/6 και οργάνωσε μαζική διαδήλωση στην πόλη της Άρτας στις 11 Ιουνίου. 

Η οικογένεια του 29χρονου εργάτη έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται να δώσει μάχη μέχρι το τέλος, μέχρι να διαλευκανθεί ό, τι έγινε και ο αγαπημένος της Χρήστος έφυγε άδικα από τη ζωή. «Εμείς εκπροσωπούμε ανθρώπους καθημερινούς που δεν έχουν καμία πρόθεση να κατηγορήσουν τον οποιονδήποτε και να κατηγορήσουν άδικα για το τι έχει συμβεί. Αυτά, λοιπόν, που σας λέμε, σας τα λέμε μετά λόγου γνώσεως», είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ένας από τους τρεις δικηγόρους της οικογένειας.

Στη συνέχεια τόνισε: «Έχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι τα μέτρα ασφάλειας στο εργοστάσιο της “Ήπειρος”, στο οποίο δούλευε ο Χρήστος, ήταν μέτρα ανεπαρκέστατα και έχει εκδηλωθεί εγκληματική αμέλεια στα πλαίσια των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων. Θύμα αυτής της εγκληματικής αμέλειας ήταν ο Χρήστος. Δεν ήταν ούτε τυχαίο περιστατικό, ούτε ανθρώπινο σφάλμα αυτό το οποίο συνέβη. Για αυτόν τον λόγο από τη δική μας την πλευρά λέμε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την παραβίαση του ποινικού κώδικα της εργατικής νομοθεσίας όλων των νόμων που υπάρχουν για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και ζητάμε αυτές οι ποινικές ευθύνες να καταλογιστούν».

Σύμφωνα με την έρευνα από τη μεριά των δικηγόρων: «Το πατάρι με τους ηλεκτρολογικούς πίνακες ήταν ένα επικίνδυνο ρημαδιό», ενώ υπάρχει «σκληρό αποδεικτικό υλικό» για ό, τι υποστηρίζει η οικογένεια, όπως ανέφερε ο Θ. Καμπαγιάννης σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Στη συνέχεια οι τρεις δικηγόροι μαζί με την οικογένεια υπέβαλαν μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Άρτας προς κάθε υπεύθυνο του εργοστασίου, σύμφωνα με τον Νόμο, για παραβίαση του ποινικού κώδικα σε ό, τι αφορά τα μέτρα ασφάλειας και προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες «για την ανθρωποκτονία του Χρήστου».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η καμπάνια έκδοσης ψηφισμάτων από σωματεία, με πρωτοβουλία του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση του θανάτου του 29χρονου Χρήστου. Ψηφίσματα έχουν εκδόσει οι: Σωματείο Εργαζόμενων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Αθήνας, Σύλλογος Εργαζόμενων Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛ.ΓΟ «Δήμητρα», Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης, Σωματείο Εργαζόμενων ΜΕΤΡΟ, Σύλλογος Δασκάλων «Παρθενώνας», Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ και Α' Σύλλογος Δασκάλων Αθήνας.