Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Mηταράκης-Γιόχανσον: Δολοφονική συνεργασία

“Είχαμε μια πολύ παραγωγική ημέρα χθες, ο Νότης και εγώ.” Αυτό δήλωσε στον πρωθυπουργό η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον. Οι πρόσφατοι θάνατοι δύο προσφύγων στα στρατόπεδα στην Κόρινθο και στην Κω δεν απασχόλησαν ούτε αυτή που αναφερόμενη στα αντίσκηνα του Καρά Τεπέ μιλά για “νέες δομές(!) που φτιάχτηκαν με αφορμή τη φωτιά στη Μόρια”, ούτε και τον Μηταράκη που αναφερόμενος στους πρόσφυγες μίλησε για “βάρος”. 

Ο στόχος άλλωστε της συνάντησης δεν ήταν ποτέ ανθρωπιστικός, αλλά η ανακοίνωση της δημιουργίας μόνιμων στρατοπέδων - φυλακών για τους πρόσφυγες στα νησιά. Μάλιστα, ανακοίνωσαν και την έγκριση σχετικής χρηματοδότησης, ύψους 276 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 155 προορίζονται για τη Χίο και τη Λέσβο, κομμάτι του νέου συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου. Εκατομμύρια που χρειάζονται στην Υγεία και στην Παιδεία ξοδεύονται για να στοιβαχτούν οικογένειες και νέοι άνθρωποι στα νέα κέντρα κλειστού τύπου.

Καυτηριάζοντας τον εγκλεισμό σε τέτοιου τύπου κέντρα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν λίγες μέρες νωρίτερα εκδώσει ανακοίνωση. “Ο περιορισμός των μετακινήσεων των ανθρώπων από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι απαράδεκτη απόφαση και συνιστά διάκριση. Πρόκειται για εγκλεισμό παιδιών, γυναικών και ανδρών σε καταυλισμούς με σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού, με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, όπου είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τα ελάχιστα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία, που περιλαμβάνουν πλύσιμο χεριών, απόσταση και αυτοπεριορισμό. Τέτοιοι εγκλεισμοί κάνουν τον εκάστοτε πληθυσμό πιο ευάλωτο στον κορονοϊό από τον υπόλοιπο κόσμο. Η απόφαση βάζει τους ανθρώπους στα ΚΥΤ σε μεγαλύτερο κίνδυνο και αυξάνει το άγχος και το φόβο, που μπορεί να μετατραπούν σε αύξηση της βίας, η οποία θα είναι καταστροφική” αναφέρουν χαρακτηριστικά και κάνουν έκκληση “για την άμεση μετακίνηση όσων ζητούν άσυλο, σε σημεία όπου μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους.” 

Θα περίμενε κανείς η Επίτροπος να επισκεφθεί στη συνέχεια τον υπουργό Υγείας για να συζητήσουν τα παραπάνω αλλά προτίμησε τον Υπουργό “Προστασίας” του Πολίτη, Χρυσοχοΐδη για να ανταλλάξουν συγχαρίκια για την μείωση των ροών. Ξέχασαν με τη σειρά τους να αναφέρουν πως το “επίτευγμα” τους έχει σημάνει 315 πνιγμούς στη Μεσόγειο από την αρχή του έτους. 

Απάνθρωπη υποκρισία

Η διγλωσσία και η υποκρισία και των δύο πλευρών περισσεύει. Στο εσωτερικό ο Μηταράκης ταΐζει την ακροδεξιά μιλώντας για κλειστά κέντρα ενώ στην Ευρώπη φορά τον φιλελεύθερο μανδύα του και τα κέντρα γίνονται “πολλαπλών σκοπών”. Η Γιόχανσον από την άλλη, στη Χίο μιλούσε για καλή συνεργασία αλλά στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου μαζί με άλλους κατέκρινε την (πρώτη στην ευρωπαϊκή ιστορία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο) αναστολή της Σύμβασης της Γενεύης από την ελληνική κυβέρνηση τον Μάρτη και “αποκάλυψε” νέα κονδύλια και σχέδιο για την μεταφορά των πιο ευάλωτων σε δωμάτια ξενοδοχείων. Τα ψέματα του Μηταράκη στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ότι δεν υπάρχουν αρκετές κλίνες στην ενδοχώρα, τη στιγμή που όλα τα ξενοδοχεία είναι κλειστά λόγω της πανδημίας, αποτελεί κακόγουστο ανέκδοτο. 

Λίγες μέρες αργότερα το ελληνικό λιμενικό εμπόδιζε, και μάλιστα το διαφήμιζε με βίντεο, λέμβους προσφύγων να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με τη δικαιολογία ότι συνοδεύονταν από Τουρκικές ακταιωρούς οι οποίες και τελικά τους περισυνέλεξαν. Με πρόσχημα την πανδημία κάνουν τους πρόσφυγες αντικείμενο παζαριών στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. 

Ο κόσμος της δουλειάς, ντόπιοι και μετανάστες δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτές τις πολιτικές και τα βρώμικα παζάρια τους. Το “σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά” που φωνάχτηκε στην πλατεία Αμερικής (βλ. δίπλα) είναι δύναμη για όλους ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση που με το ένα χέρι επαναπροωθεί πρόσφυγες και με το άλλο απολύει γιατρούς στον Άγιο Σάββα και στο Χατζηκώστα στα Γιάννενα.