Εργατικό κίνημα
Απεργία στα Ασφαλιστικά Ταμεία

6/4, Απεργία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Ξεκίνησε η 48ωρη πανελλαδική απεργία (6, 7 Απρίλη) που κήρυξαν ΠΟΣΕ ΙΚΑ και η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 6/4. Την επόμενη μέρα, θα διαδηλώσουν έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ. Απεργούν ενάντια στο νέο χτύπημα της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και τις εργασιακές συνθήκες στον e-ΕΦΚΑ και στους Φορείς Κοινωνικής Πολιτικής. 

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πρόφαση την καθυστέρηση στην απόδοση συντάξεων μέχρι και 3 χρόνια στους συνταξιούχους προχωράει στη «συνδρομή πιστοποιημένων ιδιωτών» στη διαδικασία έκδοσης σύνταξης στον e-ΕΦΚΑ, καθώς και στην επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης μέσω της άμεσης εισαγωγής κεφαλαιοποιητκού συστήματος. Αντί για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο των συντάξεων, ουσιαστικά με τους ιδιώτες το μόνο που εξασφαλίζουν είναι χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. 

«Υπάρχει το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των πάντων εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα επιταχύνουν τη διαδικασία, για αυτό τον λόγο απεργούμε σήμερα και αύριο», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ. «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να καταργήσει την επικουρική σύνταξη και να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτες σε ολόκληρους τομείς, με πρώτο τον e-ΕΦΚΑ. Περιμένουμε να καταθέσουν νομοσχέδιο και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα».

«Από τα επικοινωνιακά παιχνίδια εμπαιγμού και εξαπάτησης της κοινωνίας (ψηφιακή σύνταξη με το πάτημα ενός κουμπιού, δανεικό προσωπικό, project manager, ιδιώτες στην απονομή συντάξεων…), πλήρως εργαλειοποιημένα για την υποδαύλιση και ανατροφοδότηση του κοινωνικού αυτοματισμού, ώστε να στρέψουν τους δικαίως αγανακτισμένους συνταξιούχους ενάντια στους “τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους”… έχουν ήδη στρώσει τον δρόμο για την εύκολη πέψη της επερχόμενης λαίλαπας», σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΓΑ.