Η Άποψή μας
Στους αγώνες μας βρίσκεται η λύση

23/10/19, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Όσο πιο πανικόβλητη γίνεται αυτή η κυβέρνηση καθημερινά, τόσο πιο επικίνδυνα παιχνίδια παίζει πάνω στις πλάτες μας. Η καραντίνα-ακορντεόν απέτυχε, οι θάνατοι καταγράφουν ρεκόρ αλλά οι υπουργοί του Μητσοτάκη σκέφτονται μόνο κομπίνες. Ο Γεωργιάδης παίζει με τα κλειδιά των καταστημάτων, ο Κικίλιας μοιράζει απολύσεις αντί για προσλήψεις γιατρών, ο Μηταράκης καταδικάζει τους πρόσφυγες σε θάνατο, ο Σταϊκούρας χαρίζει την Εθνική Ασφαλιστική στον μεγαλύτερο «κλινικάρχη»- στο «επενδυτικό» αρπακτικό που ελέγχει το Υγεία, το Metropolitan, την Ιασώ, το Μητέρα…

Καμιά κυβερνητική πρόκληση δεν μένει χωρίς μαχητική απάντηση. Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία βγαίνουν στις πύλες στις 7 Απρίλη συμπληρώνοντας ένα χρόνο σταθερά στην πρώτη γραμμή. Και ετοιμάζονται για απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 22 Απρίλη. Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό έχουν το δικό τους αντίστοιχο πρόγραμμα στις 9 και στις 20 Απρίλη. Στην Εκπαίδευση, φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεσηκώνονται ενάντια στα αίσχη Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Και οι πρόσφυγες υψώνουν κραυγή αγωνίας ότι και οι δικές τους ζωές μετράνε.

Ωστόσο, ο προκλητικός θίασος του Μητσοτάκη επιμένει και προσπαθεί να εκβιάσει πολιτικά: «Κι εσείς τι λύση έχετε;» ρωτάνε κουτοπόνηρα τα κυβερνητικά παπαγαλάκια. Γι’ αυτό, έχει ξεχωριστή σημασία δίπλα στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων να οργανώνουμε την κλιμάκωση της συνολικής απάντησης του κινήματος. Ενώνοντας και γενικεύοντας τις διεκδικήσεις μας συγκροτούμε την εργατική εναλλακτική λύση.

Ριζικές αλλαγές

Πρώτα απ’ όλα, η εργατική εναλλακτική έχει άμεσες απαντήσεις: οι προσλήψεις προσωπικού, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών μπορούν να σταματήσουν την μακάβρια κούρσα των θανάτων της πανδημίας εδώ και τώρα. Η ενίσχυση των συγκοινωνιών με μέσα και προσωπικό είναι άμεση λύση για τον χειρότερο καθημερινό συνωστισμό. Το άνοιγμα των σχολών και των σχολείων με τους όρους που διεκδικεί το φοιτητικό κίνημα και οι εκπαιδευτικοί μπορεί να ανακουφίσει χιλιάδες οικογένειες και να σώσει τη χρονιά για τη νεολαία.

Αλλά, παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για πιο ριζικές αλλαγές που μπορούν να ξηλώσουν τις αιτίες της πολύπλευρης κρίσης που ζούμε. 

• Δεν είναι ώρα για να παίζουν παιχνίδια οι πολυεθνικές του φάρμακου με τα εμβόλια. Τώρα είναι η στιγμή για δημόσιο οργανισμό φαρμάκου κάτω από τον έλεγχο των ηρώων της Υγείας. 

• Δεν είναι ώρα για ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ και έλεγχο της κοινωνικής ασφάλισης από τα ίδια αρπακτικά που λυμαίνονται τα ιδιωτικά νοσοκομεία και παίρνουν και την Εθνική Ασφαλιστική. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση για τραπεζίτες και «επενδυτές» είναι η απάντηση.

• Αποδείχθηκε ότι «λεφτόδεντρα» υπάρχουν, αλλά μοιράζουν δισεκατομμύρια στους βαρόνους της τουριστικής βιομηχανίας, στους εφοπλιστές και στην Aegean.  Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό μπορούν όλοι να βρουν δουλειά και να στεγάσουν και να θρέψουν όλους όσους έχουν ανάγκη επιβάλλοντας δημόσιο έλεγχο σε αυτή τη «βαριά βιομηχανία».

Δεν υπάρχει πτυχή της κοινωνικής ζωής όπου το εργατικό κίνημα να μην μπορεί να δώσει λύσεις. Το κλειδί για να πάμε μπροστά είναι να οργανώσουμε αυτό το κίνημα ώστε να μπορεί να επιβάλλει αυτές τις λύσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των καπιταλιστών και των υπουργών που τους υπηρετούν.

Βρισκόμαστε στο σημείο όπου αυτοί που κυβερνάνε έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι έρχεται μια κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, όπως έγινε το 2012. Τώρα είναι η ώρα για να δυναμώσουμε την αντικαπιταλιστική Αριστερά που παλεύει για να πάρει σάρκα και οστά η εργατική εναλλακτική.