Εργατικό κίνημα
WOLT: Ενωμένοι στον αγώνα

31/3, απεργιακή κινητοποίηση επισιτισμού και διανομέων. Φωτο: Μάνος Νικολάου

Στη δουλειά μας ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας όρος σύμβασης. Δουλεύουμε χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς δώρα και πληρωνόμαστε μόνο με βάση την παραγγελία. Τις ώρες εργασίας τις ορίζουμε εμείς, αλλά για να βγει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο πρέπει να δουλεύουμε 10 και 12 ώρες. Επίσης, υπάρχει όριο 10.000 ευρώ τον χρόνο που μπορεί να βγάλει κάποιος, δηλαδή περίπου 800 ευρώ τον μήνα. Όποιος έχει ανάγκη για περισσότερα γιατί για παράδειγμα έχει να συντηρήσει την οικογένειά του, πρέπει να ανοίξει βιβλία σαν ελεύθερος επαγγελματίας, που έχει κόστος περίπου 250 ευρώ τον μήνα. 

Η Wolt έχει συμφέρον να έχει πάρα πολλούς διανομείς, εφόσον δεν πληρώνει τίποτα παρά μόνο τις παραγγελίες. Είσαι έξω, που μπορεί να έχει κρύο και βροχή και περιμένεις να πάρεις παραγγελία. Ειδικά τον τελευταίο καιρό που έχουμε πολλαπλασιαστεί μπορεί να είναι πολλές οι ώρες αναμονής και αυτές δεν τις πληρωνόμαστε. Ο αριθμός με τον οποίο προσλαμβάνουν μπορεί να είναι πάνω από 150 άτομα την εβδομάδα γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη για δουλειά. Αυτή τη στιγμή είμαστε χιλιάδες στη Wolt. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται και κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ μας, με το άγχος να τρέξουμε να προλάβουμε να πάρουμε την παραγγελία. 

Φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει συνάδελφος που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας κι αυτό που έκανε η εταιρία είναι έρανο και όποιος θέλει από εμάς να συνεισφέρει. Η εταιρία δεν προσφέρει τίποτα παρά μόνο τα στοιχειώδη και αυτά δεν επαρκούν. 

Με τους υπόλοιπους διανομείς είμαστε συνάδελφοι, δεν είμαστε κάτι ξεχωριστό. Γι’ αυτό κατέβηκα στην απεργία του Συνδικάτου και σε αυτό πρέπει να συμμετέχουμε όλοι και όλες. Είμαστε όλοι στον κλάδο του Επισιτισμού που είναι πολύ διευρυμένος, με πάρα πολλές θέσεις εργασίας, αλλά με χαμηλούς μισθούς, απαράδεκτα ωράρια, χωρίς άδειες και δώρα. Ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε αυτά που ζητάμε είναι να είμαστε ενωμένοι και οργανωμένοι στα μαζικά συνδικάτα και να διεκδικούμε με κινητοποιήσεις στον δρόμο.

Παύλος,
διανομέας στη Wolt