Εργατικό κίνημα
Πειραιάς: Διαδήλωση για την Υγεία 3/4

3/4/21 – Παμπειραϊκή κινητοποίηση για τη Δημόσια Υγεία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Η μάχη για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας ενάντια σε μια κυβέρνηση που την οδηγεί σε διάλυση είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πειραιάς το Σάββατο 3/4 με τη μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά με αιτήματα την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και ενάντια στην καταστολή και τις διώξεις συνδικαλιστών. Η πορεία ξεκίνησε από το Πασαλιμάνι και έκανε τον γύρο του κέντρου του Πειραιά.

Συμμετείχαν δεκάδες σωματεία από πολλούς διαφορετικούς κλάδους: σωματεία λιμενεργατών του ΟΛΠ και της Cosco, ναυτεργατικά σωματεία, ο Σύνδεσμος υπαλλήλων και εμπορικών καταστημάτων Πειραιά, οι ΣΕΠΕ «Ν. Πλουμπίδης» και «Η Πρόοδος», η ΕΛΜΕ Πειραιά, το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκ. «Αγ. Σάββας», εργαζόμενοι από τη Ζώνη του Περάματος και τη Χημική Βιομηχανία και άλλοι. Εκεί ήταν ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και η κίνηση στον Επισιτισμό «Καμαριέρα», καθώς και δημοτικές κινήσεις όπως η Ανταρσία στο Λιμάνι, η Ανταρσία στην Κοκκινιά, ο Πειραιάς για όλους και η περιφερειακή κίνηση Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική. Σημαντική ήταν και η παρουσία επιτροπής προσφύγων του καμπ στο Σχιστό και της ΚΕΕΡΦΑ με το πανό τους «Άσυλο στους πρόσφυγες, κλείστε τα στρατόπεδα».

Από την εξέδρα, ανάμεσα σε άλλους, μίλησε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, που η απόλυσή του συμπυκνώνει την επίθεση της κυβέρνησης στα δημόσια νοσοκομεία και τον συνδικαλισμό. «Είναι γελασμένοι ότι θα περάσει η επίθεση στον συνδικαλισμό. Μέσα στην πανδημία, τα συνδικάτα μας έγιναν πιο δυνατά. Ο κόσμος στρέφεται στα σωματεία για να παλέψει για τα δικαιώματά του. Η μάχη ενάντια στην απόλυσή μου δεν τελείωσε. Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είμαστε πιο οργισμένοι για να παλέψουμε την κυβέρνηση και το σύστημά τους που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι φτώχεια, ανεργία και θάνατο», ανέφερε και καταχειροκροτήθηκε από τους διαδηλωτές.

Το ΕΚΠ συνέχισε τις δράσεις του με την κινητοποίηση την Δευτέρα 5/4 έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της Cosco.