Εκπαίδευση και νεολαία
Προσχολική Αγωγή: Σε κοντέινερ!

Oργή έχει προκαλέσει σε εκπαιδευτικούς και γονείς η προσπάθεια του Δήμου Αθήνας να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, μετά από 4 χρόνια που νομοθετήθηκε, χωρίς σχεδιασμό και χρηματοδότηση. 

Ενώ ο δήμαρχος σκορπά 2 εκατομμύρια ευρώ στον Μεγάλο Περίπατο και 90 εκατομμύρια στον Παναθηναϊκό, για τις εκπαιδευτικές ανάγκες δεν έχει και υπονομεύει την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής, αναγκάζοντας χιλιάδες γονείς να πληρώσουν ξανά τους ιδιώτες. Βάζει 60 περίπου κοντέινερς σε προαύλια σχολείων και αδόμητα οικόπεδα. Σε μια επίδειξη αυταρχισμού, χωρίς να ρωτήσει την εκπαιδευτική κοινότητα, επιτάσσει από τις υπάρχουσες σχολικές υποδομές χώρους αναγκαίους για τη διεξαγωγή του αναλυτικού προγράμματος και τη λειτουργία των σχολείων, όπως αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθηκών, μουσικής, εργαστηρίων, τάξεων υποδοχής και ένταξης και προαύλια. 

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα αντιμετωπίζουν χρόνια κτιριακά προβλήματα, τη λύση των οποίων διεκδικούμε οι εκπαιδευτικοί με τα σωματεία μας, μαζί και με τους γονείς. Στην περίοδο της πανδημίας διεκδικούμε το άνοιγμα των σχολείων με τους όρους του εκπαιδευτικού κινήματος, σπάσιμο τμημάτων, μέχρι 15 παιδιά σε κάθε τμήμα, διορισμούς εκπαιδευτικών και όλα τα μέτρα προστασίας. Αντί λοιπόν Δήμος και κυβέρνηση να εξασφαλίσουν το ασφαλές άνοιγμα με ενοικιάσεις αιθουσών, στοιβάζουν περισσότερα παιδιά μέσα στους ίδιους σχολικούς χώρους και βάζουν τα προνήπια-νήπια ακόμα και σε Γυμνάσια και Λύκεια. 

Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών σωματείων εκφράστηκαν και στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας (22/3/21) ενώ στη συνέχεια αντέδρασαν εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων, όπου επιτάσσονται χώροι. Σε ανακοίνωσή τους, η Α’΄και η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας ζητούν να μην τοποθετηθούν οικίσκοι σε Γυμνάσια και Λύκεια και να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση σε σύγχρονες υποδομές, με μόνιμους διορισμούς και γενναία χρηματοδότηση. 

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών “Αθηνά” και “Αριστοτέλης” καλούν σε συντονισμό συλλόγους διδασκόντων, συλλόγους γονέων, σωματεία και προτείνουν κοινή δράση και κινητοποίηση. Είναι μια σωστή πρόταση, μπορούμε να οργανώσουμε μια τέτοια κινητοποίηση στο Δημαρχείο της Αθήνας, όταν θα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, τη Δευτέρα 19/4/21. 

Να απαιτήσουμε να βρει ο Δήμος κτίρια για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής με απαλλοτριώσεις οικοπέδων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, με αξιοποίηση κτιρίων του ΤΑΙΠΕΔ και σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ να εκπονήσει πρόγραμμα για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων, που θα περιλαμβάνει και τη στέγαση της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Ταυτόχρονα, να συνδέσουμε τη μάχη αυτή με τον γενικότερο αγώνα του πανεκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στους αντιπαιδαγωγικούς νόμους της Κεραμέως που στοιβάζουν νήπια και μαθητές Δημοτικού σε υπερπληθή και υποβαθμισμένα τμήματα των 25 και διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που διορίζει 1000 αστυνομικούς στα πανεπιστήμια αντί για εκπαιδευτικούς και αδιαφορεί για τις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας. 

Ντίνα Γκαρανέ,
εκπαιδευτικός Γ’΄ΕΛΜΕ Αθήνας