Εργατικό κίνημα
ΣΕΗ: Συνέλευση 11/4

13/3/21, Διαδήλωση καλλιτεχνών #artattack. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών την Κυριακή 11 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο ανοιχτό θέατρο “Σχολείον της Αθήνας” (Πειραιώς 52, Πειραιάς). Βασικό θέμα της συνέλευσης είναι η συλλογική σύμβαση εργασίας στο ελεύθερο θέατρο και στα ΔΗΠΕΘΕ μετά και την υπογραφή σύμβαση στο Εθνικό, όπως και η πρόταση για διαγραφή του Λιγνάδη από το σωματείο και ο Κώδικας Δεοντολογίας στις κρατικές σκηνές. Μέσα από τη συνέλευση είναι ευκαιρία να οργανωθεί το πώς θα μπορέσουν να επιβάλουν οι εργαζόμενοι ότι τα θέατρα και οι χώροι Πολιτισμού θα ανοίξουν με πρωτοβουλία και όρους που θα επιβάλουν οι ίδιοι και το σωματείο τους και όχι οι μεγαλοπαραγωγοί και η κυβέρνηση.

«Υπογράφηκε Συλλογική Σύμβαση στο Εθνικό Θέατρο, που είναι ίδια, κυρίως μισθολογικά, με του 2011», τονίζει ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος μέλος του ΣΕΗ και της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών. «Είναι κατάτι μειωμένες οι αποδοχές για εκτός έδρας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η σύμβαση λέει ότι κάτω από ειδικές συνθήκες μπορεί να αναιρεθεί. Τι εννοούν ειδικές συνθήκες; Αν η πανδημία είναι ειδική συνθήκη αυτομάτως αναιρείται. 

Η συλλογική σύμβαση θα έπρεπε να αναφέρει και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, που η μάχη ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις έγιναν κέντρο στον χώρο μας. Αυτό που βάζει η νέα συλλογική σύμβαση του Εθνικού είναι ανοιχτές οντισιόν, για να σταματήσουν τυχόν στημένες ιστορίες και εκβιασμοί. Αυτό είναι αποτέλεσμα των αγώνων που ξεδιπλώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Όμως οι ανοιχτές οντισιόν από μόνες τους δεν εγγυόνται τη διαφάνεια. Η πρόταση της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης είναι να γίνονται οι οντισιόν με συμμετοχή μέλους του Σωματείου που εποπτεύει ότι γίνονται όλα όπως πρέπει.

Η συνέλευση την Κυριακή 11/4 είναι πολύ σημαντική για να συζητηθούν όλα αυτά και για να μπουν οι επόμενες κινητοποιήσεις. Η υπογραφή και εφαρμογή συλλογικής σύμβασης στο ελεύθερο θέατρο, που καταργήθηκε το 2014 λόγω μνημονίων και από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα να μας καλύπτει, είναι η μεγάλη μάχη. Η δυναμική που έχει ο κλάδος με την συσπείρωση στα σωματεία και την παρουσία στους δρόμους χρειάζεται να συνεχιστεί. Είναι η μόνη εγγύηση ότι θα πετύχουμε».

 

• Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη την Πέμπτη 8 Απρίλη στις 12μεσ. στην Αιόλου 47, 5ος όροφος.