Εργατικό κίνημα
Νοσο­κομεία SOS

30/3, Πορεία στο Υπουργείο Υγείας ενάντια στην απόλυση του Κ. Καταραχιά. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έγκλημα της κυβέρνησης στο ΕΣΥ. Εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας, το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία βουλιάζουν από τις εισαγωγές, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ, τα κρούσματα στο προσωπικό. Η οργή των υγειονομικών παντού ξεχειλίζει. Οι αποκαλύψεις, οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις είναι καθημερινές σε όλη τη χώρα,

Η τελευταία μαζική διασπορά ήρθε από το ΓΝΑ Γεννηματάς με δεκάδες κρούσματα στο προσωπικό. Καθώς το νοσοκομείο μετατρέπεται όλο το τελευταίο διάστημα αποκλειστικά σε covid, χωρίς νέες προσλήψεις ή ενίσχυση σε υποδομές και εξοπλισμό όπως διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι με συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση τις προηγούμενες βδομάδες, ήταν θέμα χρόνου το πότε αυτό θα γινόταν υγειονομική βόμβα. Και δεν είναι το μόνο.

Την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο συγκεντρώθηκαν στην πύλη και έκλεισαν την εφημερία, οργισμένοι με τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν για τους ίδιους και τους ασθενείς τους. Μαζικά κρούσματα ασθενών και νοσηλεία τους σε ψυχιατρικά τμήματα, απουσία εξειδικευμένου επαρκούς προσωπικού και απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, έλλειψη μέσων προστασίας και ενδελεχούς ιχνηλάτησης, εξουθενωμένο προσωπικό που αδυνατεί να ανταποκριθεί, αυτή είναι η κατάσταση στο Δρομοκαΐτειο. Με τους εργαζόμενους και το Σωματείο τους να απαιτούν να μεταφερθούν άμεσα οι ασθενείς με covid που αυξάνονται συνεχώς, να σταματήσουν οι εφημερίες και να στελεχωθεί τώρα με προσωπικό το νοσοκομείο που έχει πάνω από 1000 οργανικές θέσεις κενές.

Τις ίδιες μέρες στο ΠΑΓΝΗ επιβεβαιώνονταν πολλαπλά κρούσματα σε προσωπικό και ασθενείς εξαιτίας, όπως τονίζει το Σωματείο Εργαζόμενων, της πολιτικής του χαμηλότερου δυνατού κόστους με συνεχείς εκπτώσεις στη λήψη προληπτικών μέτρων. Η αντιμετώπιση μάλιστα της Διοίκησης ήταν να κλειδώσει (!) όλες τις πόρτες εκτός της κεντρικής. «Δεν είναι δυνατόν ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, όπως είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με πάνω από 2000 εργαζόμενους και εκατοντάδες ασθενείς και συνοδούς, να εξυπηρετείται από μία μόνο είσοδο. Δημιουργεί ανασφάλεια και επικινδυνότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού. Ενισχύει τον συνωστισμό στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου», καταγγέλλει το Σωματείο.

Την ίδια στιγμή στο Ιπποκράτειο Αθήνας, στην εφημερία του περασμένου Σάββάτου, επαναλαμβάνονταν οι σκηνές που είχαν έρθει στο φως πριν λίγες μέρες στον Ευαγγελισμό με δεκάδες ασθενοφόρα το ένα πίσω από το άλλο στο προαύλιο. Αυτή η εικόνα κάνει τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση του νοσοκομείου με επτά κλίνες ΜΕΘ να μοιάζουν με κακόγουστο αστείο. Πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποκαλύπτουν ότι αυτές φορτώθηκαν στους ίδιους να τις δημιουργήσουν από το μηδέν χωρίς προσωπικό και μηχανήματα.

Ελλείψεις και απολύσεις

Ενώ αυτή η κατάσταση επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία (τα έγγραφα από το Τζάνειο με τις εισαγωγές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά μερικά λεπτά προκάλεσαν επίσης σοκ), τα ιδιωτικά νοσοκομεία χρυσοπληρώνονται για να κάνουν επιλογή ασθενών. Όπως έγραψε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς: «Μαχαιρωμενος μετανάστης έρχεται στα Επείγοντα. Παραπέμπεται στο “καλό” ιδιωτικό που εφημερεύει μαζί μας για θωρακοχειρουργό που δεν διαθέτουμε. Τον στέλνουν πακέτο πίσω και αρνούνται να τον δουν διότι δεν έχει ΑΜΚΑ». Και «Το υπουργείο Υγείας υποχρεώνει να μεταφέρονται νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ιδιωτικά νοσοκομεία, κάθε τέσσερις μέρες (!), για να συνεχίσουν τη νοσηλεία τους και να αδειάσουν κρεβάτια στο δημόσιο για την εφημερία. Ε, μια ασθενή την στείλανε πίσω γιατί ήταν πολύ βαριά ασθενής για τα γούστα τους».

Όσο πιο αναγκαία γίνεται η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση στα αφεντικά τους, τόσο η κυβέρνηση αρνείται να το υλοποιήσει για να μην χάσουν τα κέρδη τους οι φίλοι της οι κλινικάρχες. Αντίθετα, προχωρά σε κλιμάκωση των επιθέσεων στους υγειονομικούς.

Η απόλυση επικουρικής γιατρού, μητέρας μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικο τέκνο στα Γιάννενα, στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, είναι το τελευταίο επεισόδιο. «Μετά την απόλυση του συναδέλφου Κώστα Καταραχιά, επικουρικού ακτινολόγου και προέδρου του σωματείου των εργαζομένων του Αγίου Σάββα, λόγω συνδικαλιστικής δράσης, η κυβέρνηση απολύει συνάδελφο επικουρικό γαστρεντερολόγο στο νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων. Η συνάδελφος μπήκε στο στόχαστρο του διοικητή του νοσοκομείου Χατζηκώστα επειδή διεκδίκησε τα αυτονόητα! Απαιτούμε να μην απολυθεί η συνάδελφος επικουρικός!», ανέφερε η ΟΕΝΓΕ.

Τη Δευτέρα οργανώθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο ενάντια στην προκλητική και σεξιστική αυτή απόφαση. Όπως έγραψε η ίδια η επικουρική γιατρός παραμονή της κινητοποίησης: «Αύριο λήγει η σύμβασή μου και θα πάψω να είμαι προσωπικό του νοσοκομείου αν ο διοικητής συνεχίσει την τακτική τρομοκρατίας που έχει ξεκινήσει σχεδόν από την αρχή της θητείας του. Θα είμαι η 2η επικουρική γιατρός πανελλαδικά που δεν θα λάβει την προβλεπόμενη παράταση γιατί δεν σιώπησα στην αυθαίρετη στέρηση αδειών μου, στην αυθαίρετη τιμωρία με στέρηση μέρους του βασικού μου μισθού και στην παράνομη μετακίνηση που με εξανάγκασαν εδώ και μισό χρόνο χωρίς να συντρέχει κανένας απολύτως λόγος πλην αιτιών στοχοποίησης...».

Mαζική κινητοποίηση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζόμενων, έγινε την περασμένη Τετάρτη 31 Μάρτη και στον Ευαγγελισμό, ενάντια στην αυταρχική απόφαση της διοίκησης να επιβάλλει πρόστιμα στέρησης μισθού σε δυο ειδικευόμενους γιατρούς. Η κινητοποίηση κατέληξε σε κατάληψη του γραφείου της Διοίκησης, με την τελευταία να είναι εξαφανισμένη...