Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
9/10: Δεν περνάνε ούτε οι φασίστες ούτε τα ΜΑΤ!

9/10, Αθήνα, Αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Με μαζική συμμετοχή χιλιάδων αντιφασιστών και αντιρατσιστών, προσφύγων, μεταναστών, νεολαίων, εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων και παρά τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/10 το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια στον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Τη συγκέντρωση στα Χαυτεία άνοιξαν με τις μουσικές τους ο Νίκος Γιακουμάκης και η Βάσω Μιχαηλίδου ενώ κατέφταναν κοινότητες μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα σε γειτονιές της Αθήνας και πρόσφυγες με πούλμαν από τα καμπ της Αθήνας.

Καθώς οι μουσικοί κατέβαιναν από τη σκηνή και ενώ χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, συγκεντρώνονταν μπροστά στην εξέδρα για να ακούσουν τους χαιρετισμούς, η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα με χημικά και χτυπώντας με τις ασπίδες. Οι επιθέσεις των ΜΑΤ δεν περιορίστηκαν στους διαδηλωτές. Επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους ενώ παρεμπόδιζαν διαρκώς με ελέγχους τον κόσμο που βρισκόταν στους γύρω δρόμους να συμμετέχει στη συγκέντρωση.

Παρά τις προκλήσεις η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κανονικά. Πρώτη ανέβηκε στην εξέδρα η Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης και μία εκ των τεσσάρων τραυματιών από την επίθεση των φασιστών στο Ν. Ηράκλειο. “Τα τάγματα εφόδου της ΧΑ προσπαθούν να ξανασηκώσουν κεφάλι και ξέρουμε πολύ καλά, και τους βλέπουμε εδώ μπροστά μας, ποιος τους κάνει πλάτες και ποιος τους στρώνει το δρόμο” είπε δείχνοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ. “Όμως έχουμε τη δύναμη να τους τσακίσουμε. Οι χιλιάδες που ξεσηκώθηκαν άμεσα μετά τις επιθέσεις την προηγούμενη εβδομάδα ανάγκασαν τον κρατικό μηχανισμό να καταδικάσει τον χρυσαυγίτη Μ. Παπαδιονυσίου σε 36 μήνες φυλακή μέσα σε μόλις τρεις μέρες μετά την επίθεση. Διαδηλώνουμε μαζικά, με τους πρόσφυγες μπροστά, για σύνορα ανοιχτά, για να τσακίσουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά”.

Προσφύγισσα

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Παρβανά Αμίρι, προσφύγισσα από το στρατόπεδο της Ριτσώνας. “Είμαι η Παρβάνα, μια από τους χιλιάδες πρόσφυγες που πέρασαν βουνά και σύνορα για να έρθουμε εδώ. Αν δεν μας επιτρέψετε να μιλήσουμε, θα φωνάξουμε. Αν δεν μας αφήσετε να δράσουμε στις πόλεις, θα δράσουμε μέσα στα στρατόπεδα”, είπε ξεκινώντας με βαθιά χαραγμένο τον θυμό στο πρόσωπο της. “Δεν θα αφήσουμε ποτέ κανένα να μας πάρει το δικαίωμα της ελεύθερης κίνησης, έκφρασης και δράσης... Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτή τη μέρα και όσα μας συμβαίνουν. Είμαστε εδώ και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αντιστεκόμαστε γιατί δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι”.

Στη συνέχεια ο Θανάσης Καμπαγιάννης από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής πήρε το μικρόφωνο για να θυμίσει πως “έναν χρόνο πριν, όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της δίκης της ΧΑ, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα σε μια διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων”. “Δεν θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε καλύτερα τη σημερινή μέρα. Μας θυμίσατε την 7 Οκτώβρη, μας πεισμώσαστε, μας θυμίσατε με ποιον είστε”, συμπλήρωσε βροντοφωνάζοντας. “Δέκα χρόνια πριν, σε αυτήν την πλατεία τα ΜΑΤ συνόδευαν τα τάγματα εφόδου του Κασσιδιάρη, που πήγαιναν να κάνουν τα πογκρόμ τους. Σήμερα τα ίδια ΜΑΤ επιτέθηκαν σε μωρομάνες. Αυτός είναι ο ρόλος του κράτους και της αστυνομίας”, είπε και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στη συγκέντρωση. 

Ο Βαγγέλη Γκιγκής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, αφού απαίτησε από τα ΜΑΤ να κάνουν πίσω, διάβασε την ανακοίνωση του ΣΦΕΑ. “Για εμάς τα μέλη του συνδέσμου που αντιστάθηκαν στη φασιστική χούντα, η μέρα της καταδίκης της ΧΑ μας θυμίζει τη δική μας αντίσταση και μας καλεί σε επαγρύπνηση γιατί ο φασισμός δεν τελείωσε, όπως μας θυμίζουν οι τελευταίες επιθέσεις ναζιστικών ομάδων. Καλούμε το λαό σε αντίσταση” ανέφερε μεταξύ άλλων, καλώντας και αυτός με τη σειρά του τον κόσμο να διαδηλώσει.

“Είστε τρομοκρατημένοι και απομονωμένοι γιατί η εργατική τάξη από τα νοσοκομεία μέχρι τα σχολεία σας έχει κολλήσει στον τοίχο”, φώναξε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. “Η Κεραμέως αναγκάστηκε να κάνει αγωγή για να σταματήσει η οργή των εκπαιδευτικών. Δεν πείθετε κανέναν και γι' αυτό κάνετε πλάτες στους φασίστες. Παίζετε το χαρτί του ρατσισμού. Μας θυμίσατε εδώ τα εγκλήματα του Λιμενικού και της αστυνομίας που πνίγουν πρόσφυγες στο Αιγαίο και στον Έβρο. Είστε δολοφόνοι. Δολοφονήσατε τη Μιμή Μουκάγιε και τον Ιμπραήμ Εργκιούν. Και τα κάνετε αυτά γιατί δεν έχετε τίποτα να προσφέρετε στον φτωχό κόσμο. Δεν περνάει όμως ο αποπροσανατολισμός” είπε. “Θα διαδηλώσουμε, θα ρίξουμε την κυβέρνηση, θα τσακίσουμε τους φασίστες και θα ανοίξουμε τον δρόμο για μια καλύτερη κοινωνία”.

“Η νίκη επί της ΧΑ δεν ήταν των θεσμών, ούτε βγήκε από τα δικαστήρια. Ήταν ένας καθαρός θρίαμβος του αντιφασιστικού κινήματος” είπε ο Βασίλης Κουκαλάνι, σκηνοθέτης-ηθοποιός. “Είμαστε εδώ ενωμένοι, ποικιλόμορφοι, πολύχρωμοι και θα συνεχίσουμε. Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό και τις τέχνες είναι το ριζοσπαστικό αντίθετο του φασισμού και των μπάτσων που τους στηρίζουν. Μαζί θα τους νικήσουμε”.

Επόμενη ομιλήτρια, η Άννα-Μαρία Παραθύρα, εκ μέρους φοιτητικών συλλόγων Αθήνας, τόνισε πως “οι πολιτικές της κυβέρνησης τσακίζονται με τους αγώνες μας στους δρόμους, στις σχολές και στα σχολεία. Είμαστε εδώ ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ΧΑ, όχι μόνο για επετειακούς λόγους αλλά επειδή δεν εφησυχάζουμε, θα είμαστε εδώ καθημερινά”. 

Αναστολές

Η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων νοσοκομείου Γεννηματά ξεκίνησε λέγοντας πως “σαν υγειονομικοί παλέψαμε ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό. Δεν αφήσαμε να περάσουν οι αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες. Τώρα με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις αναστολές πάνε να μας διχάσουν και να ανοίξουν τον δρόμο στους φασίστες. Δεν θα τους αφήσουμε. Παλεύουμε για ένα ΕΣΥ δημόσιο και δωρεάν για όλους: κάθε φυλής, κάθε χρώματος και κάθε θρησκείας και θα το επιβάλλουμε. Δεν θα τους αφήσουμε να το διαλύσουν”.

“Με κάθε τρόπο θα είμαστε στο δρόμο για να πολεμήσουμε τον φασισμό, όλοι και όλες μαζί, με τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όλες τις κοινωνικές κατηγορίες που οι φασίστες και η κυβέρνηση στοχοποιούν. Η Αθήνα ήταν και θα είναι πόλη αντιφασιστική”, είπε ο Βασίλης Γλέζος εκ μέρους της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη. 

Τελευταίος μίλησε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος ‘Η Ενότητα'. “Στις 7 Οκτώβρη εμείς κερδίσαμε και εσείς χάσατε”, είπε απεθυνόμενος στην αστυνομία και το υπουργείο ΠροΠο. “Και θα χάσετε πάλι”, συνέχισε. “Το αντιρατσιστικό κίνημα δυναμώνει. Σήμερα είναι το πανηγύρι μας. Δείχνετε μίσος και δεν θέλετε να υπάρχει δημοκρατικός σεβασμός και ανθρωπιά. Εμείς θα είμαστε όρθιοι μέχρι να νικήσουμε. Όλοι μαζί σήμερα θα πάμε στο Σύνταγμα και θα φωνάξουμε 'Ποτέ ξανά φασισμός'”.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τον δρόμο και βάδισαν μέχρι το Σύνταγμα από την οδό Σταδίου, αντιμετωπίζοντας συνεχώς τις προκλήσεις των ΜΑΤ. Τα συνθήματα “Ποτέ ξανά φασισμός”, “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί”, “Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά” που ακούγονταν από την κεφαλή της διαδήλωσης που έφτανε στη Βουλή ως το τέλος της, στην κορυφή της Σταδίου, διέκοπτε κάθε τόσο το σύνθημα “Έξω απ΄την πορεία η αστυνομία”. Φτάνοντας στο Σύνταγμα όπου βρίσκονταν εκατοντάδες περαστικοί και τουρίστες, η αστυνομία φρόντισε άμεσα να παραχωρήσει όλο το οδόστρωμα και να σταματήσει τις προκλήσεις, για να ξεκινήσει και πάλι λίγα μέτρα πιο μακριά. 

Στην κορυφή της πορείας βρέθηκαν με το πανό τους οι δικηγόροι της Εναλλακτικής Παρέμβασης. Πίσω τους ακολούθησαν με πανό τα μπλοκ των Α’, Γ’΄και Ε’΄ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΚΕΕΡΦΑ, ο Σύλλογος εργαζομένων των νοσοκομείων ΓΝΑ Γεννηματάς και Αγ. Σάββας, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, εργαζόμενοι των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού, πρόσφυγες από τα στρατόπεδα της Ριτσώνας, του Ελαιώνα, της Μαλακάσας και του Σχιστού, οι φοιτητικοί σύλλογοι ΣΔΟΚΕ-ΠΑΔΑ, Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών, Γεωλογικού, Γεωπονικής, Χημικού, Φιλοσοφικής και ΤΕΑΠΗ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, η Αφγανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, η Color Youth, η παιδαγωγική ομάδα Σαματασάββατα, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, η Αριστερή Συσπείρωση, η ΟΡΜΑ και η Νεολαία Σύριζα.

Κατεβαίνοντας την οδό Πανεπιστημίου οι χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι στα Χαυτεία απ' όπου και αποχώρησαν οργανωμένα μέσα σε συνθήματα και χειροκροτήματα. 


Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα οφείλει να συσπειρωθεί γύρω από το αντιφασιστικό κίνημα και να δουλέψει μαζί και γύρω από αυτό. Η επανεμφάνιση των φασιστικών ταγμάτων εφόδου μας έχει επηρεάσει άμεσα με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να δέχονται βίαιες επιθέσεις στα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία έπεσαν θύματα πετροβολισμού. Τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, αλλά και οι υπόλοιπες επιθέσεις των τελευταίων ημερών, μας έδειξαν για μία ακόμα φορά πόση δουλειά χρειάζεται να γίνει για το συνολικό ξερίζωμα του νεοναζισμού από την κοινωνία. Αλληλέγγυα σε προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς, διεκδικούμε μαζί τους τον χώρο μας στην κοινωνία, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω. Στο ίδιο πνεύμα, καλούμε το αντιφασιστικό κίνημα να συμμετεχει μαζικά στην διαδήλωση έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 20 του Οκτώβρη οπότε και θα ξεκινήσει η δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου.

Σάββας Κλεάνθους, εκ μέρους της Colour Youth 

Είμαστε σήμερα εδώ για να διαδηλώσουμε γιατί ζητάμε να σταματήσουν οι απελάσεις και οι φυλακίσεις. Εγώ έφυγα από το Αφγανιστάν γιατί δεν υπήρχε ασφάλεια. Η οικογένεια μου έχει πάει στο Ιράν. Ήρθα εδώ για να τους υποστηρίξω οικονομικά. Στο στρατόπεδο της Ριτσώνας είμαστε 2000 πρόσφυγες. Θέλουμε χαρτιά για να μπορούμε να δουλέψουμε και για να πάμε σε άλλες χώρες. Εγώ προσωπικά έχω δουλέψει έξι μήνες οικοδομή και τελικά έμεινα απλήρωτος. Η μικρή μου κόρη που είναι εδώ μαζί μου, είναι μόλις τριών μηνών. Έχει γεννηθεί εδώ στην Ελλάδα. Πρέπει να παλέψουμε μαζί ντόπιοι και πρόσφυγες.

Τζαουάντ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν 

Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε για τα δικαιώματα των προσφύγων στην Ελλάδα. Για το δικαίωμα στα χαρτιά και στην ελευθερία. Υπάρχει ρατσισμός απέναντι στους μαύρους και τους Άραβες. Γι' αυτό είμαστε εδώ ενωμένοι μαζί με τους Έλληνες. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαδηλώνουμε και θα συνεχίσουμε. Ήρθαμε από την Κυψέλη οργανωμένα με την ΚΕΕΡΦΑ. 

Σιρίλ Ντονμπέ, μετανάστης από το Καμερούν

Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία για τα παιδιά μας. Στο καμπ στο Σχιστό που ζούμε δεν πηγαίνει κανένα παιδί στο σχολείο. Κάποιοι πρόσφυγες είναι εδώ πέντε και έξι χρόνια και ακόμα δεν έχουν μπορέσει να μάθουν ελληνικά. 

Μιρφάρ Μοχαμάντι, προσφύγισσα από το Αφγανιστάν 

Είμαστε εδώ, ένα χρόνο από την καταδίκη της ΧΑ, όχι εν είδει πολιτικού μνημοσύνου αλλά για να πούμε ότι η καταδίκη ήταν μόνο η αρχή καθώς βλέπουμε τα φασιστοειδή να σηκώνουν ξανά κεφάλι και στελέχη της ΝΔ, όπως ο Μπογδάνος, ακροδεξιούς να μιλάνε ρατσιστικά στη Βουλή. Έχουμε κάνει ξεκάθαρο πως φασίστες δεν χωράνε ούτε στα σχολεία, ούτε στις σχολές, ούτε στις γειτονιές μας.

Άρης, φοιτητής, Μεταλλειολόγοι Αθήνας 

Η επίθεση που δεχτήκαμε σήμερα, οικογένειες και μικρά παιδιά, γυναίκες, σε μια δημοκρατική χώρα, την ώρα που διαδηλώναμε ενάντια στην ρατσιστική πολιτική του Μηταράκη και του Μητσοτάκη δεν μας σταματάει. Τα εκατομμύρια που δίνει η ΕΕ και ο Μηταράκης για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων θα έπρεπε να δίνονται αλλού. Καταδικάζουμε την επίθεση στα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και τους φοιτητικούς συλλόγους. Απαιτούμε να σεβαστούν το ελάχιστο δικαίωμά μας στη διαδήλωση. Αυτοί που επιτρέπουν στη ΧΑ να επιτίθεται σε αυτούς που αγωνίζονται για την ελευθερία είναι καταδικασμένοι.

Σουλεϊμάν Ασούρ, πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα” 

Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε για κάθε άνθρωπο, ειδικά για τους κυνηγημένους. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά που διεκδικούμε παρά μόνο με τη βία. Έτσι έκαναν και με τους εκπαιδευτικούς για να μας σταματήσουν. Το εκπαιδευτικό κίνημα θα συνεχίσει. Θα παλέψουμε για τους μαθητές μας και τους γονείς τους. 

Παναγιώτης, εκπαιδευτικός, Γ΄ΕΛΜΕ Αθήνας 

Είδαμε για άλλη μια φορά τι εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει 'ίσες αποστάσεις' και πως “καταδικάζει τη βία απ' όπου και αν προέρχεται”, όταν βλέπουμε αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά σε παιδάκια. Αυτή είναι η εικόνα της κυβέρνησης. Είμαστε όμως εδώ σήμερα γιατί τον φασισμό δεν θα τον ξεριζώσει από την κοινωνία μια δικαστική απόφαση αλλά οι αγώνες και η αλληλεγγύη απέναντι στους πιο αδύναμους.

Γιώργος Ρόδης, γενικός σύμβουλος ΠΟΕ-ΔΟΥ

 

Φωτό: Γιώργος Πίττας, Στέλιος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Δασκαλάκης