Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Καταδίκες για τους φασίστες

Ο Μάριος Παπαδιονυσίου οδηγείται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Φωτό: Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σε 36 μήνες με αναστολή καταδικάστηκε ο φασίστας Μάριος Παπαδιονυσίου στις 6/10 από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο. Καταδικάστηκε για διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και οπλοκατοχή. Από τις καταθέσεις των παθόντων Σ. Χατζηδήμου, Θ. Τζινιέρη και Α. Φράγκου φάνηκε ο οργανωμένος χαρακτήρας της επίθεσης και ο ηγετικός ρόλος του Παπαδιονυσίου σε αυτή. Από το υλικό που προσκόμισαν οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας φάνηκε επίσης ο ρόλος του και στην επίθεση της Καλλιθέας τον Μάρτη του 2019. 

Παράλληλα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας ζήτησε με παραγγελία του προς τις εισαγγελίες Εφετών Αθηνών και Θεσσαλονίκης να διερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται με τις επιθέσεις σε Σταυρούπολη και Ηράκλειο βαρύτερα εγκλήματα, όπως αυτό της εγκληματικής οργάνωσης. Η γρήγορη και βαριά καταδίκη του Παπαδιονυσίου, αλλά και η εξέλιξη αυτή δείχνει την παρακαταθήκη που έχει βάλει το αντιφασιστικό κίνημα μετά τη νίκη της 7 Οκτώβρη του 2020. Με χιλιάδες να διαδηλώνουν όλη τη βδομάδα, το κίνημα έδειξε τη δύναμή του να σταματήσει τα τάγματα εφόδου. Παράλληλα, κανένα ΜΜΕ δεν θέλησε πια να μείνει έξω από αυτή την ιστορία, ενώ ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορούσε να καλύψει τους φασίστες όπως παλιά.

Η δίκη των συλληφθέντων για την επίθεση στη Σταυρούπολη αναβλήθηκε για τον Μάρτη του 2022. Η μάχη για να καταδικαστούν οι δράστες και να ξηλωθούν οι οργανώσεις τους συνεχίζεται με τον αέρα της νίκης.


ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Σε 6 μήνες με αναστολή καταδικάστηκε ο χρυσαυγίτης Καλλίστρατος Σιμάκος για εξύβριση με ρατσιστικό κίνητρο σε βάρος του πακιστανού εργάτη Χασάν Ρεζά. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, που εκδίκασε την υπόθεση την Παρασκευή 8 Οκτώβρη, αποφάσισε, αντίθετα με την εισαγγελική πρόταση, να καταδικάσει τον χρυσαυγίτη, μέλος του τάγματος εφόδου της Σαλαμίνας, για την επίθεση που έκανε σε βάρος του Χασάν Ρεζά τον Μάρτη του 2019. Ο συγκεκριμένος χρυσαυγίτης, μια βδομάδα μετά την επίθεση αυτή, συνελήφθη για την επίθεση τάγματος εφόδου στην Καλλιθέα, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Στην επίθεση αυτή συμμετείχε μαζί με τον πρόσφατα καταδικασμένο για την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο στις 3/10, Μάριο Παπαδιονυσίου.

Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Γιάννης Αγγελάκης, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Ευτυχώς το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, η οποία αγνοώντας όλο το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας και την κατάθεση του ενάγοντος στο ακροατήριο, έκανε λόγο για κοινή εξύβριση χωρίς ρατσιστικό κίνητρο». Ο κατηγορούμενος στην απολογία του δήλωσε εθνικοσοσιαλιστής, πρώην χρυσαυγίτης και «εθνικιστής μέχρι το τέλος». Αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι έχει στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Πακιστανική Κοινότητα. Ο πακιστανός εργάτης Μοχάμεντ Χαμζά τον έχει επίσης καταγγείλει για επίθεση σε βάρος του.