Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός - Τουρισμός: Δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά

24/9, Αθήνα, Οι απεργοί της efood πανηγυρίζουν τη νίκη τους. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Άλμα για την Αντικαπιταλιστική Αριστερά στις εκλογές του Συνδικάτου Τουρισμού-Επισιτισμού Αττικής, νέα δυναμική για τους εργατικούς αγώνες.

Η ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών στο Συνδικάτο Τουρισμού – Επισιτισμού Αττικής ανέδειξε μια νέα δυναμική για τους εργατικούς αγώνες. Τη μέρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές γέμιζαν του δρόμους κάθε πόλης στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων στην εκπαίδευση και δέκα ημέρες πριν τη μεγάλη απεργία στην Υγεία, οι εργαζόμενοι του κλάδου μας έδιναν τη μαζικότερη συμμετοχή σε εκλογές που έχει γίνει ποτέ. 

Εκατοντάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι γράφτηκαν μέλη στο συνδικάτο και ψήφισαν για πρώτη φορά, κάνοντας σκουπίδι τις αντιλήψεις περί τέλους του συνδικαλισμού, αδιαφορίας των εργαζομένων και υποκατάστασης της τάξης. Σαν Kαμαριέρα αλλά και σαν Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα, είμαστε σημαντικό κομμάτι αυτής της μεγάλης ανόδου στη συμμετοχή στις εκλογές του Συνδικάτου, που έγινε σε μια περίοδο όπου χιλιάδες συνάδελφοι βρίσκονται σε σαιζόν, κερδίζοντας  δεκάδες νέες/ους  συναδέλφους  να γραφτούν στο συνδικάτο.

Η καμπάνια της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Αγώνα εκτυλίχθηκε με ένα φάσμα δουλειάς από τον κόσμο της Καμαριέρας και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης. Από τις γειτονιές που ντύθηκαν με την αφίσα της Καμαριέρας και του ψηφοδελτίου μέχρι την καθημερινή παρουσία στο συνδικάτο με ενημέρωση συναδέλφων και από τη μάχη της efood μέχρι τις συζητήσεις μαγαζί το μαγαζί στα Εξάρχεια, τα Πετράλωνα, τον Πειραιά, την Κυψέλη και άλλες γειτονιές. Από τη σύνδεση με τους συναδέλφους από το Μπανγκλαντές και την Αλβανία μέχρι τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο. Με αυτό τον τρόπο το κατέβασμα μας κέρδισε 155 ψήφους κάνοντας άλμα σε σχέση με το 2018 και εκλέγοντας εκπροσώπους σε κάθε όργανο του κλάδου για πρώτη φορά.

Οι ψήφοι που κάνουν τη μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα των εκλογών είναι το άλμα των δυνάμεων που έχουν ως καρδιά την αντικαπιταλιστική αριστερά. Η ΠΑΣΚΕ, παραδοσιακή δύναμη στον κλάδο και υπεύθυνη για την ντροπιαστική κλαδική σύμβαση μας πανελλαδικά, παρότι δεν υπέστη φθορά βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, ενώ αντίθετα,   η αντικαπιταλιστική αριστερά φτάνει να είναι δεύτερη δύναμη σε ένα από τα πιο μεγάλα σωματεία του ιδιωτικού τομέα. 

Αποδείχθηκε ότι σε ένα συνδικάτο με ηγεσία και πλειοψηφία ΚΚΕ δεν είναι ούτε η ενσωμάτωση στην τακτική του ΠΑΜΕ ούτε η αντιδραστική άρνηση της συνεργασίας μαζί του που διευκολύνει την τακτική των αντικαπιταλιστών. Όπως στην απεργία στην efood συνεργάστηκαν ηγεσίες που δεν είχαν βρεθεί ποτέ σε κοινό χώρο μέχρι τότε, έτσι και στο συνδικάτο η τακτική του ενιαίου μετώπου θα είναι χρήσιμη και κρίσιμη. Τα λάθη του παρελθόντος για την Αριστερά μπορούν να μείνουν εκεί και η Καμαριέρα θα συμβάλλει με νέες δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση συνολικά. 

Με την εκλογή της στην Κεντρική Διοίκηση και την εκπροσώπησή της στο ΕΚΑ και την ΠΟΕΕΤ, η Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα πετυχαίνει να βρίσκεται αυτή η ενωτική πρακτική σε κάθε αγώνα. Στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς θα βρεθούμε μαζί για να ανοίξει η προοπτική της εναλλακτικής στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, την ασυδοσία των εργοδοτών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που χυδαία έχει στηρίξει την κάθε τους ανάγκη.

Ανακοίνωση της αντικαπιταλιστικής κίνησης «Καμαριέρα»