Εκπαίδευση και νεολαία
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών: Πραγματικός ξεσηκωμός!

11/10, Οι εκπαιδευτικοί μπροστά στο Εφετείο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η 24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών τη Δευτέρα 11/10 ήταν σεισμός και το συλλαλητήριο στην Αθήνα, μεγαλειώδες.

Χιλιάδες δάσκαλοι/ες και καθηγητές/τριες πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας και όλης της χώρας. Η συμμετοχή στην απεργία έχει εντυπωσιακά ποσοστά, καθώς στις περισσότερες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ ξεπερνά το 70% και σε πολλές είναι πάνω κι από το 90%. Ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα παρέμειναν κλειστά όλη την ημέρα καθώς το σύνολο των εκπαιδευτικών τους κατέβηκαν στην απεργία. 

Πριν ακόμα την ώρα του καλέσματος για τη διαδήλωση της Αθήνας, ο δρόμος μπροστά στο Εφετείο είχε αρχίσει να γεμίζει με απεργούς, ξυπνώντας μνήμες από το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο ένα χρόνο πριν, όταν καταδικάστηκαν οι νεοναζί της Χ.Α. Αυτή τη φορά μέσα στο δικαστήριο εκδικαζόταν η έφεση που είχε καταθέσει η ΟΛΜΕ, ενάντια στην απόφαση που κήρυσσε παράνομη την απεργία αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση – μετά από προσφυγή της Κεραμέως. Ο χαρακτηρισμός «ιστορική απεργία» ακουγόταν από παντού στα πηγαδάκια των απεργών, με τους πιο παλιούς να θυμούνται την απεργία διαρκείας του 2006.

Κάποια στιγμή ανακοινώνονται τα πρώτα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία από τη μικροφωνική: «Η εκπαίδευση εξεγείρεται! Αυτά είναι τα ποσοστά στην απεργία που μας έχουν έρθει: Κεφαλονιά 70%, ΣΕΠΕ “Γληνός” 80%, ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου 90%, Α’ Αθήνας 80%, Κέρκυρα 85%, ΣΕΠΕ “Περικλής” 85%, Δωδεκάνησα 70%, Γ’ Αθήνας 75%, ΣΕΠΕ “Aθηνά” 90%, ΣΕΠΕ “Σωκράτης” 80%, ΣΕΠΕ “Σεφέρης” 85%. Θέλει κι άλλα η Κεραμέως; Θα συνεχίσουμε ξεπερνώντας τα ποσοστά της απεργίας – αποχής. Θα νικήσουμε!». Πάνω από 100 χιλιάδες εκπαιδευτικοί δήλωσαν απεργοί, ανακοινώθηκε λίγο αργότερα.

Από το βήμα του συλλαλητηρίου χαιρέτισαν πλήθος εκπροσώπων από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, αλλά και συνδικαλιστές άλλων κλάδων που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους. Αναμεσά τους και η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς και η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Αγ. Σάββας, που κάλεσαν σε κλιμάκωση με συμμετοχή όλων στην απεργία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία στις 21/11. Στάση εργασίας σε συμπαράσταση με την απεργία των εκπαιδευτικών κήρυξε σε όλο το δημόσιο η ΑΔΕΔΥ. 

Όταν η πορεία άρχισε, η εικόνα των χιλιάδων απεργών που ξεκίνησαν να βαδίζουν προς το Σύνταγμα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή. Μπροστά βρίσκονταν τα πανό των ομοσπονδιών, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Το μεν πρώτο με το σύνθημα «κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα», το δεύτερο να γράφει «απεργία» και να βαδίζει μαζί με ένα πανό – σκίτσο που απεικόνιζε την Κεραμέως ως μπάτσο κουνώντας ένα γκλομπ και λέγοντας ότι η πλειοψηφία του 95% των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση είναι παράνομη. Πίσω τους ορθωνόταν το σύνθημα No Pasaran μαζί με απεργούς του Α’ ΣΕΠΕ Αθήνας που έδιναν ρυθμό στα συνθήματα με τα τύμπανά τους. Κι ακολουθούσε ένα ποτάμι χιλιάδων διαδηλωτών. 

Πριν την απεργία και τα συλλαλητήρια της Δευτέρας 11/10, το απόγευμα της Τετάρτης 6/10, προηγήθηκε διαδήλωση των εκπαιδευτικών που για δεύτερη συνεχόμενη φορά αντιμετώπισε τη βία της αστυνομίας. Τη Δευτέρα όμως κανείς κρανοφόρος ματατζής δεν τόλμησε να σταθεί στο διάβα τους.

Συνέχεια

Μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές διαδήλωσαν φοιτητές και φοιτήτριες από σχολές της Αθήνας, οι Μαθητές/τριες Anticapitalista, το ΣΕΚ στις Σχολές κι άλλες συλλογικότητες σε συμπαράσταση. Αξιοσημείωτη ήταν η στιγμή που η διαδήλωση των εκπαιδευτικών ενώθηκε με αυτή των μαθητών/τριών στο Σύνταγμα, με σύνθημα «Μαθητές – φοιτητές – εκπαιδευτικοί – Όλοι ενωμένοι για την ανατροπή».

Στη συγκέντρωση ακούστηκε από μια σειρά εκπροσώπους ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ η πρόταση για κήρυξη νέας απεργίας την Παρασκευή 15/10. 

Σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας» μετά την απεργιακή κινητοποίηση, προτείνει τα επόμενα βήματα:

«Συνεχίζουμε την απεργία-αποχή και κλιμακώνουμε: Αυτή τη βδομάδα Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ που να πάρουν αποφάσεις και ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο. 24ωρη απεργία την Παρασκευή 15 Οκτώβρη. Κλιμάκωση με 48ωρη απεργία στις 20 και 21 Οκτώβρη, μαζί με τους Υγειονομικούς που απεργούν στις 21 Οκτώβρη. Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Νέες Γενικές Συνελεύσεις». 

Μεταξύ άλλων προσθέτει σχετικά με την απεργία της Δευτέρας και τη συνέχεια:

«Στείλαμε σήμερα ξεκάθαρο μήνυμα στην Κεραμέως και σε όλη την κυβέρνηση. Ό,τι και να κάνουν, όσα δικαστικά πραξικοπήματα και αν κάνουν, όσα ΜΑΤ και αύρες αν επιστρατεύσουν, δεν μας τρομοκρατούν. Μας εξοργίζουν και μας πεισμώνουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας για όλα τα παιδιά. Σήμερα φάνηκε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ψεύτικο από την καλλιεργούμενη εικόνα μιας κυβέρνησης παντοδύναμης. Έχουν προ πολλού χάσει κάθε ιδεολογική συναίνεση και ο αυταρχισμός και τα δικαστήρια είναι το μόνο μέσο που έχουν απέναντι σε έναν κλάδο που με κάθε τρόπο δείχνει την αποφασιστικότητά του να αντισταθεί. 

Το κίνημα στην Εκπαίδευση και παντού βάζει φραγμούς στις ταξικές επιθέσεις. Οι σαρωτικές ήττες της Κεραμέως στην μάχη για την αξιολόγηση των σχολείων, στην προσπάθεια της να επιβάλει πρώτη τις ηλεκτρονικές εκλογές στα συνδικάτα, με στόχο την διάλυσή τους, στα σχέδια για αστυνόμευση των σχολών αλλά και η πρόσφατη μεγαλειώδης νίκη των ντελιβεράδων της efood ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη δείχνουν ότι οι επιθέσεις της κυβέρνησης δεν ξεσηκώνουν μόνον κύματα οργής αλλά ισχυροποιούν με γοργά βήματα την οργάνωση και αντίσταση σ’ όλους τους εργατικούς χώρους.

Με τον ενθουσιασμό και την αυτοπεποίθηση της σημερινής απεργίας χρειάζεται να κλιμακώσουμε απεργιακά. Ξέρουμε ότι σε μια σειρά σχολεία, αντιδραστικοί διευθυντές επιχειρούν να προχωρήσουν στην αξιολόγηση, να ανατρέψουν αποφάσεις που έχουν ήδη πάρει οι σύλλογοι διδασκόντων και να τρομοκρατήσουν συναδέλφους-ισσες. Η απεργία – αποχή μας συσπείρωσε, μας δυνάμωσε, μας έδωσε αυτοπεποίθηση για το τι μπορούμε να πετύχουμε απέναντι σε κάθε αισχρή επίθεση. Είναι όμως η ώρα τα επόμενα βήματά μας να είναι ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη πιο συλλογικά. 

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε εμπειρία από μεγάλους αγώνες που τράνταξαν δυνατά κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους. Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο σχολείο από την προσπάθεια των κυβερνήσεων, εδώ και δεκαετίες, να το συρρικνώσουν. Η Κεραμέως μας μέτρησε λάθος και ήρθε η ώρα να το πληρώσει. Απεργιακή κλιμάκωση για να τελειώνουμε με την αντιδραστικότερη υπουργό Παιδείας με των τελευταίων δεκαετιών».

To μεσημέρι της Τρίτης 12/10, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, συνεδρίαζε το Δ.Σ της ΟΛΜΕ. Σε ενημέρωση που μας εστάλη είχε ήδη αποφασιστεί να καλεστούν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ από την Τετάρτη 13/10 και Γενική Συνέλευση Προέδρων το Σάββατο 16/10. Η ΟΛΜΕ θα συμμετάσχει μαζί με τη ΔΟΕ σε κοινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 15/10.

6/10, Τα ΜΑΤ χτυπούν τους εκπαιδευτικούς. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης


Στο σύλλογό μας η απεργία-αποχή έπιασε το 100%. Ανάλογα ποσοστά υπάρχουν παντού σε όλη τη χώρα. 

Αυτό γίνεται γιατί όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι πάμε σε ένα σχολείο επιχείρηση το οποίο θα είναι κάτεργο και για εκπαιδευτικούς και για μαθητές. Εμείς θέλουμε ένα δημοκρατικό σχολείο που θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση στους μαθητές. Δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο μέχρι τέλους. Το σημερινό συλλαλητήριο πρέπει να είναι η αρχή. Χρειάζεται να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι τη νίκη. Θέλουμε όλο τον κόσμο της εργασίας δίπλα μας.

Νίκος Κοτρώτσιος, ΣΕΠΕ Αιγάλεω 

Με την τρομοκρατία προσπάθησαν να επιβάλλουν τη σιωπή στα σχολεία. Τους βγήκε εντελώς ανάποδα όμως. 

Οι συνάδελφοι/ισσες αντέδρασαν και στις επιθέσεις του υπουργείου απαντήσαμε με ένα μαζικό συλλαλητήριο και με απεργία με τεράστια ποσοστά. Στη δική μας ΕΛΜΕ ξεπεράσαμε το 60% σε συμμετοχή. Είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά το τελευταίο διάστημα. Δεν θα μας κάμψουν με τα δικαστήρια. Είναι η ώρα να βγούμε μπροστά μαζί με τους γονείς και τους μαθητές. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με απεργίες και διαδηλώσεις μέχρι να ανατρέψουμε την πολιτική τους.

Μπάμπης Κόκλας, πρόεδρος Γ ΕΛΜΕ Αθήνας

Δίνουμε μια σημαντική μάχη με μαζικούς και μαχητικούς όρους ενάντια σε έναν νόμο-έκτρωμα που διαλύει το δημόσιο σχολείο, καταστρατηγεί μορφωτικά κι εργασιακά δικαιώματα.

Από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας κάνουν ό,τι μπορούν για να μην βγει ο κόσμος στο δρόμο. Η μαζική συμμετοχή τόσο στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση, όσο και στη σημερινή απεργία δίνει απάντηση και είναι ένα τρανό δείγμα της θέλησης του κόσμου της εκπαίδευσης να αντισταθεί. Στο σύλλογό μας δεν άνοιξε κανένα σχολείο. Καταγράφουμε τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, πάνω από 90%, πλησιάζοντας το 100%. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα είναι νικηφόρος.

Θοδωρής Θεοδωρόπουλος, γραμματέας ΣΕΠΕ «Αθηνά»

11/10. Η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση των εκπαιδευτικών στην Αθήνα

Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης